Verbod op homohuwelijk lijkt van de baan

29-09-2018 | De hoogste Roemeense rechtbank heeft deze week bepaald dat homoparen dezelfde familierechten hebben als heteroparen. Volgens het Constitutioneel Hof moeten homo's en hetero's hetzelfde behandeld worden en hebben dus ook homoparen het recht om te trouwen. "Homoparen hebben dezelfde wettelijke en juridische rechten en plichten als elke andere burger in Roemenië," aldus de uitspraak.

Het oordeel en de publicatie ervan komt op een zeer opvallend moment. Op 6 en 7 oktober wordt in Roemenië namelijk een nationaal referendum gehouden waarin de bevolking wordt gevraagd zich uit te spreken over het huwelijk voor paren van het zelfde geslacht. Er is al geruime tijd een discussie in Roemenië gaande over de legalisering van het homohuwelijk maar een meerderheid van de bevolking is tegen. Om een definitief einde te maken aan deze discussie hoopt de huidige regering via het referendum een grondwetswijziging te kunnen doorvoeren. In de herziene grondwet zal dan komen te staan dat het huwelijk exclusief is voorbehouden aan een man en een vrouw.

Homo-organisaties zijn blij met de uitspraak van het Hof en hopen alsnog dat de grondwet niet aangepast mag worden zodat in de toekomst alsnog het huwelijk kan worden opengesteld voor paren van het zelfde geslacht.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Joop | 29-09-2018

Dit is natuurlijk een hele fijne uitspraak. Het blijft natuurlijk een fascistisch fenomeen dat een bevolking zich mag uitspreken of homo's wel of niet dezelfde rechten zouden mogen hebben. Als ze een referendum zouden houden of negers met elkaar zouden mogen trouwen, of zigeuners, dan stond heel Europa op zijn kop. Als het om homo's gaat dan zijn de protesten minder hoorbaar.


Cees | 30-09-2018

Zeker een opvallende en zeer positieve uitspraak van het Roemeense gerechtshof. Ik denk eerlijk gezegd ook dat de Roemeense regering met een achterhoedegevecht bezig is. In plaats van een referendum organiseren zou het beter zijn om even een time-out in te lassen en de discussie gewoon even te laten rusten. Het zou zomaar eens kunnen dat de Roemeense bevolking over 10 jaar heel anders over dit thema denkt dan nu. In Nederland is ook 16 jaar gedebatteerd over openstelling van het burgerlijk huwelijk voordat het een feit was. Geef het gewoon tijd. Haastig iets erdoor drukken is nergens goed voor.


Peter | 30-09-2018

Joop en Cees, jullie zijn weldenkende mensen, maar een beetje lief en naief.
Een groot deel van de wereld geeft geen ene fuck om homo's en het hele alfabet erachteraan. Wen er maar aan.
Wees blij dat we hier wonen.... althans nu nog....


Nico | 30-09-2018

G E L O O F = H A A T (Z A A I E N)


Billenkoek | 30-09-2018

De sociale verschillen in de EU zijn groot bij gebrek aan federatieve rechtspraak. Kwesties zoals 't homo huwelijk zouden voor 't gehele EU rechtsgebied eensluidend dienen te zijn. Hebben zich uitsluitend voor de Brusselse vleespotten aangesloten, doch blijven voor de rest in de 19de eeuw steken. Ten oosten v/d lijn Wenen-Berlijn hebben homo's 't zwaar. Nota bene ligt daar de uitbreiding v/d EU. Meerderheid beschouwt homo's daar als psychiatrische patiënten of mentaal gemankeerden. Bezopen hetero's vinden 't hoogstens leuk jongens,als vrouwen verkleed, lekker agressief te spanken met riemen of grote dildo's in hun kont te duwen.Goorlappen!


@Billenkoek | 30-09-2018

Hoe laat gaat dat morgen open?


De Volkskrant | 06-10-2018

Het bange leven van de Roemeense homo

Zondag mogen de Roemenen zich uitspreken over een voorstel dat de deur naar het homohuwelijk met een klap dichtsmijt. En het leven is nu al zo lastig, voor mannen als Paul en Cristian.
Jenne Jan Holtland 5 oktober 2018, 21:20


Cees | 06-10-2018

Peter@: ik ben om de dooie donder niet naïef, maar probeer de zaken wel realistisch te bekijken. Zouden meer mensen moeten doen ipv domweg om zich heen te blaten als kippen zonder kop.


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de verkiezingen voor het Europees parlement, vriendschap en FvD | klik hier

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over het Eurovisie Songfestival. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Gay op TV

22:00 | MVS

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven