Eerste LHBT-appartementencomplex geopend

22-09-2018 | In Amsterdam is vrijdag het eerste LHBT-appartementencomplex speciaal voor 55 plussers officieel in gebruik genomen. De 'Roze Hallen' aan de Bilderdijkkade in Oud-West bestaat uit veertien appartementen en is de eerste in zijn soort in Nederland. Op dit moment wonen er vijf stellen en negen alleengaanden, negen vrouwen en tien mannen. Het initiatief voor dit bijzondere project komt van vrijwilligersorganisatie OutForever.

De veertien koopwoningen zijn vrijwel energieneutraal door zonnepanelen op het dak. Er is geen gas aangelegd en de gebruikte materialen zijn allemaal hoogwaardig. In de woningen kunnen bewoners zelfstandig leven, maar er is ook nadruk gelegd op de gemeenschap. Er is een gemeenschappelijk ontmoetingsruimte en ook is er een gemeenschappelijke keuken en ruimte waar bewoners hun was kunnen doen.

Dat een complex als de Roze Hallen juist in Amsterdam verrijst, is niet verrassend. Onze hoofdstad heeft de grootste LHBT-gemeenschap van ons land en een groot deel hiervan zijn senioren. In Nederland hebben meer dan honderdvijftig verpleeghuizen en woonzorginstellingen het zogenoemde Roze Loperkeurmerk: instellingen die speciale aandacht hebben voor niet heteroseksuele bewoners en daarom het 'stempel' LHBT-vriendelijk hebben gekregen. In Amsterdams hebben twee verpleeghuizen een speciale roze vleugel maar toch bestond de sterke behoefte om met gelijkgestemde ouderen in één wooncomplex te verblijven. "Je hoeft als bewoners dan ook helemaal niets uit te leggen over je leefstijl, je manier van leven en hoe je in het leven staat," aldus een bewoner tegen AT5. De initiatiefnemers zien dan ook dat in een grote behoefte is voorzien.

Deel dit artikel:  

Reacties:

qw | 22-09-2018

Waar blijft Vlaanderen? Vandeurzen, er is werk aan de winkel.


Joop | 22-09-2018

Het concept lijkt me prima. Even wat neuzend komt ik het volgende tegen: Zijn er nog woningen beschikbaar?
‘Nog drie. We hebben die bewust een tijdje verzwegen, zodat we de fundering konden leggen met de groep die er nu is. We hebben op dit moment meer mannen dan vrouwen. De groep is momenteel heel stabiel, dus dat willen we graag bewaken.’
Hier krijg ik toch een beetje een vervelend gevoel van. Want wie bepaalt dit allemaal eigenlijk. De mensen met de grootste waffel? Jammer hoor dat er meteen weer allerlei eisen aan gesteld worden en je mee moet doen volgens een bepaald protocol.


Reageer

Naam:
Reactie:

Homogeschiedenis Quiz

Wat weet jij eigenlijk over 'onze' historie? Wie stonden er op de barricaden en hoe zat het ook alweer met het COC? Doe nu de Homogeschiedenis Quiz!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij deze zomer bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over single zijn versus een relatie hebben. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de heren van Veronica Inside en hun homofobe opmerkingen en gedrag. | klik hier

Gay op TV

14:00 | Million Dollar Listing: NY

22:00 | MVS

23:00 | The Graham Norton Show

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Jake Borelli (acteur)

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

| Abrahm DeVine (zwemmer)

| Tadd Fujikawa (golfer)

| Garrett Clayton (acteur)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven