Eerste LHBT-appartementencomplex geopend

22-09-2018 | In Amsterdam is vrijdag het eerste LHBT-appartementencomplex speciaal voor 55 plussers officieel in gebruik genomen. De 'Roze Hallen' aan de Bilderdijkkade in Oud-West bestaat uit veertien appartementen en is de eerste in zijn soort in Nederland. Op dit moment wonen er vijf stellen en negen alleengaanden, negen vrouwen en tien mannen. Het initiatief voor dit bijzondere project komt van vrijwilligersorganisatie OutForever.

De veertien koopwoningen zijn vrijwel energieneutraal door zonnepanelen op het dak. Er is geen gas aangelegd en de gebruikte materialen zijn allemaal hoogwaardig. In de woningen kunnen bewoners zelfstandig leven, maar er is ook nadruk gelegd op de gemeenschap. Er is een gemeenschappelijk ontmoetingsruimte en ook is er een gemeenschappelijke keuken en ruimte waar bewoners hun was kunnen doen.

Dat een complex als de Roze Hallen juist in Amsterdam verrijst, is niet verrassend. Onze hoofdstad heeft de grootste LHBT-gemeenschap van ons land en een groot deel hiervan zijn senioren. In Nederland hebben meer dan honderdvijftig verpleeghuizen en woonzorginstellingen het zogenoemde Roze Loperkeurmerk: instellingen die speciale aandacht hebben voor niet heteroseksuele bewoners en daarom het 'stempel' LHBT-vriendelijk hebben gekregen. In Amsterdams hebben twee verpleeghuizen een speciale roze vleugel maar toch bestond de sterke behoefte om met gelijkgestemde ouderen in één wooncomplex te verblijven. "Je hoeft als bewoners dan ook helemaal niets uit te leggen over je leefstijl, je manier van leven en hoe je in het leven staat," aldus een bewoner tegen AT5. De initiatiefnemers zien dan ook dat in een grote behoefte is voorzien.

Deel dit artikel:  

Reacties:

qw | 22-09-2018

Waar blijft Vlaanderen? Vandeurzen, er is werk aan de winkel.


Joop | 22-09-2018

Het concept lijkt me prima. Even wat neuzend komt ik het volgende tegen: Zijn er nog woningen beschikbaar?
ĎNog drie. We hebben die bewust een tijdje verzwegen, zodat we de fundering konden leggen met de groep die er nu is. We hebben op dit moment meer mannen dan vrouwen. De groep is momenteel heel stabiel, dus dat willen we graag bewaken.í
Hier krijg ik toch een beetje een vervelend gevoel van. Want wie bepaalt dit allemaal eigenlijk. De mensen met de grootste waffel? Jammer hoor dat er meteen weer allerlei eisen aan gesteld worden en je mee moet doen volgens een bepaald protocol.


Reageer

Naam:
Reactie:

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Matthew Shepard, de jonge Amerikaan die door een hate crime om het leven kwam. | klik hier

Gay op TV

17:35 | Neighbours

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Eastenders

20:30 | House Rules

21:00 | Holby City

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

| Abrahm DeVine (zwemmer)

| Tadd Fujikawa (golfer)

| Garrett Clayton (acteur)

| Max Bemis (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

De GaydarTest

Beschik jij over een zogenaamde 'gaydar'? Doe deze Gaydar FunTest en je komt er snel achter!

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven