Zwaardere straffen na lhbt-discriminatie

12-12-2018 | Het Openbaar Ministerie gaat vanaf 1 januari 2019 discriminatie harder aanpakken. Dat meldt de organisatie op haar eigen website. De officier van justitie krijgt meer mogelijkheden om voor de rechtbank hogere straffen te eisen indien er sprake is van misdrijven als mishandeling waarbij discriminatie van onder meer lhbt's een rol speelt. Volgens het OM sluiten de nieuwe richtlijnen beter op de praktijk aan. In de oude aanwijzing lag de nadruk op specifieke discriminatiefeiten zoals groepsbelediging en aanzetten tot haat. In de praktijk blijken zulke feiten minder vaak voor te komen dan delicten met een zogenoemd discriminatieaspect.

Het OM wil meer aandacht aan die ernstige delicten besteden. Nu is mishandeling van bijvoorbeeld een transseksueel of transgender nog geen grond voor een hogere strafeis, maar vanaf 1 januari wel. In de nieuwe aanwijzing is deze grond voor strafverhoging expliciet opgenomen.

De officier van justitie krijgt in de vernieuwde aanwijzing ook meer ruimte om discriminatie op een effectieve manier aan te pakken. Zo kan een officier van justitie bij een zeer heftige zaak er voor kiezen om een hogere celstraf te eisen. Ook kan de officier in plaats van een geldboete een voorwaardelijke straf meer toepasselijk vinden. Daarnaast geeft de aanwijzing handvatten om een selectie te maken uit grote aantallen strafbare uitingen op social media waarvan aangifte is gedaan.

Het OM licht toe dat discriminatie soms beter aan te pakken is buiten het strafrecht, bijvoorbeeld wanneer er door personeel van een winkel gediscrimineerd wordt. Een verplichting voor het bedrijf om maatregelen te treffen om discriminatie te voorkomen is dan effectiever dan een geldboete. Het OM bekijkt per zaak wat het meest passend is. Hierbij werkt het OM nauw samen met politie en Antidiscriminatievoorzieningen. Het OM benadrukt op haar website dat bestrijding van discriminatie onverminderd prioriteit heeft omdat iedere burger recht heeft op gelijke behandeling vrij van discriminatie.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Kees | 12-12-2018

En nu maar hopen dat die D’66 rechters ook mee doen. Zo lang die het normaal taalgebruik vinden als je iemand uitscheldt voor “ vieze kanker homo!” Hebben we nog een lange weg te gaan vrees ik.


Cees | 12-12-2018

Eens Kees, ben ook benieuwd hoe dit in de praktijk gaat uitpakken. Maar de intentie is in elk geval goed, dus laten we hopen dat het ook gaat leiden tot geloofwaardiger straffen voor anti-homogeweld.


Kerst | 13-12-2018

Het allerleukste discriminerende liedje dat ik ken:
https://www.youtube.com/watch?v=oSSxrb6Bvhk

Zodat we misschien weer leren onderscheiden wat erg is en wat niet. Wat dan in zichzelf natuurlijk ook alweer discrimineren is!


JAN2 | 13-12-2018

Eerst zien, dan geloven.


Vingervlug | 13-12-2018

Hadden ze al veel eerder kunnen doen, maar beter laat dan nooit. Vinger aan de pols houden en alert blijven. We wachten af hoe dit in de praktijk uitpakt en daadwerkelijk effect heeft.


Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Gay Woordenboek Quiz

Taal is een wonderlijk ding. En zeker 'onze eigen homotaal' kent een aantal vreemde woorden en begrippen. Doe nu de Gay Woordenboek Quiz en test je 'homowoordenschat'!

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over homoseksualiteit in Azië. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de Nashville-verklaring en de extremisten die hem ondertekenden. | klik hier

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

| Matt Pacifici (ex-voetballer)

| Anthony Bowens (worstelaar)

| Jake Borelli (acteur)

Volg GaySite.nl ook via

GaySite.nl Onderzoek

Slik jij PrEP?

Ja

Nee

Wat is dat?

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven