Sophie in 't Veld | Eerbetoon aan echte helden

03-08-2018 | Morgen kleurt Amsterdam weer alle kleuren van de regenboog, voor de jaarlijkse Canal Pride, het slotakkoord van de Pride week. Het thema van dit jaar: Helden.

In de jaren dat ik me als Europarlementariër inzet voor LHBTI-rechten, heb ik veel helden leren kennen. Èchte helden, die me met ontzag vervullen en die me inspiratie geven. Mensen die mijn wereld mooier maken door er te zijn. Maar vooral: helden die door hun moed en doorzettingsvermogen meer rechten en vrijheden voor anderen hebben bevochten. Soms met grote risico’s voor hun eigen veiligheid en die van hun familie en geliefden, en in alle gevallen tegen een hoge prijs.

Ik denk met warmte aan bijvoorbeeld Kaspars en Kristine in Letland, die jarenlang streden tegen vooroordelen, homohaat, geweld en discriminatie. Vanuit het Europees Parlement gaven we steun, door mee te lopen in Pride optochten, vaak nog illegaal en in elk geval altijd met zeer veel bedreigingen en geweld. Opgejaagd door hooligans, en bekogeld met rotte tomaten en uitwerpselen. Wat een victorie was de Baltic Pride in Riga dit jaar, een bonte feestelijke stoet, duizenden Pride marchers die vrijelijk door de straten van Riga paradeerden, hartelijk toegezwaaid door het publiek.

Ik denk aan de tranen van blijdschap in de ogen van Vladimir, de organisator van de Prides in Litouwen, toen er voor de allereerste keer een Pride plaats vond in Vilnius mèt toestemming en bescherming van de autoriteiten. “We did it! We did it!” zei hij zachtjes, terwijl hij iets groots had bereikt.

Ik denk aan de moedige jonge priester in Riga, geëxcommuniceerd door de Katholieke kerk, omdat hij regenboogkoppels in zijn kerk de zegen gaf. Hij ging gewoon door met zijn werk in zijn kerk, ondanks excommunicatie, en ondanks geweld en haat.

Ik denk aan Nicolai, de Russische activist, die door sommigen in de LHBTI-gemeenschap als te provocerend werd gezien, maar die er wel in slaagde de virulente en door Poetin opgestookte homohaat zichtbaar te maken voor de hele wereld door steeds weer de Moscow Pride te organiseren.

Ik denk aan Louis-Georges, de zachtaardige kleine man uit Martinique, die met het dubbele onrecht van homohaat en racisme te maken had, maar die onvermoeibaar de barricaden opging voor zijn geesteskind IDAHO, de internationale dag tegen homohaat. Ik denk aan hoe we samen schuilden in Moskou voor de woedende massa buiten.

Ik denk aan de Roemeen Adrian Coman, die vele jaren vastberaden, tegen alle weerstand in, streed voor erkenning in Roemenië van zijn huwelijk met zijn Amerikaanse man, en daarmee een historische uitspraak van het Europese Hof van Justitie verkreeg.

Ik denk aan de delegatie Afrikaanse LHBTI-mensen die we ontmoetten in het parlement, en wier verhalen over het leven voor LHBTI-mensen in hun landen niet te bevatten waren voor ons.

Ik denk aan moedige activisten als Igor Kochetkov, die strijden tegen de barbaarse behandeling van homo’s in Tsjetsjeense “concentratiekampen”.

Ik denk aan de transvrouwen die we ontmoetten in Istanbul, aan hun hartverscheurende en huiveringwekkende verhalen, en aan de moed van de activisten die openlijk strijden voor een menswaardig leven voor transgenders.

Ik denk aan een Oegandese activist, die me vertelde hoe hij na een lokale radio-uitzending omsingeld en bedreigd werd met machetes, maar ervoor koos geen asiel aan te vragen in Europa omdat hij zijn gemeenschap wilde steunen.

Ik denk aan al die andere bekende en onbekende helden. Ik zie hoe zij de wereld een betere plek maken voor iedereen. Ik zie hoe in de Europese Unie dankzij hun inspanningen grote stappen vooruit zijn gemaakt. Hoe zij met de Europese wet in de hand rechten afdwingen en gelijkheid tot werkelijkheid maken. Ik ben blij dat de meerderheid van het Europees Parlement steeds achter deze helden staat en hen steunt. Want zonder helden geen vooruitgang.

Voor al die regenbooghelden maak ik een diepe buiging.

GaySite.nl columnist Sophie in 't Veld is fractievoorzitter voor D66 in het Europees Parlement en 1e vicevoorzitter voor de Europese liberalen (ALDE). Ze is vicevoorzitter van de LHBTI-werkgroep in het Europees Parlement en zette als eerste liberaal haar handtekening onder het Europees roze stembusakkoord. @SophieintVeld
Deel dit artikel:  

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Matthew Shepard, de jonge Amerikaan die door een hate crime om het leven kwam. | klik hier

Gay op TV

17:35 | Neighbours

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Eastenders

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn nieuwe bijdrage over de de noodzaak van Coming Out Day.

Recent uit de kast!

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

| Abrahm DeVine (zwemmer)

| Tadd Fujikawa (golfer)

| Garrett Clayton (acteur)

| Max Bemis (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

De GaydarTest

Beschik jij over een zogenaamde 'gaydar'? Doe deze Gaydar FunTest en je komt er snel achter!

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven