Twee jaar cel voor mishandelen homo's

15-08-2018 | Een 27-jarige man is woensdag veroordeeld tot 24 maanden cel, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, voor zijn betrokkenheid bij de ernstige mishandeling van twee homoseksuele mannen op het Damrak, in juni vorig jaar. De man is schuldig aan poging tot doodslag en zware mishandeling. Dat meldt de rechtbank in Amsterdam vandaag. Eerder kregen drie mededaders al straffen opgelegd tot 40 maanden cel.

In de nacht van 17 op 18 juni 2017 liepen de twee slachtoffers met twee vrienden na een uitgaansavond richting het Centraal Station. Een van de vrienden was gekleed als dragqueen. In de omgeving van de Reguliersdwarsstraat werd het viertal zonder aanleiding uitgescholden door een medeverdachte van de woensdag veroordeelde man. Hij riep onder meer dat hij homo's wilde doodmaken. Hierna verloren ze elkaar tijdelijk uit het oog.

Op het Damrak werden de slachtoffers door de vier daders aangevallen. Beide slachtoffers werden daarbij meerdere malen geslagen en tegen hun hoofd en gezicht getrapt. Dat ging ook nog door toen de slachtoffers eenmaal op de grond lagen. Een van de mannen verloor kort het bewustzijn en moet enkele tanden missen. De nu veroordeelde man heeft – terwijl een van de slachtoffers al op de grond lag – een aanloop genomen, een sprong gemaakt en geprobeerd met zijn voet hard tegen het hoofd van het slachtoffer te trappen. Dat hij het hoofd niet vol heeft geraakt, is slechts een kwestie van geluk. De rechtbank oordeelt dat de man met de trap de bedoeling had om zijn slachtoffer te doden.

Anders dan bij twee van de drie mededaders oordeelt de rechtbank dat in het geval van deze verdachte niet met voldoende zekerheid kan worden vastgesteld dat hij ten tijde van de vechtpartij wist dat de geaardheid van de slachtoffers aanleiding was voor het geweld. Daarom laat de rechtbank bij de straftoemeting de relatie tussen het geweld en de homoseksuele geaardheid van de slachtoffers buiten beschouwing. Wel laat de rechtbank meewegen dat de verdachte zich lange tijd verborgen heeft gehouden terwijl hij wist dat hij door de politie werd gezocht.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Tyrion | 15-08-2018

die straf is een lachertje . je wil iemand dood trappen. en dan maar twee jaar cel. zo iemand moeten ze 10 jaar in de bak gooien daar leert hij nog wat van.


Tragedie | 15-08-2018

Ach de meeste rechter D66 aanhangers sporen van geen kan, zelf snel in hun dure auto snel van de rechtbankl naar de buitenwijken waar ze wonen, dus totaal geen verbondenheid met de maatschappij.
Maar Ja wacht verwacht je van D66 volgers, meeste rechters zijn D66 en die willen zelf onze nieren aan het soort geven welke ons komen vermoorden. hetzelfde soort wil ze wel ontvangen, maar niet geven.


Pride | 15-08-2018

Niet zeker dat het slachtoffer homo is? Terwijl deze verkleed als dragqueen uitbde Reguliers kwam? Dacht die jongen dan dat het een vrouw was? En heeft deze jongen een vrouwen-alergie die zich uit in moorddadige agressie? Wat een onzin. Rare rechters inderdaad.


Joop | 15-08-2018

1 van de vrienden was gekleed als dragqueen. Als je even verder zoekt op deze zaak vind je dit: De daders hebben vervolgens vrienden opgebeld: 'Er is hier een gay die een grote bek heeft. Waar zijn jullie?' Later werden de twee slachtoffers opgewacht op het Damrak en aangevallen.

Dus een waardeloze uitspraak van die rechter.
En ook hier weer: Wat een mietjes wonen daar in Amsterdam. Eerst even vriendjes opbellen omdat ze het niet alleen durven.


Zeker | 15-08-2018

Zo een zware mishandeling en dan zo een laffe motief-ontkennende labbekak uitspraak. Was dat in Spanje geberud, dan had het in alle nationale kranten op de voorpagina gestaan en was het direct op het 8-uur journaal gekomen.

IK begrijp niet waar die stucturele homofobie ontkenningen van zowel politie en justitie vandaan komen. het lijkt wel afgesproken werk! Een soort van holocaustontkennertje spelen me zijn allen. Alleen dan over zwaar geweld tegen homo's. Ik snap het duidelijk criminele motief van onze rechtsstaat niet. Krijgen ze daar extra geld of subsidie voor of zo? Mogen ze de gouden tand kronen houden die op straat vallen? Het heeft echt nazi-rechtsspraaktrekjes. In mijn opinie.

Terwijl ik toch snel moet tikken want dan staat de volgende zware mishandeling door een groep alweer op deze site.


Peter | 15-08-2018

Wanneer gaan wij inzien dat het de overheid geen ene malle moer uitmaakt wat er met ons gebeurd?
Ja leuke praatjes voor de buhne.
Het COC mag ook het zegje doen.
En af en toe ooh oooh wat errug roepen.
Het interessert ze gewoon geen ene moer.
Ze roepen af en toe wat richting buitenland, maar waarom hebben wij dan nog steeds die reli-weigerambtenaren?
Omdat het ze geen reet interesseert...
En deze tekst kan ik waarschijnlijk over een jaar of 5 weer schrijven.
Regering? krijg de tering!


@Peter | 16-08-2018

Ik heb daarnet nog een video gezien van een weigerburgemeester. Want er was wat gerommel in West. Dus ze kwam gelijk even extra politieposten zetten, met de verklaring dat daar veel jonge gezinnen wonen met kinderen. Dus daar heb je gelijk je prioriteitenlijstje. Want homo's hebben geen kinderen, moeten zich niet aanstellen en ga maar op een cursus bakstenen terug koppen.

Met poten hebben ze verder niks. Ja, dubbel inkomen, dus dubbel belasting. Daar ben je dan nog goed voor. Kunnen ze straks nog meer mobiele posten voor inrichten, tegen voorbijfietsende homo's. Want daar schrikken al die prachtkansengezinnen ook van. In de huidige samenleving kan dat ook gewoon niet meer, een homo op een fiets. Vind je het gek dat al die kinderen zo agressief opgroeien?


@Tyrion | 16-08-2018

het is geen twee jaar cel. het is 1,5 jaar en daar gaat dan altijd bij goed gedrag iets vanaf........dus een jaar schat ik zo.....


JAN | 16-08-2018

Meeste rechters komen uit de D66 hoek, geven de laagst mogelijke straffen en rijden dan in hun dure auto weer fijn naar hun veilige buiten wijken, en hebben totaal geen notie wat er in de maatschappij afspeelt. Meest zijn zeer groen georiënteerd, maar het staat zo vreemd op met zo'n baan ultra links te stemmen..

Zal wel steeds erger worden, in Rotterdam zitten de Sallafisten al de boel te regelen, en daar zitten ze ook dichtbij de ( homo)huwelijk registers en samenlevens contracten. Burgemeester is ook salafist.


harrie | 16-08-2018

Hoe zou de straf zijn als bv.een vrouw in een boerka of en moslim in een lange jurk wordt aangevallen om hoe ze zijn ,denk dat de straf wel veel hoger uitvalt,bij ons soort rechters.


@harrie | 16-08-2018

Ga jij het testen? Ik ben gewoon ge-emigreerd. Ik volg de beelden wel op veilige afstand. Als ik tijd heb. Want ik ga veel naar hondenshows.


FalendSysteem | 16-08-2018

Advocaat v/d daders heeft als 1ste ingefluisterd dat de geaardheid v/d slachtoffers onbekend was en geen reden tot geweld. Rb zit dan met bewijsprobleem opgezadeld. Aldus is de straf vaak relatief mild. Een ontkennende dader is altijd -juridisch-lastig. Het zij zo, ook voor homo’s.


@FalendSysteem | 16-08-2018

Het systeemfalen komt anders wel nog vaker voor bij homo's dan bijvoorbeeld bij alle vrouwen bij elkaar.

Is het niet zo dat de rb dan met name met een probleem zit omdat het zowel politie is OM geen ene halve vagina kan schelen om naar dergelijk bewijs opsporing te doen en zonodig te leveren? Dat de, nou ik wil niet zeggen homo-haat, maar toch wel totale homo-overschilligheid al begint bij de Mussert-vriendjes van toen? Ok. Wil ik ook niet te veel in generaliseren, maar die mentaliteit is niet bepaald verbeterd, vanuit de lekenblik.

Op juridisch- en veiligheidsvlak zit volgens mij inmiddels heel Nederland aan zijn fluit te trekken. Maar als een homo dat doet, provocatie!

In het Neurenberg proces stonden ook hoofdzakelijk ontkennende daders. Was ook lastig zeker?


Tralala | 17-08-2018

Wat voor een achterlijke advokaat hebben de slachtoffers wanneer deze niet kan aantonen dat het daadwerkelijk om anti homo geweld ging. Hoop dat het tot een hoger beroep komt.


@Tralala | 17-08-2018

Er is blijkbaar in de juridische wereld bij ons een "consensus" dat men er niet aan wenst te beginnen om homofobie als motief of verzwarende factor te erkennen. Zonder dat duidelijk wordt waarom. Zelfs het COC vermijdt dat woord bijkans angstvallig.

Ik zie gewoon een "wir haben es nicht gewusst" in wording. Met elke zaak waarin slachtoffers duidelijk verklaren dat hun homisexualiteit het motief van de mishandeling was, en dat punt in uitspraken gewoon van tafel gaat, wordt jurisprudentie opgebouwd waarin dat enkel voort gaat woekeren. Zelfs als het vaker dodelijk zou aflopen. Want dan liggen er vele uitspraken die "de verdediging" dan goed kan misbruiken.

Waarom homofobie stelselmatig wordt weggewuifd heeft nog niemand goed uit kunnen leggen. Want ik zie gewoon rechters die zich "van de domme" houden, of verschuilen achter smoezen als het zijn vier daderverklaringen tegen één slachtofferverklaring. Dat is redeneren tegen beter weten in. Dat had ik vroeger niet verwacht van rechters.


InDubioProReo | 17-08-2018

Daders staan terecht. Rb zal dienen te beslissen of ‘t bewijs, aangedragen door politie en OM, wettig en overtuigend is. Indien niet, heeft Rb geen keuze. Alles valt of staat met ‘t bewijs, ook in zaken van homo haat. Wat is daar vreemd aan? Verklaringen van slachtoffers zal de advocaat v/d daders trachten onderuit te halen. Slachtoffers kunnen in de strafzaak tegen de daders civiele partij zijn. Vaak helpt ‘t indien er verklaringen van derden zijn, zoals destijds in Neurenberg.


InDubioContra | 17-08-2018

"If it looks like fish and it smells like fish...". De rechter hoort daar met gezond verstand te zitten. En kan zelf ook vragen stellen. Zeker als er in de maatschappij zich patronen aftekenen. En in de wetenschap dat zijn uitspraak gevolgen heeft voor toekomstige zaken. Waarbij stelselmatig vrijbrieven worden gegeven voor zware mishandeling wegens sexuele aard.

Daar laat de rechter niet enkel een steek vallen, maar draagt bij aan verlies van vertouwen in de rechtsstaat.

U stelt de rechter voor als niets meer dan een ambtenaar, beste InDubio. Een stempeltjeszetter. Ik zie dat ook. Ik zie verscheidene weigerambtenaren met toga op de stoel van de rechter zitten. En vraag me af of ze de rest van de dag doughnuts vreten. Bij elke uitspraak, met name op gebied van homofobisch geweld, en zeker hoe gewelddadig dat is en griepsgewijs voorkomt, verlies ik respect voor de rechterlijke macht. En mocht een rechter mij nidig hebben, kan ik ook met de week meer argumenten aanbrengen waarom ik daar echt niet meer respectvol mijn petje voor kom afdoen.

Het begint zelfs sterk op kerkelijk recht te lijken. Misbruik en misdaad wordt onder het kleed geveegd, al motte ze erin stikken.

Een rechter hoort zijn oordeel fatsoenlijk te motiveren. Dat fatsoen is weg en wordt met kutsmoezen bedekt.


Marc | 20-08-2018

Nou nou. Dat gaat weer tekeer hierboven. Allereerst: in een strafzaak heeft de advocaat van de slachtoffers geen rol. Ten tweede: het zijn forse straffen, ook na aftrek. Vergeet niet dat de mannetjes een strafblad voor t leven houden.


@Marc | 22-08-2018

Precies. Op dat strafblad gaat niets te vinden zijn over homofoob geweld. Das net al eens nazi die weliswaar een strafblad heeft maar niks specifieks tegen bepaalde bevolkingsgroepen. Daar kun je als homo later gewoon weer een broodje kebab bij gaan kopen.


Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

Gay op TV

15:40 | Will & Grace

20:05 | Bones

22:00 | MVS

Op vakantie met Grindr

Niet alle landen in de wereld zijn zo open en vrij als Nederland. Lees hier 3 handige tips voor veilig Grindr-gebruik in binnen- en buitenland.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Juan Pablo Di Pace (acteur)

| Lil Nas X (rapper)

| Willow Smith (dochter van)

| Connor Jessup (acteur)

| Daniel Howell (youtuber)

| Andy Brennan (voetballer)

Volg GaySite.nl ook via

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven