Rusland veroordeelt belager Gay Pride

14-12-2018 | Een rechtbank in het Russische Sint-Petersburg heeft donderdag een 21-jarige man veroordeeld voor het "met voorbedachten rade toebrengen van licht lichamelijk letsel". De man maakte in augustus van dit jaar deel uit van een groep jongeren die deelnemers aan de plaatselijke Gay Pride met pepperspray te lijf gingen. Vijf deelnemers aan de parade konden ter plaatse worden behandeld, één van hen moest naar het ziekenhuis omdat ze een flinke hoeveelheid van het agressieve pepperspray in haar ogen had gekregen (foto). De dader kreeg een geldboete opgelegd van 30.000 roebel (ruim 400 euro), een bedrag vergelijkbaar met een Russisch maandsalaris.

De organisatie van de Pride in Sint-Petersburg is blij met de veroordeling omdat het maar hoogst zelden gebeurd dat belagers van lhbt's worden veroordeeld of zelfs vervolgd. Toch klinkt er ook kritiek. De groep belagers bestond uit meerdere personen die niet voor de rechter hoefden te verschijnen. Daarnaast is bij de veroordeling geen rekening gehouden met het homofobe motief van de dader. "Hij is schuldig bevonden aan het toebrengen van licht lichamelijk letsel terwijl zijn actie tevens bewust gericht was op de Pride-deelnemers," aldus een homoactivist in de Russische media. "Dit homofobe karakter van de aanval is door de rechter niet meegenomen in de veroordeling." 

Ondanks dat er geen vergunning was voor de demonstratie afgelopen augustus besloten zo'n honderd homoactivisten toch een bescheiden Gay Pride te houden. De politie liet de demonstratie oogluikend toe en weerhield enkele homofobe jongeren er in eerste instantie van om in de buurt van de Pride te komen. Maar toen de Pride-deelnemers naar huis wilden werden ze aangevallen en met pepperspray bespoten. Volgens de slachtoffers deed de politie vervolgens niets om hen te beschermen.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Joop | 15-12-2018

De titel suggereert iets anders dan de werkelijkheid. Rechter veroordeelt man die licht lichamelijk letsel toe heeft gebracht. Want in het homofobische Rusland wordt het alleen maar toegejuicht dat homo's gemarteld, vernederd en vermoord worden. En lijkt het natuurlijk wel leuk voor de buitenwereld dat deze man is veroordeeld.


COC | 16-12-2018

Wij gaan hier direct werk van maken. Met onze vaste zetel in de Verenigde Naties. Want in Rusland worden homo's maar geslagen, de tanden uit de bek. Met betonscharen en bakstenen. Transseksuelen worden er regelmatig vermoord, zeker als ze in de sexindustrie werken. Een normale homo kan daar niet hand in hand over straat lopen en potten worden in de hoofdstad zo van de brug geslagen. Die cultuur daar in Rusland is duidelijk een repressieve cultuur ten opzichte van de diversiteit. Waar de politiek, maar ook politie en rechters helemaal niets mee doen.

Wat dat betreft zullen we ze eens goed duidelijk maken hoeveel beter het in ons eigen land is. Daar kunnen ze nog een hoop van leren.


COC | 16-12-2018

Ja dat was een troll posting. Maar is satire. Dat mag.


Joop | 16-12-2018

Nederland is doordrenkt van schijntolerantie. Nederlanders zien zichzelf graag als tolerant. Maar zijn dat over het algemeen niet. Rascisme, antisemitisme en homofobie komen nu eenmaal veel voor in het voetbal, niet alleen in Nederland maar overal. Wat me nogal stoort is dat er blijkbaar nogal wat homo's zijn geweest dit kritiek hadden op deze jongen. Aan die homo 's zeg ik dan ook graag: Leef je eigen leven maar steun ook jongens die wel hun nek durven uit te steken voor hen die het moeilijk hebben. Of is de " homogemeenschap" , waarvan ik nog steeds niet weet wie dat nu precies zijn, gewoon een grote luchtballon zonder ballen?


@Joop | 16-12-2018

"Rascisme, antisemitisme en homofobie komen nu eenmaal veel voor in het voetbal, niet alleen in Nederland maar overal."
Zelfs jij kunt de hand niet in eigen boezem steken zonder dan toch nog even de vreemdelingen uit andere landen erbij aan te halen. Al wil ik zeker niet, net als wat Bowie overkwam, het persoonlijk bedoelen, verre van. Ik gebruik het illustratief omdat het voor mij een vorm van typisch Nederlands redeneren is. Het blijft er maar door glippen. Zo zijn er veel in Nederland. Dus schaam je niet.


Joop | 17-12-2018

@ @Joop, waar haal ik vreemdelingen bij? Ik lees het niet terug. Of doel je er op dat niet alleen in het Nederlandse voetbal dit soort wantoestanden plaats vindt. Dat klopt toch? Kijk naar Engeland waar Sterling door fans van Chelsea racistisch bejegend werd. Hij lachte er om, omdat hij wist dat ze dit zouden doen. Triest. Barcelona, alom geliefd in de hele wereld, waar de Boixos Nois de dienst uit maakt als rechts extreme oorlogsmachines. Lazio Roma, de club van Mussolini, waar de fans steevast antisemitische leuzen zingen. En ja, ook in Nederland kunnen we er wat van, wie niet springt die is een jood is al zo ingeburgerd dat we er niet meer van opkijken, laat staan als de doelman van de tegenpartij de bal uittrapt en iedereen achter het doel hoooooooomooo roept. Zolang die fans rustig in de stadions mogen blijven komen, wedstrijden niet worden stil gelegd of gestaakt, dan zal er nooit wat veranderen. Zeker niet in Nederland waar hele kuddes het internet gebruiken als een manier om hun frustratie kwijt te raken en mensen te bedreigen.


harrie | 17-12-2018

Er wonen in Nederland,een van de kleinste en meest dichts bevolkte landen ter wereld,zo ongeveer 130 verschillende nationaliteiten,zo,n acceptatie kom je niet in veel landen tegen,helaas komen vele uit landen waar homo,s taboe zijn,maar wij moeten natuurlijk tolerant zijn,dat wordt geeist.


@Joop | 17-12-2018

Kalm schat. Ik leg het uit. Wij zijn beter, weten beter en oordelen beter. Als het echter onontkoombaar is dat het dat het onder ons best een stukje leuker kan, dan willen we dat best toegeven. Maar knopen daar dan vaaak zelf snel achteraan dat het in andere landen net zo erg is of zelfs nog erger. En we hebben vaak niet eens in de gaten dat we dat doen.

Bij ADO leeft wat anders. En als er nou één stad is met ontelbare scheldwoorden dan is het Den Haag. Ze hebben zelfs reserve, want raken die woorden uitgeput, dan kunnen ze nog terugvallen op Schevenings.

En daar zie je ook wat verschuiven. Toch woorden genoeg en waarom zou je de hele tijd homo zitten roepen op die tribune. Alle supporters tellen en de roze supporters ook.

Het zal de Hagenees een zorg zijn hoe beter of slechter al die eitje boko's het in het buitenland het hebben. En een geintje moet kunnen. Maar het moet wel bij een geintje blijven. Anders is het gewoon je treiter houwen.

Als ik een meisje was en verkeerd van mijn fiets viel, en mijn klitje hangt aan mijn fietsbel. Zeg je dan ook dat het voor meisjes uit Senegal ook erg is of misschien nog wel erger? Het is dezelfde logica.

Ik ben voorlopig voor ADO. Al spelen ze voor geen meter.


@ @Joop | 18-12-2018

Schatje, een beetje omslachtig verhaal van je. Begrijp nou ook niet goed wat je er mee wilt zeggen.


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de verkiezingen voor het Europees parlement, vriendschap en FvD | klik hier

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over het Eurovisie Songfestival. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Gay op TV

22:00 | MVS

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven