Cubaanse homo's wachten op homohuwelijk

19-12-2018 | Het ziet er naar uit dat het huwelijk op Cuba voorlopig niet wordt opengesteld voor paren van hetzelfde geslacht. In artikel 68 van de huwelijkswet staat nu dat een huwelijk alleen gesloten kan worden tussen een man en een vrouw. Mariela Castro, Cubaans parlementslid en dochter van voormalig president Raúl, had een voorstel ingediend om in de grondwet op te nemen dat ook mensen van hetzelfde geslacht een wettelijk huwelijk kunnen aangaan. Maar deze aanpassing is voorlopig van de baan.

De afgelopen maanden heeft een fel maatschappelijk en politiek debat gewoed op Cuba. Voor- en tegenstanders van de legalisering van het homohuwelijk lieten van zich horen maar vooral een groot aantal kerkgemeenschappen had zich verenigd in de strijd tegen de openstelling van het huwelijk. Kenners spraken van de grootste campagne ooit gevoerd op het eiland. Mede door deze campagne heeft de politieke leiding dinsdag besloten dat de grondwet niet aangepast zal worden waardoor het huwelijk gedefinieerd blijft als een wettelijk verbond tussen man en vrouw. De communistische leiding, inclusief president Miguel Díaz-Canel, staat niet afwijzend tegenover het homohuwelijk maar volgen het verzet binnen de Cubaanse bevolking. Wel is afgesproken dat binnen twee jaar in een referendum het volk zal worden bevraagd naar de openstelling van het huwelijk. Als dan blijkt dat een meerderheid voor de aanpassing van de grondwet is zal alsnog het proces naar de openstelling worden ingezet.

Cubaanse homo-organisaties zien het besluit van de huidige regering als een knieval naar de diverse kerkgemeenschappen maar zien een referendum over de komst van het homohuwelijk met vertrouwen tegemoet.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Kimmie!!! | 19-12-2018

Nou Kimmie nog van de rakettenclub! Van Noord Korea, ja. In het klassiek cummunisme is de liefde tussen gelijk geslacht altijd bestempeld als "westers decadent". Maar dat is het helemaal niet. Geloof me, acht keer per dag gaat mijn telefoon af. Dan is het mijn vriend. "Waar zit je", "wat doe je", "Gaat alles goed met je", "Ik mis je", " Je klinkt zo raar", "Heb je je vitamietjes wel genomen", en dat alle dagen. Als iemand mij uit kan leggen wat daar Westers Decadent aan is, verbaas me maar.

Dus kom op, Kimmie. Doe eens modern.


Joop | 20-12-2018

Communisten hadden altijd 1 goed punt, geen religie! Toch hebben die gluiperds het voor elkaar weten te krijgen hun religie in het communisme te verspreiden.


@Kimmie!!! | 20-12-2018

Zeg je wel eens tegen hem "heb je niets anders te doen of zo?" Alle dagen zo'n controlfreak, lief hoor maar ik zou er gek van worden.


@@Kimmie!!! | 20-12-2018

Ja je wijf moet het niet zijn natuurlijk. Heel de dag breeduit zitten lachen op de bank maar ondertussen


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de verkiezingen voor het Europees parlement, vriendschap en FvD | klik hier

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over het Eurovisie Songfestival. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Gay op TV

16:50 | Neighbours

18:15 | SpangaS

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Modern Family

21:00 | Eastenders

00:00 | MVS

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven