Nederlandse homohoreca leeft op

22-09-2018 | De homoscene in ons land lijkt zich wat te herpakken. De afgelopen twintig jaar verdwenen er heel veel homohorecagelegenheden, mede door de invloed van internet en dating-apps zoals Grindr. Ook grote feesten zoals Rapido en Funhouse trekken veel bezoekers, die vervolgens minder de traditionele homohoreca bezoeken. Maar deze daling lijkt een halt te zijn toegeroepen en in Amsterdam, maar ook in de rest van Nederland, openen er langzaam weer gelegenheden waar de LHBT-gemeenschap elkaar in levende lijve kan ontmoeten.

Amsterdam telde in 1982 nog zo'n 70 homohorecagelegenheden maar dit aantal daalde fors tot een schamele 20 etablissementen vorig jaar. Inmiddels telt onze hoofdstad weer bijna 30 zaken die als doelgroep de LHBT-gemeenschap hebben. Nieuw in het oog springen de zaken zijn onder meer Club Yolo en restaurant Burlesque. Maar niet alleen in Amsterdam, ook in andere steden groeit het aanbod. Zo werd begin dit jaar Bar de Regenboog in Eindhoven feestelijk geopend door Paul de Leeuw en Karin Bloemen. Groningen kreeg er maar liefst twee homohorecagelegenheden bij. Café de Prins en Café Uit de Kast openden hun deuren voor LHBT's. In Maastricht is na een grondige verbouwing het oudste LHBTI-café van de stad heropend. Café Rosé was lange tijd alleen open voor speciale activiteiten maar is vanaf nu weer elke vrijdagavond open voor open-minded publiek. In Heerenveen tenslotte zal op 12 oktober een nieuwe gayavond het licht zien. Deze maandelijkse homobijeenkomst is de enige en eerste in zijn soort in de Friese gemeente.

Deel dit artikel:  

Reacties:

GayScene | 22-09-2018

Waar blijft ‘t NL Torremolinos? Broodje van Sjaak kunnen ze daar wel ombouwen. Waarom lukt dat in NL niet? Ligt dat nu echt alleen aan ‘t weer?


Reggie | 22-09-2018

Homo's in het uitgaansleven worden in elkaar gemept.

Homo's moesten een grote knokploeg samenstellen en die knokploeg kan dan het een en ander recht zetten in de straten waar we anders onbeschermde prooien zijn voor de gangsterislam die daar, nu nog, de baas is.


@Reggie | 23-09-2018

Internet heeft een grote invloed gehad op hoe mensen uitgaan. En wat de homohoreca betreft, niet altijd ten goede. Mensen staren tegenwoordig alleen maar naar een beeldscherm. Zelfs als ze tegenover elkaar zitten! Gewoon met elkaar praten zonder elektronica heeft men verleerd. Gelukkig is er een kentering gaande. Menselijk contact zal het het uiteindelijk winnen. Ondertussen gaat het islamofoob bashen hier gewoon door. Over generaliseren gesproken!


Moi | 23-09-2018

Vroeger was het echt beter: toen schuifelden we in doodse stilte door een glibberige en stinkende darkroom. Veel socialer...


Jan2 | 23-09-2018

Wat is er niet waar aan @anoniem.


Jan2 | 23-09-2018

@anoniem.....je vergeet volledigheidshalve dat de Islam homo's bashen promoot.


Uhmm | 23-09-2018

De alcohol controles en fanatieke rookwetten hebben natuurlijk ook zo hun invloed op de horeca gehad. Je kon nog wel uitgaan, maar daarna was er niks meer te doen. Behalve met je telefoon spelen.


Marc | 23-09-2018

Juist fijn dat er niet meer gerookt wordt in de gay horeca.


Uhhh... | 23-09-2018

Waar vind ik dat DE Islam homo's bashen promoot?


Ach | 24-09-2018

Jarenlang werden de bars van de COC's gesubsidieerd, en bemand door vrijwilligers, terwijl de homohoreca om de hoek daar tegenop moest zien te concurreren.

Misschien kunnen de gemeentes dat eens omdraaien, in plaats van zebra's onherkenbaar in kleuren te schilderen? Niet dat een goed ondernemer subsidie nodig heeft (want dan komt daar een sloot tandenborsteltellers, GGD privevragendeskundigen en andere controleurs achteraan), maar een actief beleid op vestiging, maar vooral op de veiligheid van de bezoekers, en opvolging van aangiftes, serieus nemen van verklaringen van slachtoffers, in plaats van stommetje spelen, dat zou de zo verlangde gerespecteerde diversiteit vast ten goede komen. Zulk beleid kan altijd later weer worden teruggedraaid als op hun beurt homo's ineens zomaar excessief geweld gaan gebruiken op de openbare weg, toch?

Zet op die opbloei van homohoreca maar eens wat solide beleid, gemeentes! Een beetje kleurplaatje spelen met een zebra, op een bootje komen staan, of jezelf "regenbooggemeente" noemen, dat ken me zuster ook. Met één oog dicht, een hand op heur rug, én een vinger in d'r neus!


@Ach | 24-09-2018

Stuur je reactie ff door naar De Centrale Stad van de gemeente, ipv hier, dan wordt het misschien wel opgepikt en uitgevoerd!


Joop | 24-09-2018

Zolang er alleen Nederlandstalig gedraaid wordt, karaoke avonden georganiseerd worden, of je weer stil moet zijn omdat de bingo weer plaats vindt, mij niet gezien in zulke café's, ongeacht of het nou homo of hetero is.


@@Ach | 24-09-2018

Je bedoelt die mevrouw die vanalles zegt over travos aanvallen op straat, daarna een traantje voor haarzelf wegpinkt, en ik ik vervolgens totaal niet meer over hoor? Die mevrouw die zich wel op de pride op een bootje laat toejuichen, maar dat ik er dan opnieuw niks van hoor? Die trut? Die leest voortaan Gaysite maar. Want daar ga ik echt niet speciaal voor achter te tikmachine zitten. Te veel eer.

Laat ze maar zorgen dat we weer veilig over straat kunnen, óók in vol en voller ornaat. En dat de homohoreca floreert als nooit te voren, en niet alleen in de grachtengordel. Dan krijgt ze misschien een kerstkaart van me!


Pride@@@Ach | 24-09-2018

Zo snel gaat dat niet. Het is in ieder geval een eerste stap. Hopelijk fluit GL haar niet terug.


@@@Ach@Pride | 24-09-2018

Heeft ze dan al homo's opgeroepen om alsteblieft niet gewelddadig terug te zijn, of heeft ze ook een clichebeeld van ons? Zo van erg erg erg, maar uiteindelijk verhuizen die nichten zelf wel. En dan gaan we over tot de orde van de dag.

Zoiets mag een politieke partij best stiekum vinden, maar niet de burgervader (of -moeder). Want die hoort er voor iedereen te zijn. En al zeker als ze het in haar benoemingstoespraak zo uitdrukkelijk zèlf oprakelt. En dat je daarna niet alleen niks meer hoort, maar ook niks merkt. Wat dat betreft kan ze beter in het COC gebouw gaan wonen. Daar leeft dezelfde geest.


LeukBeleid | 24-09-2018

Simpel. Spring zelf eens binnen in de homohoreca, burgemeester, wethouder, fractievoorzitter, politiecommandant, hoofd afdeling handhavers, politici (CU en SGP dubbel respect!), en zelfs het hoofd van het COC (onder begeleiding met blindegeleidetolk). Liefst in burger, onaangekondigd en zonder regie. Spring is op het podium met een valse bingo als je durft. Kost niks, je kan een bonnetje krijgen. Dus dat krijg je toch weer terug. Geef wat weg aan die twee verliefde jongens in de hoek. Of meiden.

Praat eens met wat mensen, vraag de baas naar of er misschien specifieke obstakels zijn of zorgen wat een ander bruin cafe niet heeft, en zorg dat jij bij mijn overhoring nog weet hoe de barkeeper heet.

Dat alleen al werkt. Niet aleen dat. Je krijgt er gevoel voor je stad mee terug. Het is niet enkel goed voor ons, en onze veiligheid op straat. Het is ook goed voor jou. Je wordt er een betere bestuurder of ambtenaar van.


jj | 25-09-2018

kleuters met hun negativiteit over het COC hierop...


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de serie Pose; homo-zijn in New York in de jaren 80 van de vorige eeuw. | klik hier

Gay op TV

20:10 | Thuis

20:30 | Modern Family

20:30 | Chateau Meiland

20:35 | Het Uur Van De Wolf | Erwin Olaf

21:00 | Eastenders

00:00 | MVS

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Daniel Howell (youtuber)

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven