Onderzoek naar moord op tientallen homo's

13-12-2018 | In Australië is door het parlement en het Openbaar Ministerie een opvallend grootschalig onderzoek gestart. Enkele jaren geleden bleek dat de dood van minstens 88 homoseksuele mannen tussen 1976 en 2000 onvoldoende of zelfs niet is onderzocht. Volgens de eerste onderzoeksgegevens zijn veel van deze zaken aan te merken als "misdaden tegen homo's".

Symbool voor de misdaadgolf, die in de jaren 80 en 90 van vorige eeuw de homogemeenschap in Australië teisterde, staat de moord op de Amerikaanse wiskundige Scott Johnson. De 27-jarige kwam in 1988 naar Sydney om bij zijn Australische partner te kunnen zijn en om te studeren. Niet veel later werd hij dood gevonden onder aan de rotsen van Northern Beaches nabij Sydney (foto). Er werd zonder gedegen onderzoek uitgegaan van zelfmoord maar vorig jaar werd de dood van Johnson gekwalificeerd als een haatmoord. Inmiddels is één miljoen Australische dollar (iets meer dan 632.000 euro) beschikbaar gesteld voor de gouden tip in deze zaak. In 2016 verscheen de miniserie Deep Water (video) op de Australische televisie waarin de gebeurtenissen rond deze moorden centraal stond.

Er zijn tientallen gelijkaardige zaken als die van Scott Johnson. In september van dit jaar werd een parlementaire onderzoekscommissie samengesteld die misdaden tegen homo's en transgenders tussen 1970 en 2010 gaat onderzoeken. Naar nu blijkt waren in de periode 1976 en 2000 diverse bendes jonge homohaters actief in Australië die homoseksuele mannen letterlijk van de gevaarlijke rotsen aan de kust ten noorden van Sydney afdreven, recht hun dood tegemoet. Er werd nauwelijks onderzoek gedaan naar deze misdrijven omdat veel toenmalige agenten zelf homofoob bleken te zijn en soms zelfs hadden deelgenomen aan het opjagen en vermoorden van homoseksuelen.

Het Australische OM neemt de brutale misdaadgolf tegen homo's inmiddels wel serieus en vermoedt dat veel daders van toen nog altijd vrij rondlopen. Ook de uitzonderlijk hoge beloningen voor gouden tips is een bewijs dat vele jaren na dato serieus werk wordt gemaakt van het vinden van alle daders.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Cees | 13-12-2018

Heel goed dat dit alsnog wordt onderzocht, maar er knaagt ook iets. Ook hede ten dage is er nog absurd veel geweld tegen homo's wereldwijd en nog steeds wordt dit lang niet overal serieus genomen. Geweldsincidenten worden door rechters afgedaan met een lullige taaktraf en ook als dit geweld gepaard gaat met scheldkanonades die overduidelijk homofoob zijn ingestoken, wordt homohaat als motief 'niet bewezen' geacht. Zolang dit gebeurt is er nog een enorme lange weg te gaan. Zelfs in ons eigen o zo tolerante Nederland.


@Cees | 13-12-2018

Met het buitenspel zetten van een verstandige homo (want viezerik) is waarschijnlijk de eerste wereld oorlog uitgebroken, gevolgd door de tweede. De wereld snapt nog steeds onze waarde niet. En als de wereld zo door blijft gaan dan moet de wereld het maar zelf weten. Dan blijven ze maar dommer dan alle anderen waar ze zo graag op neerkijken.


qw | 14-12-2018

Na WO-II zette de gayshoa gewoon door. Met andere middelen, maar geenszins minder hevig, Dit bericht zal niemand verbazen.


WillemJ | 14-12-2018

Ach nog steeds praat de Anna Frank Stichting alleen over Joden en Roma's die zijn omgebracht in de vernietigings kampen, maar er zijn toch ook duizenden gays afgeschoten of vergast. Verplicht met Paarse ster !! Hun herdenkingskransen op De Dam werden kapot getrokken door de Joodse achterban, zijn jullie zeker vergeten, nu ik niet.
Trouwens wat veel mensen niet weten dat men met gehandicapten kinderen de moorden /moormachine begonnen is, nog nooit een excuses over gehad of gehoord.
En nu in Iran (ophangen aan hijskranen) Syria waar gays van de flats werden gegooid en hun moordenaars wonen nu als asielzoekers tussen ons.

Prettige kerstdagen hoor !


Joop | 14-12-2018

Bizar dat er zo is omgegaan met deze moorden, maar ook verklaarbaar als de politie zelf homofoob was en mee deed aan deze jacht. Ik hoop van harte dat ze nog zoveel mogelijk van deze klootzakken weten op te sporen en de rest van hun leven kunnen rotten in een cel.
Desalniettemin, laten we ook maar naar Nederland kijken, want ook in dit land is haat en homofobie groeiende. Zelfs zo erg dat rechters zelfs homofoob geweld bagatelliseren.


Zum Kotzen | 14-12-2018

De rechters best Joop bagatelliseren alles, iedere crimineel laten ze los en terroristen hakken inmiddels op onschuldige inwoners van Europa in en steken iedereen die ze tegenkomen neer.
Kranten staan zo vol, dat je haast aan de fles gaat, en daar pas ik voor, Jesse Klaver zei dat er geen terroristen binnen kwamen, Nee die waren er al.
maar hij ontvlucht gauw Den Haag omdat hij bang begint te worden.


qw | 17-12-2018

Je mag er zeker van zijn dat de nazis bij overwinning minder homo-slachtoffers hadden gemaakt dan dat nu het geval is.


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de verkiezingen voor het Europees parlement, vriendschap en FvD | klik hier

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over het Eurovisie Songfestival. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Gay op TV

22:00 | MVS

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven