De wereld en zo | De evolutie van Homo

31-12-2018 | En dan heb ik het over Homo Sapiens. Nee jongens en meisjes, het gaat (nog) even niet over de 'gewone' homo's.... Hè lekker, zijn we eindelijk eens gewoon na deze zin! Wat we eigenlijk al waren gezien de exacte overeenkomst tussen de woorden homo en homo.

Ik denk soms te weten dat je aan het gedrag van mensen kunt zien of ze eigenlijk wel evolueren tijdens hun leven. Want normaalgesproken evolueert alles, zodat je met de juiste adaptaties bent uitgerust van laten we zeggen de wieg tot het graf, of urn.
Of gewoon omdat alles elke seconde verandert.
Dat geldt eigenlijk voor alles, zelfs levenloze zaken zoals afslijtende bergtoppen.
Ook wij gaan van 1 cel naar ongeveer tienduizend miljard, om vervolgens weer te vervallen tot 0, allemaal losse kleine stukjes waaruit we ooit waren opgebouwd.

Maar nu even macro, en terug naar gedrag.
Als je nog steeds de prijs van een pak koffie omrekent naar guldens, ben je dan ook meteen degene die nog steeds de instapkaart op papier uitprint? Nee, zo simpel is het niet.
Ben je stilstaand als je houdt van regelmaat, tradities en vaste gewoonten? Of voelt dat gewoon prettiger dan steeds alles anders te doen? Of omdat bij sommigen de hersenen een angstprikkel afgeven bij de minste verandering?

Bij sommige homo's (ja, nu wel over ons), maar lang niet bij allen, zie je adaptatie vóór de uit-de-kastkomerij om maar vooral niet anders te lijken, of simpelweg om te verbergen of te ontkennen. Daarna zie je soms het omgekeerde: expliciet vrouwelijk gedrag/travestie, expliciet masculien gedrag en uiting van het mannelijk lichaam, enzovoort.
Als het na een aantal jaar weer minder wordt omdat je je nieuwe ik geaccepteerd hebt, dan wordt de homo weer net als de andere homo's (sapiens).

Hetero's slaan dit stukje over, omdat de wereld nu eenmaal is ingericht op hetero's, op man-vrouw relaties, huwelijken, voortplanting voor instandhouding van de soort.
Zijn homo's over het algemeen meer expressief in hun gedrag en minder wars van verandering vanwege deze eerste heftige adaptatiecyclus die ze hebben doorgemaakt?
U mag het zeggen.

Maar lekker puh, ik mag op de sportschool zonder problemen in de herenkleedkamer dankzij het feit dat de wereld is ingericht zoals hij is. Elk nadeel heb z'n voordeel. Met een hoofd vol mooie plaatjes en met een, zij het minieme, verandering in spiermassa ga je weer tevreden huiswaarts.

De allerbeste wensen voor een mooi 2019, met vooral constructieve veranderingen!

GaySite.nl columnist AKO is geboren in Brabant en heeft lange tijd in Amsterdam gewoond, alsmede in het buitenland. Hij heeft een aantal jaren in de gezondheidszorg gewerkt en later in de farmaceutische industrie. Hij was en is een enthousiaste deelnemer aan het gay uitgaansleven in binnen- en buitenland en wordt geboeid door de wereld om hem heen, waarbij de heel kleine dingen vaak zorgen voor (on)logische gedachtengangen over mens en maatschappij.

Deel dit artikel:  

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de verkiezingen voor het Europees parlement, vriendschap en FvD | klik hier

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over het Eurovisie Songfestival. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Gay op TV

16:50 | Neighbours

18:15 | SpangaS

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Modern Family

21:00 | Eastenders

00:00 | MVS

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven