"IND voert nieuwe LHBTI-asielbeleid niet uit"

12-09-2018 | De Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) voert het nieuwe asielbeleid voor LHBTI's niet uit. Dat schrijft COC Nederland in een brief aan de Tweede Kamer, die woensdag over het asielbeleid spreekt. Het COC noemt de handelwijze van de IND "onbegrijpelijk en onacceptabel" en roept staatssecretaris Harbers (Asiel) op om er direct verandering in te brengen.  
 
"LHBTI-asielzoekers hebben niets aan nieuw beleid als de IND het niet uitvoert," aldus COC-voorzitter Tanja Ineke. "De IND lijkt geen boodschap te hebben aan een besluit van de eigen staatssecretaris en een royale Kamermeerderheid. Dat is onbegrijpelijk en onacceptabel. Er moet direct verandering in komen." Op 4 juli presenteerde staatssecretaris Harbers het nieuwe LHBTI-asielbeleid. Belangrijkste wijziging is dat van LHBTI-asielzoekers geen 'proces van bewustwording en zelfacceptatie' meer verwacht wordt.

Voor de IND was dit sinds 2015 het belangrijkste criterium om te bepalen of een asielzoeker behoort tot de LHBTI-gemeenschap. COC-onderzoek toonde aan dat het gaat om een ondeugdelijk stereotype waarmee niet kan worden vastgesteld of een asielzoeker LHBTI is. Veel LHBTI asielzoekers hebben een dergelijk proces niet doorgemaakt of begrijpen niet wat er mee bedoeld wordt. Daarom werd het beleid in juli door Harbers gewijzigd. Uit jurisprudentie van de afgelopen twee maanden blijkt dat de IND zich in rechtszaken nog steeds ten onrechte beroept op het afgeschafte, stereotiepe criterium en daarbij uitspreekt dat het beleid niet is gewijzigd. De IND wijst in totaal bijna veertig procent (37%) van de door het COC onderzochte LHBTI-asielverzoeken af. In bijna alle gevallen (85%) is dat omdat niet geloofd wordt dat ze LHBTI zijn.

In de brief aan de Tweede Kamer vraagt het COC ook om het voor LHBTI-vluchtelingen uit Oekraïne en Cuba eenvoudiger te maken om in Nederland asiel te krijgen. Volgens de Nederlandse overheid zijn LHBT's in deze landen veilig maar het COC bestrijdt dit.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Huib | 12-09-2018

Blijft lastig. Niemand zit te wachten op een verblijfsstatus voor hetero's die zich als homo voordoen. Weet het COC hoe je dit kunt voorkomen?


JAN2 | 12-09-2018

Nee dat weten ze niet want ze weten niet al te veel en ook zij kunnen niet weten of iemand écht homo is.


Broddelwerk | 12-09-2018

Zo zie je: nog al te vaak moeten homo’s vanwege stigmatisering etc zich als hetero voordoen en in casu is dat vaak andersom. Hoe test je zoiets? Zolang alle godsdiensten homosexualiteit als n gruwel beschouwen, zijn willekeur, vage criteria, onzin en geluk of ongeluk a/d orde v/d dag. Harbers zou zelf beter behoren te weten!Er is nu echt voldoende aangetoond dat asielrechtspraak rammelt en stijf staat van willekeur. Elke consistentie is zoek.


Bedenkelijk.... | 12-09-2018

Was eindelijk bijna de weigerambtenaar uitgestorven, bekeert de Héle IND zich tot dat geloof!


Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

Gay op TV

15:40 | Will & Grace

19:00 | Anger Management

20:10 | Thuis

20:30 | Are You The One

21:00 | Empire

Op vakantie met Grindr

Niet alle landen in de wereld zijn zo open en vrij als Nederland. Lees hier 3 handige tips voor veilig Grindr-gebruik in binnen- en buitenland.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Juan Pablo Di Pace (acteur)

| Lil Nas X (rapper)

| Willow Smith (dochter van)

| Connor Jessup (acteur)

| Daniel Howell (youtuber)

| Andy Brennan (voetballer)

Volg GaySite.nl ook via

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven