Poolse homorechten in gevaar

14-10-2018 | In de Poolse stad Lublin is zaterdag de plaatselijke Gay Pride uitgelopen op een veldslag met de politie. Ruim duizend LHBT-activisten liepen in een parade door de stad en eisten meer rechten, maar zo'n 300 tegendemonstranten bekogelden hen met stenen en vuurwerk. De massaal aanwezige politie kon erger voorkomen en zette meerdere malen traangas in (foto). Er werden tientallen personen aangehouden. De burgemeester laat weten dat mede door het adequate politieoptreden er slechts enkele personen licht gewond raakten. De demonstratie, georganiseerd door enkele homo-organisaties, werd eerder verboden door de burgemeester maar door de uitspraak van een rechter vond zaterdag toch de eerste Gay Pride van Lublin plaats.

Homoseksualiteit ligt nog altijd zeer gevoelig in het katholieke Polen. Regeringspartij PiS voert weliswaar niet openlijk campagne tegen LHBT's, maar legt extreem-rechtse en veel homofobe organisaties vaak geen strobreed in de weg. Homo-organisaties klagen over een toenemend vijandig klimaat, ondanks dat er deze zomer een groot aantal vergunningen zijn afgegeven voor Gay Prides in twaalf steden, waaronder Warschau. Het Poolse parlement stemde vorig jaar tegen de invoering van het geregistreerde partnerschap voor homostellen waardoor het land als één van de weinige Europese landen geen enkele wettelijke erkenning van homostellen kent. De Poolse minister van Justitie blokkeerde afgelopen week nog een EU-document waarin onder meer wordt beschreven hoe het met de LHBT-rechten in Europa is gesteld en hoe deze verbeterd kunnen worden. De Nederlandse minister van Justitie Grapperhaus reageerde geïrriteerd en stelde dat "je niet mag tornen aan gelijke rechten voor LHBTI's." Grapperhaus liet zijn Poolse collega weten dat "Nederland pal staat voor fundamentele rechten en dat de EU dat ook zou moeten doen".

Deel dit artikel:  

Reacties:

Henk | 14-10-2018

De kop is onjuist. De politie is opgetreden tegen de tegenstanders van homorechten; de homo's zijn juist beschermd. De titel had dus moeten luiden: Anti-homo tuig door politie hardhandig verdreven.


Dom | 14-10-2018

De zin van homo manifestaties is laten zien dat ze bestaan. Omdat de heersende cultuur onderdrukkend is. Zoals je ook kunt laten zien dat de luacht blauw is en het gras groen. Het is geen vrijheid van meningsuiting. Het is gewoon laten zien dat je bestaat. In het openbaar. Als een groep negers de straat op gaan om te laten zien dat ze bestaan, of Poolse UWV klanten die ineens geen gratis WW meer krijgen enkel willen laten zien dat ze bestaan, dan heeft dat niks met vrije meningsuiting te maken!

Mongolen die daar tegen demonstreren maken uiten wel hun mening. Die vinden dat je niet mag bestaan. Zoals die (vaak uit religieuze achtergronden) ook rustig boos worden als zijn vinden dat de lucht niet blauw is en en het gras ook niet groen. Zulke meningen mogen van mij rustig met traangas bestookt en waterkanonnen als ze gaan lopen stenigen ook nog.


Joop | 14-10-2018

Als er geen enkele wettelijke erkenning is voor Poolse homo's, dan kan Brussel toch zeggen, of je regelt het, of we donderen je uit de EU.
En ook hier geldt weer, katholicisme en rechts extremisme gaan hand in hand. De pooltjes zouden er goed aan doen hun eigen grootste concentratiekamp eens te bezoeken om te zien wat rechts extremisme in het verleden al heeft aangericht.


Willem | 14-10-2018

Ja en dat smerige soort komt hier de boel oplichten om een uitkering aanvragen en dan gauw weer terug naar Polen om daar gewoon te gaan werken.
Dit soort is geÔndoctrineerd door de Roomse kerk welke duizenden kinderen hebben verkracht nog steeds verkrachten, maar dat vonden de katholieken niet erg, kinderen worden gemaakt om verkracht te worden. Lekker soort die katholieken landen, om over die moslims landen nog maar ze zwijgen.


@Joop | 14-10-2018

Links socialisme bedoel je Joop, het zijn linkse rooie arbeiders die juist deze groepen vormen, in Engeland precies hetzelfde arbeiders partijen en voetbal aanhangers zijn bezig een burger oorlog voor te bereiden. Zie Daily Mail.

Trouwens de moeder van onze koningin is een fervente aanhangers van ultra rechts en komt hier wonen op jouw belasting centen. Zij heeft Videla een bedankbrief geschreven en bedankt dat hij haar mooie land weer okay had gemaakt.

hahahahahaha dom volkje .
30.000 jongen mensen levens in zee gegooid vond ze geen probleem.


Nico | 15-10-2018

Het zijn de gelovigen en Nazi's die altijd samen optrekken in dit soort demonstraties (vaak met geweld) tegen LHBTI's.
Hebben elkaar vaker gevonden in hun haat tegen bevolkingsgroepen.


Joop | 15-10-2018

@ @Joop
De boel niet gaan verdraaien he. Daar zijn die rechtse nazi's wel goed in. Polen is 1 groot Nazibolwerk. Ongestoord kunnen ze met tienduizenden hun haat naar andere laten zien. Niemand die ze een strobreed in de weg ligt. De regering niet, Brussel niet. Als homo of met een kleurtje kun je er maar beter op zo'n gezellige bijeenkomst niet zijn als je leven je lief is.

https://www.nu.nl/159496/video/tienduizenden-polen-lopen-mee-in-extreem-rechtse-mars.html


No Religie | 15-10-2018

Er moet eens een wereldwijde organisatie komen die zich verzet tegen de religies,hier in Nederland is meer dan vijftig percent van de bevolking niet religieus,maar heeft religie de vrijheid,om hun denkbeelden aan ons op te leggen,dat moet anders.


Joop | 15-10-2018

@ @Joop | 3 uur geleden

Dat is een stuk uit 2013. Heeft verder weinig voeten in aarde. Gezworen vijanden slaan de handen ineen. Dan weet je, dat klapt meteen. In Polen waar het stukje hierboven over gaat gaat het toch echt om rechts extremisten hoor.


Reageer

Naam:
Reactie:

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over single zijn versus een relatie hebben. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Matthew Shepard, de jonge Amerikaan die door een hate crime om het leven kwam. | klik hier

Gay op TV

17:35 | Neighbours

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Gordon in Wonderland

20:30 | House Rules

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn nieuwe bijdrage over de de noodzaak van Coming Out Day.

Recent uit de kast!

| Jake Borelli (acteur)

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

| Abrahm DeVine (zwemmer)

| Tadd Fujikawa (golfer)

| Garrett Clayton (acteur)

Volg GaySite.nl ook via

De GaydarTest

Beschik jij over een zogenaamde 'gaydar'? Doe deze Gaydar FunTest en je komt er snel achter!

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven