OM eist jeugddetentie na antihomogeweld

03-10-2018 | Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag jeugddetentie geëist tegen vier minderjarige jongens. De vier jongens stonden terecht voor mishandeling en bedreiging van homoseksuelen in het weekend van 30, 31 maart en 1 april 2018 in Dordrecht. Er werd door de verdachten in het Paasweekend afspraken gemaakt met de twee slachtoffers via de dating-app Grindr. Eén van de twee mannen is op de afgesproken plek door meerdere verdachten geslagen en geschopt – de andere man is net ontkomen aan de mishandeling. Er zijn beledigende teksten geroepen, persoonlijke spullen vernield en de slachtoffers zijn achterna gezeten door de verdachten. De mishandeling is volgens het Openbaar Ministerie met voor bedachten rade geweest. "Mensen zijn echt bang gemaakt door jullie gedrag. Niet alleen de twee aangevers maar ook de homogemeenschap in Dordrecht en de rest van het land. Neem verantwoordelijkheid voor de gevolgen van je gedrag," aldus de officier van justitie in de zittingszaal.

Het OM in Rotterdam is zich ervan bewust dat de mishandeling destijds veel maatschappelijke onrust heeft veroorzaakt, vooral omdat het motief gelegen zou zijn in de homoseksuele geaardheid van de aangevers. De officier heeft bij zijn strafeis rekening gehouden met het feit dat er discriminerende woorden zijn gevallen. Daarbij hebben verschillende verdachten zich grievend uitgelaten over de seksuele geaardheid van de slachtoffers. "Gelet op de ernst van de feiten, het planmatige gedrag, de ‘lol’ die uit het plegen van geweld en het spelen van eigen rechter werd gehaald, de gevoelens van angst binnen de homogemeenschap èn het doel dat dit nooit meer gebeurt, zorgt voor een hogere strafeis," aldus de officier dinsdag.

De officier van justitie heeft tegen de vier verdachten jeugddetentie geëist, variërend van vier weken tot zes maanden met een proeftijd van twee jaar. Daarnaast een leerstraf en als bijzondere voorwaarde de storting van een geldbedrag in het Schadefonds voor Geweldsmisdrijven. In totaal zijn dertien verdachten aangehouden in de zaak. Komende maandag staan de overige negen verdachten terecht. De rechtbank doet 1 november uitspraak.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Bravo | 03-10-2018

Zeiken als er wat te zeiken valt. Maar dan ook respect als er eindelijk wat mee gebeurt. De rechter heeft het specifiek anti-homogeweld meegewogen in het vonnis. Dank u rechter! Nu kennen we u weer, vrouwe justitia is blind maar niet achterlijk. Toch?

Leest het OM even mee en kan het vonnis voor de politie, en ons zo onmisbare COC, even naar hun leesvaardigeidsniveau worden vertaald (gemiddelde zinslengte maximaal zeven woorden)? Ook even duidelijk uitleggen dat "het was maar een geintje" of "k**kerhomo" is een gewoon scheldwoord dat mijn kinderen alle dagen roepen op school, bij de rechter evenwel anders kan worden opgevat? Zodat daar bij aangifte wat beter rekening mee wordt gehouden dan de rechter gelijk zijn oordeel in de mond te leggen? Want dat is niet de plaats van de politie. (En al helemaal niet van hun vakbonden.)


Joop | 03-10-2018

Ik juich nog niet, de rechter moet nog een uitspraak doen. Als in dit land verkrachters al een aai over de bol krijgen en een lage straf krijgen zodat deze in Nederland kunnen blijven dan hou ik mijn hart vast wat de rechter hier voor verzachtende omstandigheden in petto heeft.


Cees | 06-10-2018

Tja Joop, sommige rechters wonen nog op planeet X.


JelleB | 10-10-2018

Nogmaals een oproep aan reageerders om zich eerst eens in feiten te verdiepen en niet klakkeloos nep-nieuws (o.a. in de grootste, maar niet beste krant van Nederland) over te nemen.
Voor alle duidelijkheid ik ben absoluut voor verzwarende straffen waar het gaat om discriminatie van en geweld tegen minderheden.

Wie de feiten checkt bij de door Joop genoemde verkrachtingszaak ziet het volgende:
- het vonnis valt binnen de bandbreedte die rechters kunnen uitspreken en wijkt niet in gunstige zin voor de verdachte naar beneden af.
- het verhaal over lagere straf i.v.m. dreigende uitzetting is door de advocaat van de verdachte naar buiten gebracht als een vermoeden voor het niet opleggen van de maximale straf.
- in het vonnis heeft de rechtbank andere motieven aangevoerd als verklaring voor het niet opleggen van de maximum straf.
- in een toelichting achteraf heeft de rechtbank dat rekening houdend met de verzachtende omstandigheden zoals in eerdere zaken een extra bijkomende straf van uitzetting in dit geval niet rechtvaardig is. Voor Nederlanders is in geen enkel geval een extra straf voorhanden en het is de taak van de rechter om in soortgelijke gevallen te beoordelen of een bijkomende straf te rechtvaardigen is.
Bij een straf die vergelijkbaar is met andere vonnissen past in dit geval geen bijkomende straf omdat de verdachte een gekleurde buitenlander is. Dat zou namelijk discriminatie zijn en daar zou en beetje LGBT'er zich verre van moeten houden.


Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

Gay op TV

15:40 | Will & Grace

20:05 | Bones

22:00 | MVS

Op vakantie met Grindr

Niet alle landen in de wereld zijn zo open en vrij als Nederland. Lees hier 3 handige tips voor veilig Grindr-gebruik in binnen- en buitenland.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Juan Pablo Di Pace (acteur)

| Lil Nas X (rapper)

| Willow Smith (dochter van)

| Connor Jessup (acteur)

| Daniel Howell (youtuber)

| Andy Brennan (voetballer)

Volg GaySite.nl ook via

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven