Woorden en Daden | Rood voor Roze op de Pride Walk

30-07-2018 | GaySite.nl besteedde er al aandacht aan, maar hierbij doe ik ook graag een duit in het zakje. Met een flinke ploeg SP'ers lieten we ons zien en horen tijdens de Pride Walk die op 28 juli in Amsterdam de Pride week aftrapte. De Pride Walk is de serieuzere tegenhanger van de grachtenparade, maar is net zo goed een feestje. Maar wel één waar we stil staan bij de vele landen waar homoseksualiteit nog verboden is, en bij de helden die daartegen, vaak met gevaar voor eigen leven, protesteren.

Zoals een van de deelnemers van ROOD, de jongerenorganisatie van de SP, tegen me zei: "De afgelopen dagen hadden we zomerschool en ik was daar voor het eerst bij. Ik vond het een geweldige ervaring, onder meer omdat ik het gevoel had gekregen daar mezelf te kunnen zijn". En hij doelde daarbij niet alleen op respect voor seksuele oriëntatie, maar juist ook op de strijdbaarheid die ROOD kenmerkt om de wereld te veranderen. In eigen wijk en dorp, in Nederland, Europa en daarbuiten. Juist doordat je seksuele oriëntatie er even niet toe doet, krijg je extra energie om te vechten voor de 90% en tegen de 10% waar macht en rijkdom zitten.

We gunnen dat alle LHBT+ in de wereld: dat hun bestaansrecht geen discussiepunt meer is, dat er lucht komt voor de echte tegenstellingen. Tussen de 90% en 10% dus. Zover zijn we helaas nog niet. Tijdens de zomerschool van ROOD werd in Amsterdam nog een homo van zijn fiets geschopt na eerst te zijn uitgescholden. Zoals Lilian Marijnissen op ons congres zei: In Nederland moet je als LHBT+ ongestoord hand in hand kunnen lopen. Niet alleen omdat we geweld op basis van seksuele oriëntatie veroordelen, maar ook omdat de energie die je kwijt bent aan verdediging van het basisrecht als LHBT+ jezelf te kunnen zijn, ten koste gaat van de energie die je nodig hebt om mee te helpen aan een betere wereld.

GaySite.nl columnist Dennis de Jong is SP-fractieleider in het Europees Parlement. Hij is actief lid van de LHBT intergroep en woont al ruim 25 jaar gelukkig samen met zijn partner in Rotterdam.

 

 

Deel dit artikel:  

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij deze zomer bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de aidsconferentie in Amsterdam. | klik hier

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over het Pride Amsterdam 2018. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn nieuwe bijdrage over de Pride Walk Amsterdam.

Gay op TV

17:35 | Neighbours

20:00 | Louisa & Rosanna

20:10 | Thuis

20:30 | Eastenders

22:05 | Geslacht!

23:30 | The Ellen Degeneres Show

23:30 | How To Get Away With Murder

Recent uit de kast!

| Derek Chadwick (acteur)

| Brendon Urie (zanger)

| Rixon Ruas (worstelaar)

| Burçak Sikar (zanger)

| Amandla Stenberg (actrice)

| Jochen Schropp (acteur)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven