Woorden en Daden | Rood voor Roze op de Pride Walk

30-07-2018 | GaySite.nl besteedde er al aandacht aan, maar hierbij doe ik ook graag een duit in het zakje. Met een flinke ploeg SP'ers lieten we ons zien en horen tijdens de Pride Walk die op 28 juli in Amsterdam de Pride week aftrapte. De Pride Walk is de serieuzere tegenhanger van de grachtenparade, maar is net zo goed een feestje. Maar wel één waar we stil staan bij de vele landen waar homoseksualiteit nog verboden is, en bij de helden die daartegen, vaak met gevaar voor eigen leven, protesteren.

Zoals een van de deelnemers van ROOD, de jongerenorganisatie van de SP, tegen me zei: "De afgelopen dagen hadden we zomerschool en ik was daar voor het eerst bij. Ik vond het een geweldige ervaring, onder meer omdat ik het gevoel had gekregen daar mezelf te kunnen zijn". En hij doelde daarbij niet alleen op respect voor seksuele oriëntatie, maar juist ook op de strijdbaarheid die ROOD kenmerkt om de wereld te veranderen. In eigen wijk en dorp, in Nederland, Europa en daarbuiten. Juist doordat je seksuele oriëntatie er even niet toe doet, krijg je extra energie om te vechten voor de 90% en tegen de 10% waar macht en rijkdom zitten.

We gunnen dat alle LHBT+ in de wereld: dat hun bestaansrecht geen discussiepunt meer is, dat er lucht komt voor de echte tegenstellingen. Tussen de 90% en 10% dus. Zover zijn we helaas nog niet. Tijdens de zomerschool van ROOD werd in Amsterdam nog een homo van zijn fiets geschopt na eerst te zijn uitgescholden. Zoals Lilian Marijnissen op ons congres zei: In Nederland moet je als LHBT+ ongestoord hand in hand kunnen lopen. Niet alleen omdat we geweld op basis van seksuele oriëntatie veroordelen, maar ook omdat de energie die je kwijt bent aan verdediging van het basisrecht als LHBT+ jezelf te kunnen zijn, ten koste gaat van de energie die je nodig hebt om mee te helpen aan een betere wereld.

GaySite.nl columnist Dennis de Jong is SP-fractieleider in het Europees Parlement. Hij is actief lid van de LHBT intergroep en woont al ruim 25 jaar gelukkig samen met zijn partner in Rotterdam.

 

 

Deel dit artikel:  

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

Gay op TV

15:40 | Will & Grace

19:00 | Anger Management

20:10 | Thuis

20:30 | Are You The One

21:00 | Empire

Op vakantie met Grindr

Niet alle landen in de wereld zijn zo open en vrij als Nederland. Lees hier 3 handige tips voor veilig Grindr-gebruik in binnen- en buitenland.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Juan Pablo Di Pace (acteur)

| Lil Nas X (rapper)

| Willow Smith (dochter van)

| Connor Jessup (acteur)

| Daniel Howell (youtuber)

| Andy Brennan (voetballer)

Volg GaySite.nl ook via

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven