Veiligheid LHBT's in azc’s niet duidelijk

21-10-2018 | Het ministerie van Justitie en Veiligheid en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) hebben onvoldoende informatie om vast te kunnen stellen of asielzoekerscentra hun bewoners een sociaal veilig klimaat bieden. Dat concludeert de Inspectie van Justitie en Veiligheid na onderzoek bij twaalf asielzoekerscentra (azc's). In de rapportage die vrijdag werd gepubliceerd staat ook te lezen dat het ministerie en COA nauwelijks concrete afspraken hebben gemaakt over de sociale veiligheid van kwetsbare bewoners. Eén van de kwetsbare groepen die wordt omschreven zijn LHBTI-asielzoekers.

Het beleid is er mede op gericht dat kwetsbare groepen dienen te worden herkend om hen te kunnen registreren en beschermen. Maar in de praktijk voeren de azc's dit beleid niet of slechts gedeeltelijk uit, stelt de Inspectie vast. Zo worden incidenten als diefstal en discriminatie nagenoeg niet geregistreerd waardoor geen zicht is op aard en omvang ervan. Ook zijn niet alle bewoners goed in beeld bij een azc. Het is amper bekend hoe veilig bewoners zich voelen.

De conclusie is opvallend omdat in het verleden er meerdere meldingen waren van LHBTI-asielzoekers die slachtoffer werden van homofoob geweld en discriminatie binnen de Nederlandse opvang. COC Nederland pleitte twee jaar geleden al voor een aparte, veilige opvanglocatie voor LHBTI-asielzoekers in nood. Het gebrek aan aparte, veilige opvang leidt volgens het COC tot gevaarlijke situaties voor deze groep vluchtelingen in Nederlandse opvanglocaties. Ook twee jaar geleden kondigde de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie specifieke maatregelen aan. Daarmee wilde hij overlast gevende asielzoekers steviger aanpakken en de aandacht vergroten voor het verbod op onaanvaardbaar gedrag zoals homo-discriminatie. Zo zou er op elk azc een coördinerend vertrouwensfunctionaris worden aangewezen, maar dat is niet overal gebeurd, blijkt uit het inspectie-onderzoek.

De Inspectie beveelt het COA aan met concreet beleid te komen dat elk jaar intensief moet worden gemonitord.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Logies | 21-10-2018

Een ambtenaar boven VMBO niveau vindt je niet meer. En juist op die scholen is homootje pesten al zo'n beetje een hele generatie lang de norm.


Joop | 21-10-2018

Dit heet de Nederlandse struisvogelpolitiek. Roepen dat bepaalde ongewenste gasten hard worden aangepakt en er maatregelen worden genomen. Om twee jaar later te zeggen dat er onvoldoende informatie is. Ondertussen zijn er dus al twee jaar lang vervelende gastjes die in de door Nederlandse burgers betaalde AZC's schijt hebben aan Nederland en vooral aan homoseksuelen.


Peter | 21-10-2018

Het VVD ministerie van justitie faalt al jaren op alle fronten. En van die COA's wordt je ook niet vrolijk. Miljoenen (of miljarden) gaat er naar die klerezooi wat ahum vluchteling heet. Maar mensen die het nodig hebben beschermen, ho maar.... Nederland is de laatste pak weg 15 jaar zo hard achteruit gegaan... Te gek voor woorden.


Tjah | 21-10-2018

In het land der blinden is eenoog minister.


Berenput | 22-10-2018

Wie is hier verantwoordelijk voor? Klaas Dijkhof? VVD? Nou, dan weten we het wel!


WillenJ | 22-10-2018

Klaver van Groen links heeft gezegd dat er nog meer mogen binnen komen als het aan hem ligt, grenzen wijd open voor deze griezelige gasten welke in hun thuislanden stonden te juichen als gay's van hoge flats werden gegooid (Syria ) opgehangen in (Iran ) en onthoofd in (Saudi Arabian ).

Overal waar IS bezig is vluchten onderdanen naar Europa, en volgens Klaver zitten er geen griezels tussen, geen terroristen of homo en joden haters. Zo man spoort natuurlijk van geen kant, homo en joden haat schieten omhoog, maar nu hier niet zeuren eigen schuld dikke bult.
Homohater uit dat soort landen zijn volledig geďndoctrineerd met homo en joden haat, gewoon niet binnen halen, en niet op partijen stemmen die er juist voor zijn om dat tuig wel binnen te halen.


No Religie | 22-10-2018

Klaver heeft natuurlijk een andere gedeeltelijke andere bloedsoort en dat wil hij duidelijk laten blijken.We zijn een ongelovig land zo we willen geen uitbreiding van religies,we hebben er genoeg van,hier geld vrijheid van no religie.


Pet | 22-10-2018

Wie in het AZC homo's discrimineert en in elkaar slaat mag gewoon blijven.

Dat zie je terug op straat in de oude wijken waar de moslimjeugd een verbod op openlijke homoseksualiteit met harde hand handhaaft.


@Pet | 22-10-2018

Ja dat is het probleem van het VMBO. Die ambtenaren zien het verschil niet want dat gebeurde vroeger op school de hele tijd al. Dus het zijn gewone scheldwoorden. Polities idem dito. Onze cultuur heeft zich, bij gebrek aan medewerking, al flink de verkeerde kant op aangepast. Op school al.


Reageer

Naam:
Reactie:

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over single zijn versus een relatie hebben. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Matthew Shepard, de jonge Amerikaan die door een hate crime om het leven kwam. | klik hier

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn nieuwe bijdrage over de de noodzaak van Coming Out Day.

Recent uit de kast!

| Jake Borelli (acteur)

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

| Abrahm DeVine (zwemmer)

| Tadd Fujikawa (golfer)

| Garrett Clayton (acteur)

Volg GaySite.nl ook via

De GaydarTest

Beschik jij over een zogenaamde 'gaydar'? Doe deze Gaydar FunTest en je komt er snel achter!

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven