Gaat ChristenUnie homohuwelijk erkennen?

08-11-2018 | Op zaterdag 24 november vindt in Zwolle de 38ste editie van het ChristenUnie-partijcongres plaats. Tijdens dit congres wordt ook het nieuwe beginselprogramma aan de leden voorgelegd. In dit basisdocument wordt voor de lange termijn vastgelegd wat de koers gaat zijn van de ChristenUnie. In het concept van het nieuwe beginselprogramma met de titel 'Het goede samenleven' staat een zeer opvallende aanpassing. Nu geldt nog dat de partij het homohuwelijk afkeurt maar in de nieuwe versie wordt gesproken over de erkenning van het huwelijk voor paren van het zelfde geslacht.

In het huidige beginselprogramma staat dat God het huwelijk heeft ingesteld, en dat dit een unieke, publieke verbintenis is tussen man en vrouw. Een commissie van twaalf leden van de ChristenUnie hebben in een amendement echter een nieuwe tekst voorgesteld. In het Nederlands Dagblad staat te lezen dat deze tekst als volgt luidt: 'God heeft al in het begin het huwelijk ingesteld tussen man en vrouw. Het huwelijk als publieke verbintenis is uniek en waardevol. Heden ten dage staat het huwelijk ook open voor geliefden van hetzelfde geslacht. De overheid erkent en beschermt het huwelijk naar zijn oorsprong en betekenis. In haar bescherming en ordening heeft de overheid oog voor alle gehuwden en voor allen die niet of niet meer gehuwd leven'.

Volgens de initiatiefnemers van de wijziging kan de huidige, tot nu toe gehanteerde formulering uitgelegd worden als een oproep om alleen het huwelijk tussen man en vrouw te beschermen, en andere, door de overheid gelegaliseerde samenlevingsvormen aan te vechten.

Op 24 november zal tijdens het ChristenUnie-partijcongres het nieuwe beginselprogramma aan de leden worden voorgelegd. Tien jaar geleden stond de erkenning van het homohuwelijk ook op de agenda van het congres en haalde het niet. Nu liggen de kaarten anders volgens de initiatiefnemers en zal het er om gaan spannen.

GaySite.nl berichtte ook:
27-11-2018 | ChristenUnie erkent homohuwelijk niet

Deel dit artikel:  

Reacties:

Sop&Kool | 08-11-2018

Compleet negeren! We zijn met Christenen uitgeluld.


Peter | 08-11-2018

Het zal mij eerlijk gezegd een rotzorg zijn wat de Christen Unie als partij vindt. Ik ben getrouwd, met mijn man, al ruim 8 jaar. Dus who cares. Het enige waar ik aan denk zijn de homo mannen en vrouwen die ook Christelijk zijn, hoe lang blijven jullie je laten vernederen door de kerken?


Jan2 | 09-11-2018

De GristenUnie en hun gedachten kan mij geen ene rotzorg schelen. Zodra deze regering oprot mogen ze weer in de oppositie, hoop ik.


Patrick | 09-11-2018

Hahaahahaha...even op de kalender kijken. Het is toch echt geen 1 April!!!!!
Als ik die enge kop van van der Staaij op tv zie, krijg ik spontaan braakneigingen.
CU, veeg er je reet mee af en daarna heel goed doorspoelen!


Benjan | 09-11-2018

@Patrick : Sorry Patrick , maar je moet je toch iets beter op de hoogte stellen , Je doet Gert-Jan Segers onrecht aan door van der Staaij tot zijn club te rekenen .De eerste is CU en de tweede is SGP. De een is links georienteerd en de andere is uiterst rechts . Ik heb een grondige hekel aan alles wat te maken heeft met de gereformeerde ( zeg maar "grif verkeerde ") kerk dus zal het nooit eens zijn met beiden . Ze doen maar , als mij maar met rust laten . Stem nooit op een politieke partij met God in het vaandel . Kerk en Staat moeten strikt gescheiden zijn en blijven !


Nico | 09-11-2018

Is het interessant om de mening te horen van volwassen mensen die in een sprookjesboek geloven? Ik ben in ieder geval niet benieuwd naar wat die mentaal in de war zijnde figuren vinden.


Robbert van Barn | 09-11-2018

Laat ik als 1e zeggen, dat het me koud laat wat een Christelijke politieke partij ervan vind, hoe ik mijn leven inricht ......
Ten 2e zal de CU zich tóch moeten schikken naar de coalitie-partijen. Ze hebben geen meerderheid in deze regering 😊.


Jan-Willem | 09-11-2018

De reacties zijn begrijpelijk.
Maar toch ben ik heel blij dat ook de CU stappen zet. Overigens zijn homo’s binnen de CU gewoon geaccepteerd en verkiesbaar.
En er zijn heel wat meer christenen met iemand van hetzelfde geslacht getrouwd dan bijvoorbeeld voetballers...


Jan2 | 10-11-2018

Bovenstaand gezegd hebbend, veeg ik ook mijn achterwerk af met de Koran.


Menno | 11-11-2018

Pfff wat een egocentrische reacties. Ja, als je geen christen bent, heb je niet zoveel te maken met het CU standpunt. Ze kunnen jou toch niets maken. Maar voor christelijke homoseksuelen in bepaalde kringen, maakt een verschuiving naar acceptatie WEL uit. Waarom niet blij voor hen zijn dan? Overigens zijn er ook kerken waar dit juist al langer werd geaccepteerd dan door onze seculiere overheid... Remonstranten al in 1986.


staatshuwelijk | 14-11-2018

de staat kan het beste het huwelijk afschaffen....iedereen heeft er een andere definitie.
en met die immigranten die willen meerdere vrouwen hebben in een huisgezin.
het staatshuwelijk ooit ingesteld door napoleon......

de meerderheid van de kinderen groeien toch al op in gebroken gezinnen......


staatshuwelijk | 14-11-2018

https://www.youtube.com/watch?v=Kag1Eyxjw_g


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de serie Pose; homo-zijn in New York in de jaren 80 van de vorige eeuw. | klik hier

Gay op TV

15:40 | Will & Grace

16:50 | Neighbours

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:05 | Bones

20:10 | Thuis

20:30 | Grey's Anatomy

20:30 | Eastenders

21:00 | Holby City

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Connor Jessup (acteur)

| Daniel Howell (youtuber)

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven