Eerste genderneutrale paspoort uitgereikt

19-10-2018 | Het eerste genderneutrale paspoort in Nederland is vrijdag afgegeven in Breda. Leonne Zeegers uit Breda kreeg als eerste een paspoort zonder geslachtsaanduiding. Op de plaats waar normaal een M of V staat, staat nu een X. Het geslacht van Zeegers kon bij de geboorte in 1961 niet worden vastgesteld waarna 'hij' werd aangemerkt als man. In 2001 onderging Zeegers operaties om vrouw te worden, maar ook dat geslacht bleek niet passend. Zeegers is een intersekse persoon én voelt zich man noch vrouw. Leonne wilde daarom dat de V in het paspoort wordt doorgehaald met een X. De rechtbank in Roermond honoreerde Leonne's verzoek op 28 mei na een strijd van meer dan tien jaar.

In het Regenboog Stembusakkoord van COC Nederland en in het regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie beloven partijen dat ze geslachtsregistratie zo veel mogelijk zullen schrappen, maar dat is nog niet gebeurd. Volgens de Nederlandse organisatie voor seksediversiteit (NNID), Transgender Netwerk Nederland (TNN) en het COC is schrappen van de geslachtsaanduiding onder meer van belang voor intersekse personen, voor personen die zich niet thuis voelen in de categorie ‘man’ of ‘vrouw’ en voor iedereen die vindt dat het de overheid niet aangaat ‘wat er in je ondergoed zit’. Circa 4 procent van de Nederlanders voelt zich niet thuis in de categorie ‘man’ of ‘vrouw’. Intersekse personen hebben geslachtskenmerken die niet (volledig) voldoen aan het maatschappelijke beeld van ‘man’ of ‘vrouw’. Alleen intersekse personen kunnen nu via de rechtbank afdwingen dat hun geslachtsaanduiding wordt doorgehaald. De rechtbank van Roermond riep de regering in haar uitspraak op om met wetgeving te komen om dit voor meer mensen mogelijk te maken. Ook NNID, TNN en COC pleiten voor wetgeving.

Staatssecretaris Knops (Binnenlandse Zaken) noemt de uitgifte van het eerste genderneutrale paspoort vrijdag een historisch moment. Twintig jaar geleden was dit onderwerp volgens hem nog onbespreekbaar. "Voor mensen die ermee te maken hebben is dit een erkenning." Hij zegt dat het kabinet zich gaat beraden op de wijze waarop de wet kan worden aangepast, zodat er straks meer paspoorten met een X kunnen worden vertrekt.

GaySite.nl berichtte ook:
22-01-2019 | COC wil paspoort zonder geslachtsregistratie

Deel dit artikel:  

Reacties:

Peter | 19-10-2018

Dit bedoel ik totaal niet negatief. Maar kan iemand mij uitleggen waarom je daar een jaar of 20 geleden nooit iets over hoorde? Je was man, vrouw..... hetero, gay, bi.... Maar de laatste paar jaren komt er een heel alfabet bij (niet negatief bedoeld). En ondergetekende snapt het niet meer....


@Peter | 19-10-2018

Is simpel.
In bangere tijden was:
- Je ziel en je zonden van de kerk
- Je lijf van de dokter
- Je haar van de kapper
- Je verstand wat de meester op school je voorhield.
- Alles met een piemel was jongen en alles met een voorbips was meisje.

Dus je mocht zelf sowieso nergens aankomen, en moest netjes je proefwerk invullen.

Dat is tegenwoordig anders. Knap verwarrend als meer mensen ontdekken dat ze ook gewoon zichzelf mogen zijn. Zeker als je er over wilt oordelen.

Grote computers en zo proberen ons tegenwoordig weer terug in allerlei hokjes te duwen. En de cultuur, de mens verzet zich daartegen. Wat dat betreft is de mens wel een geinig verschijnsel. Zo heb ik echt eigenlijk heel veel zin om bij het vernieuwen van mijn paspoort te eisen dat ik mijn broek laat zakken. Niks bijzonders aan. Maar raar dat in dat boekje staat of ik een fluitje of een putje heb. Eigenlijk. En aangezien in niet van frauderen hou, vind ik wel dat ze dat dan ook eens goed mogen controleren. Want voor hetzelfde geval ben ik gewoon de vrouw met de baard van de kermis van vroeger. Als je zulke zaken expliciet in dat boekje wilt zetten zodat alle overheden dat kunnen lezen, dan heb je het ook maar te controleren. Of waar bemoei je je dan mee, als overheid?

Dat ik daar ineens bewust over nadenk komt door al die facebooks. Die helemaal menen te weten wie ik ben. Dan denk ik ook, ok, je mag M in mijn boekje zetten, maar kijk dan ook eerst naar mijn fluit. Er hangt toch ook een centimeter aan de muur om mijn lengte te controleren?

Ik had er vroeger nooit bij stilgestaan. Maar nu wel.


Vraag | 19-10-2018

Je kunt toch niet zomaar een rechtsgeldig identificatie document accepteren waarvan een deel van de inhoud is gebaseerd op enkel visuele vooroordelen van een balietrut met een VMBO diploma?


Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Gay Woordenboek Quiz

Taal is een wonderlijk ding. En zeker 'onze eigen homotaal' kent een aantal vreemde woorden en begrippen. Doe nu de Gay Woordenboek Quiz en test je 'homowoordenschat'!

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over homoseksualiteit in Azië. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de Amerikaanse haat-poster die 23 mei naar Amsterdam komt. | klik hier

Gay op TV

17:35 | Neighbours

18:10 | The Real O'Neals

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Grey's Anatomy

20:30 | Eastenders

21:00 | Holby City

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

| Matt Pacifici (ex-voetballer)

| Anthony Bowens (worstelaar)

Volg GaySite.nl ook via

GaySite.nl Onderzoek

Slik jij PrEP?

Wat is dat?

Ja

Nee

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven