De wereld en zo | Gay Pride Amsterdam 2018

11-08-2018 | Zoals tijdens elke editie sinds de start in 1996, was ik ook dit jaar aanwezig op de Amsterdamse Gay Pride. Een heerlijke paar dagen, vol met gezelligheid, feestjes, weerzien met vrienden, bier (als het niet op is) en andere geneugten des levens.
Zelfs nu ik er voor vanuit het buitenland moet komen is het iets waar ik elk jaar ruim van tevoren naar uitkijk.

Er zijn diverse interessante aspecten aan die dagen. Zo hoorde ik dit jaar bijvoorbeeld een paar gays klagen dat er dit jaar "toch wel erg veel hetero's waren". Dat vind ik eigenlijk gek, want wat heb je aan een feestje of bewustwordingsdagen als er alleen maar gays zijn? Dat feestje kun je elke dag of elk weekend vieren onder elkaar; het gaat er juist om dit samen te doen met niet-gays, en op die manier aandacht vragen voor bijvoorbeeld tolerantie, de reikwijdte van de diversiteit zien, de situatie voor LGBTQIA'ers (ben ik een letter vergeten?!) in andere landen, enzovoort.
Om die reden was ik ook erg blij met het thema 'Heroes', omdat er echt vele helden zijn die een belangrijke rol spelen met betrekking tot bovengenoemde aspecten.

Wat ik dan weer bedenkelijk vind zijn sommige opmerkingen van mensen die ik aansprak op straat met de vraag waarom ze hier waren. Soms hoor je dan toch helaas dat de Canal Parade (niet zozeer de Gay Pride als geheel) op het jaarlijkse lijstje staat tussen Koningsdag, Prinsengrachtconcert en enige festivals, omdat je op dat soort dingen "geweest wilt zijn". "Het is zo leuk erover praten tijdens een verjaardag dat je zonder enige moeite een dag met gays bent omgegaan."  "We gaan altijd met ons vriendinnenclubje."

Ik ben bang dat het dan weinig meer is dan dat, en niets zegt over hoe je de andere 364 dagen per jaar omgaat met dit thema. Hopelijk geldt dat niet voor de meeste aanwezigen.
Soms maak ik ter bewustwording van een en ander een flauwe opmerking als "Wanneer heb jij besloten dat je hetero werd?", of "Ik heb de meeste dagen van het jaar ook weinig moeite met hetero's". Soms vallen dan akelige stiltes van enige seconden, dankbaar teniet gedaan door een uithaal van Imca Marina of Willeke Alberti.

Hoe dan ook, ik heb me weer kostelijk vermaakt door oren en ogen goed de kost te geven. Hele goede en ook hilarische optredens gezien, bloedmooie kerels en jongens op straten en pleinen, drukte, herrie, vrolijkheid alom. Op zo'n moment moet ik altijd weer denken aan die oorspronkelijke betekenis van het woord 'gay': vrolijkheid. Heerlijk positief.

Ik ga volgend jaar zeker weer en hoop op een nog grotere diversiteit, zowel van gays als niet-gays, want een goed feestje vier je samen. Alleen ben je goed, samen ben je beter.

GaySite.nl columnist AKO is geboren in Brabant en heeft lange tijd in Amsterdam gewoond, alsmede in het buitenland. Hij heeft een aantal jaren in de gezondheidszorg gewerkt en later in de farmaceutische industrie. Hij was en is een enthousiaste deelnemer aan het gay uitgaansleven in binnen- en buitenland en wordt geboeid door de wereld om hem heen, waarbij de heel kleine dingen vaak zorgen voor (on)logische gedachtengangen over mens en maatschappij.

Deel dit artikel:  

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de serie Pose; homo-zijn in New York in de jaren 80 van de vorige eeuw. | klik hier

Gay op TV

15:40 | Will & Grace

16:50 | Neighbours

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:05 | Bones

20:10 | Thuis

20:30 | Grey's Anatomy

20:30 | Eastenders

21:00 | Holby City

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Connor Jessup (acteur)

| Daniel Howell (youtuber)

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven