Taakstraffen geëist voor verspreiden antihomoflyers

13-12-2018 | Het Openbaar Ministerie heeft taakstraffen van 40 uur geëist tegen de drie mannen die in oktober 2016 flyers verspreidden in Amsterdam met teksten die voor homoseksuelen beledigend zijn. De drie worden verdacht van groepsbelediging, het aanzetten tot discriminatie en het verspreiden van dat gedachtegoed. Honderden misschien wel duizenden huishoudens in Amsterdam kregen de flyer in de bus. In het pamflet werden teksten uit de Bijbel, de Thora en de Koran geciteerd met daarboven de tekst: 'Volgens het jodendom, christendom en de islam is homoseksualiteit verboden'. Ook werden in de folder enkele twijfelachtige beweringen gedaan. Zo stond te lezen dat 29 procent van de kinderen die opgroeien bij homoseksuele ouders seksueel zou worden misbruikt. Ook beweerde de tekst op de flyer dat het percentage homo's dat zelfmoord pleegt op 200 procent zou liggen. "Slaap niet met een man net zo als met een vrouw," besloot de folder. "Dit is walgelijk."

De verdachten konden worden aangehouden dankzij camerabeelden. De 41-jarige Erdal A. zei tegen de rechter dat hij zijn doel heeft bereikt met de pamfletten. "Ik vind dat ik het goed heb gedaan. Ik wilde aandacht en dat is gelukt." Op de vraag van de rechter of hij het nog een keer zou doen, antwoordt A.: "Ik vind niet dat ik strafbaar ben." De andere verdachte, Selahattin Y., zegt dat hij niet dacht dat hij met de flyer homo's discrimineerde. "Ik kan mij nu wel voorstellen wat een homo denkt als hij deze tekst leest. Dat snap ik achteraf, maar van te voren had ik dat niet verwacht," aldus Y..

De drie verklaarden dat ze aandacht wilden vragen voor een familie in Engeland wiens kinderen uit huis werden geplaatst en vervolgens werden geadopteerd door een homoseksueel stel. Het OM noemt dat 'nauwelijks voorstelbaar' en vindt dat misbruik is gemaakt van die zaak, om antihomosentimenten te verspreiden. Eén van de verdachten heeft verklaard dat Amsterdam als verspreidingsgebied voor de folder is gekozen omdat Amsterdam de onofficiële homohoofdstad van Nederland of zelfs Europa zou zijn. Omdat de teksten niet in de context van een maatschappelijk debat zijn gedaan, en ook niet kunnen worden geïnterpreteerd als een geloofsopvatting of een artistieke uiting, zijn het strafbare feiten, vindt het OM. Bovendien bleek tijdens de zitting dat de drie verdachten nog steeds achter de inhoud van de folder staan. De officier legde er in haar requisitoir de nadruk op dat homoseksuele mannen in de folder worden weggezet als een groep die geen kinderen zou mogen en kunnen opvoeden omdat ze kinderen zouden misbruiken. De verspreiding van dergelijke stellingen maakt dat homo's zouden kunnen worden uitgesloten van deelname aan onze samenleving op grond van onwaarheden. "En dat mag in een democratische rechtsstaat nooit gebeuren."

De homofobe flyers maakten in 2016 veel los. Er werden diverse tegenacties gestart en mensen deden massaal aangifte. De gemeenteraad van Amsterdam besprak in een spoeddebat de gevolgen van de verspreiding van de flyer en ook diverse landelijke politici spraken hun afschuw uit over de folder.

Deel dit artikel:  

Reacties:

J.D. | 13-12-2018

Religie tast de hersenen ernstig aan. Eigenlijk zou religie verboden moeten worden voor alle ellende die het op de wereld veroorzaakt heeft.


Cees | 13-12-2018

Eens J.D. Het is een gevaarlijk fenomeen waar veel mensen niet goed mee om kunnen gaan. Maar voorlopig hebben we er wel mee te dealen, helaas. Ik ben trouwens benieuwd wat de uitspraak van de rechter straks is. Zou me niets verbazen als deze fijne mede-landers hier weer gewoon mee wegkomen.


Nico | 13-12-2018

G E L O O F = H A A T (Z A A I E N)


No Religie | 13-12-2018

In dit land waar meer dan de helft niet religieus is zou dit verboden moeten zijn ook religies zullen zich in moeten binden,ze hebben te veel vrijheid en willen anderen dit ontnemen.Religie lijkt soms op nazi,s,ook de Duitsers werden hierdoor gehersenspoeld en men heeft gezien wat er van komt.


Ja | 13-12-2018

Godsdienstvrijheid is door de rechter meegewogen. Dus als het iets beter onderbouwd was geweest met bijbel- of koranteksten, dan had het misschien nog wel gemogen.

Wat kosten die handgranaten tegenwoordig, waar kan ik ze kopen, en waar ligt die grondwet dan. Want daar staan totaal getikte dingen in. Die waarschijnlijk nog worden meegewogen in de uitspraak. Hoezo taakstraffen? Ik vind het heel beledigend dat hier taakstraffen worden gevraagd. Dat ze nog eens kunnen bewijzen hoe "heilig" ze zijn met een paar weken rolstoelen te duwen of gemeenteparkjes te onderhouden?

Het is een gegunde straf die mij feitelijk nog een keer in mijn gezicht spuugt. Welke gek op een rechtbank heeft het lef om zoiets als straf voor te stellen of op te leggen? Van welke planeet komen die OM's en rechters die nog op mijn kosten hebben kunnen studeren?


Meewegen | 13-12-2018

Het verspredingsgebied van die flyers is voor mijn lekenogen bewust gekozen. In buurten waar verwacht werd dat veel homo's wonen. Met andere woorden het is doelgericht kristalnachtje spelen geweest. Collectieve bedreiging. Niet 1 persoon, maar liefst hele wijken.

Als daar een lullig taakstrafje uit voortkomt, dan zwaait er nog wat.


emilius | 13-12-2018

die gestoorde lui komen er weer goed van af. 40 uur taakstraf is toch geen straf. stop ze maar een paar jaar de bak in. en een flinke geldboete er boven op. daar leren ze wat van.


Martijn | 14-12-2018

Gewoon die lieden met COC foldertjes en bijbehorende praktijkinstructies ter bevordering van de homo-emancipatie langs middelbare scholen laten sturen! Laat ze in discussie gaan met die leerlingen! Dat lijkt me een goede les. Oh ja, en verplicht een paars shirt dragen natuurlijk!


Peter | 14-12-2018

Geen wonder dat de ene na de andere gevangenis sluit. Er worden in dit land alleen nog taakstrafjes uitgedeeld. 40 uur voor hetgeen die gasten gedaan hebben is gewoon weer een klap in mijn gezicht.


Cees | 14-12-2018

IK vrees dat de nog heel wat klappen in ons gezicht zullen krijgen van Nederlandse rechters. Zolang er een minister op Veiligheid en Justitie zit die geen barst geeft om onze veiligheid zal dat ook niet snel veranderen. We zullen er voorlopig mee moeten dealen, helaas.


Taakstrafje | 14-12-2018

Land uit met die lui, ze horen hier niet alhoewel Femke vindt dit zo bij Amsterdam passen


Joop | 14-12-2018

Erdal A, Selahattin Y, ja dan weet je het wel weer.
40 uur schoffeltje vasthouden, lachen ze om. Geen schuldgevoel, gaan gewoon door. fijn nietwaar dat we dankzij onze gastvrijheid een grote groep ondankbare sukkels hebben binnen gekregen. En we pamperen ze ook nog eens. Aai over de bol, moeilijke tocht naar Nederland, cultuurschokje, ach het is toch allemaal wat.


Raar | 15-12-2018

Weer echt christelijke namen


Tja Nico(13-12) | 16-12-2018

Iedere gelovige is haat aan het zaaien op deze aardbol!?
Het echte grote gevaar = iedereen over één kam scheren...


@Tja Nico(13-12) | 17-12-2018

Je legt Nico woorden in de mond die niet van hem zijn. Dat heeft zelf Jezus nooit gedaan, bij niemand. Waar die Jezus dan weer wel bloedlink om werd, en wat hem ook de kop kostte, dat ligt voor mij weer veel dichter bij wat Nico steeds herhaalt dan wat jij tracht recht te concluderen. Ik wil niet gelijk zeggen dat Nico de nieuwe messias is (maar dat weet je nooit), maar ik denk niet gelijk dat jij het bent. Niet meteen althans. En daarna waarschijnlijk ook nog niet. Maar je weet het nooit.


Vandaag | 17-12-2018

@Vandaag02:26: Ik vermoed dat wat ik heb bedoeld verkeerd is overgekomen... Ik ben t namelijk behoorlijk met je eens!
@Tja Nico(13-12)


wgm | 04-01-2019

Hoop, dat het met vervolgen van Wilders dan ook snel afgelopen is! want dit is groepsbelediging.


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de verkiezingen voor het Europees parlement, vriendschap en FvD | klik hier

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over het Eurovisie Songfestival. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Gay op TV

16:50 | Neighbours

18:15 | SpangaS

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Modern Family

21:00 | Eastenders

00:00 | MVS

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven