Eindelijk homohuwelijk voor Oostenrijk

12-10-2018 | In een gezamenlijke verklaring hebben de regerende partijen in het Oostenrijkse parlement laten weten dat op 1 januari 2019 het verbod op het homohuwelijk wordt opgeheven. Woordvoerders van de ÖVP en coalitiepartner FPÖ laten in de Oostenrijkse media weten dat zij de voorkeur blijven geven aan het traditionele huwelijk tussen man en vrouw maar dat een uitspraak van het  Constitutioneel Hof hen verplicht het huwelijk open te stellen voor elke burger, dus ook voor paren van het zelfde geslacht.

Het Constitutioneel Hof van Oostenrijk besloot in december 2017 dat het huwelijk niet alleen voorbehouden mag blijven aan heteroparen. Het Hof oordeelde dat bestaande wetgeving discriminerend is. De hoogste rechtbank van Oostenrijk boog zich over de kwestie nadat het een klacht had ontvangen van twee vrouwen. Zij kregen van de autoriteiten in Wenen geen toestemming om een wettelijk huwelijk aan te gaan. De rechter bepaalde dat de discriminerende wetgeving uiterlijk op 31 december 2018 moet zijn aangepast zodat op 1 januari 2019 de eerste homohuwelijken gesloten kunnen worden. Volgens de advocaat van de lesbiennes is Oostenrijk het eerste Europese land dat het huwelijk verplicht dient open te stellen. Andere Europese landen legaliseerden het homohuwelijk via politieke weg en niet via een rechterlijke uitspraak.

Sinds 1971 is homoseksualiteit uit het Oostenrijkse wetboek van strafrecht en negen jaar geleden werd het voor homoparen mogelijk om een geregistreerd partnerschap aan te gaan en kinderen te adopteren. Oostenrijkse homo-organisaties hebben verheugd gereageerd op het besluit van de regering en laten weten dat de eerste homoparen al staan te popelen om in het huwelijk te treden.

GaySite.nl berichtte ook:
25-03-2018 | Nog even geduld voor trouwlustige homo's
05-12-2017 | Ook Oostenrijk krijgt homohuwelijk

Deel dit artikel:  

Reacties:

Nico | 12-10-2018

Heel mooi voor de Oostenrijkers! Ze zullen daar geen weigerambtenaren hebben zoals in het inmiddels achterlijke Nederland.


DasDing | 13-10-2018

Fijn voor homo's maar waarom zou je 'n typisch hetero instituut koste wat kost ook des homo's willen maken? Allemaal in 'n Vinex locatie in 'n premie A doorzonwoning met Opel Kadett voor de deur? Gedfer, vertrutting alom! Aldus passen homo's zich toch aan hetero's en normatief hetero denken aan. Zorg dat 't omgekeerd wordt! Da's pas 'n echte overwinning ipv dat homohuwelijk. Snappen homo's hun eigen gedachtegoed wel? Zo is 't slechts 'n variatie op 'n (hetero)thema ipv 'n eigen iets.


Bas@DasDing | 13-10-2018

In welke tijd leef jij en van welke planeet of zwevend rotsblok kom je? Opel Kadetjes zijn zoooo jaren tachtig! Of heb je een permanente hang naar 'ostalgie'. Vroeger was toch alles beter? Toch?
Hetero's zullen zich niet zo gauw aanpassen aan homo's. Als ze dat al willen. Zij zijn immers in de meerderheid en die geldt als norm in de samenleving. Dat hebben wij als minderheid maar te accepteren. Of niet, maar dan ontstaat er weerstand. En vooroordelen.
Met alleen een regenboogzebrapaadje hier en daar kom je er niet. Met een (blote-)boten parade ook niet. Maar wel door keihard beleid om onze belangen blijvend te verdedigen en onze plek in de maatschappij op te eisen.

>We are here, we are here to stay<


Peter@DasDing | 13-10-2018

Dat eigen iets is onze seksualiteit. Voor de rest is alles gelijk. Dat het niet uitmaakt van wie je houdt enzovoort. Mijn man en ik hebben er ook voor gekozen 8 jaar geleden te trouwen. Niet om de hetero na te apen, maar om wettelijk vast te leggen wat wij voor elkaar voelen. Precies waarvoor de openstelling van het huwelijk voor bedoeld is. Ik heb altijd een hekel gehad aan dat woord homohuwelijk. Alsof dat iets aparts is. Het is gewoon HET huwelijk van man/man - man/vrouw - vrouw/vrouw.
Maar leef jij jouw leven, blijkbaar niet zo "truttig", ik leef het mijne, in jouw ogen waarschijnlijk heel truttig.


Ach | 13-10-2018

De homocultuur heeft veel invloed op de maatschappij. Waaronder ook de truttigheid. Als dat ergens uit voort komt is het wel de homo-cultuur. Met genoegen, maar soms ook een beetje medelijden, zie ik meer en meer hetero-mannen die daaraan toe durven te geven. In onze regering bijvoorbeeld. Maar nog meer internationaal, en dan vooral bij degenen waar je het niet direct zou verwachten: Erdogan, Trump, Poetin. Het is niet voor niets dat ze steeds vaker door kunstenaars zo worden afgebeeld. Het lijkt ook wel of ze meer en meer hun best doen om er in mee te gaan.

Wat dat alles betreft moet je onze invloed niet onderschatten, noch belachelijk maken.


John | 14-10-2018

Tja, als ze al met steden gaan gooien... wat volgt?


@bRON | 14-10-2018

Voor zover ik gelezen heb was dat in Polen. En zijn de homo's door de politie beschermd met waterkanonnen en traangas. Dat moet ik onze politie nog zien doen.

Het was ook niet in de hoofdstad, maar in Lublin. In de provincie. Het waren iets van 1.200 homo's op straat, en er kwamen 200 gekkies waarvan sommigen een enkeling met stenen gooide. Het zou dus zelfs kunnen zijn dat er daar in Lublin relatief veel minder analfabete dombo's wonen dan bij ons.

Voor de duidelijkheid, Polen en Roemeni√ę liggen niet eens naast elkaar, daar zitten flink wat kilometers tussen. Koop eens een ouwe Bosatlas of zo.

Enig puntje van kritiek wat ik heb voor de burgemeester is dat hij zo fel heeft laten optreden (om dus de homo's te beschermen tegen gekken), is dat hij stelde dat hij de vrijheid van meningsuiting moest beschermen. Omdat homo zijn geen uiting van mening is. Maar gewoon van zijn. Belangrijk want er lopen jonge capuchon-jongentejs in ons eigen land rond (zoals hier op deze site te zien in een joetjoep-filmpje) die ook nog echt denken dat homo's maar gewoon kunnen veranderen alsof het een verandering van mening is. Alsof je als gemiddelde CDA'er of D'66-er gewoon met alle winden mee kan waaien over waar je dan op valt. Of dat het misschien helemaal niet relevant is of je op iemand valt of er van houdt. Maar gewoon je lul in dat putje moet steken wat onder die twee bulten aan de voorkant zit.

Verder geen hoofdletters gebruiken, a.u.b. Dat mag alleen Nico ;-)


Nico@Bron | 15-10-2018

Laat ik dat nou in dit bericht net niet gedaan hebben?


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de serie Pose; homo-zijn in New York in de jaren 80 van de vorige eeuw. | klik hier

Gay op TV

15:40 | Will & Grace

16:50 | Neighbours

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:05 | Bones

20:10 | Thuis

20:30 | Grey's Anatomy

20:30 | Eastenders

21:00 | Holby City

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Connor Jessup (acteur)

| Daniel Howell (youtuber)

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven