Sjoerd Sjoerdsma | PrEP: Nederland liep achter de feiten aan

12-07-2018 | Kenia, Israël en Zuid-Afrika. Zomaar drie landen waar Nederland al jaren achteraan liep. Achteraan liep?! Ja, daar was namelijk vóór deze week PrEP al beschikbaar. Na jarenlange politieke én maatschappelijke druk ging deze week ook Nederland overstag. Minister Bruins van Volksgezondheid kon niet langer om te feiten heen en besloot PrEP eindelijk beschikbaar te stellen en deels te vergoeden voor groepen die veel risico lopen.

Maar dat ging niet zonder slag of stoot. Wie in de archieven van de Tweede Kamer duikt komt erachter dat dit nieuws opmerkelijk is. En dan druk ik me nog zacht uit. Sommigen van jullie herinneren misschien wel de flathoge posters bij de Canal Pride in 2017? Waar het COC en SOA AIDS Nederland de VVD opriepen om voor PrEP te stemmen. Tijdens de vorige kabinetsperiode was het D66 die keer op keer schriftelijke vragen stelde aan de minister over het vergoeden en beschikbaar stellen van PrEP. Samen met Kamerlid Linda Voortman dienden we zelfs in 2016 al het verzoek in om ruim drie miljoen beschikbaar te stellen voor PrEP, zodat alle risicogroepen gebruik konden maken van PrEP. Maar wat bleek? 128 Kamerleden stemden tegen. Waaronder de VVD, CDA en de CU. Het onbegrip hiervoor was niet alleen groot bij D66.

Nu zitten wij, D66, in de coalitie met deze drie partijen. Het is geen geheim dat er grote verschillen tussen ons zijn. Maar ook deze drie partijen kunnen niet om het feit heen dat er in Nederland ongeveer 22.000 mensen zijn met hiv/aids. Elk jaar overlijden 40 mensen aan de gevolgen van aids. En elk jaar lopen ongeveer 800 nieuwe mensen hiv op. Nog steeds zijn er ongeveer 2700 mensen die niet weten dat ze hiv hebben, en daarmee lopen ze niet alleen zelf, maar ook hun sekspartners een groot risico. De feiten spreken al jaren voor zich. Maar eindelijk is dat ook bij de andere coalitiepartijen binnengekomen. Eindelijk is er witte rook, en eindelijk kan iedereen veilige seks hebben. Ook als je tot een 'hoog-risicogroep' behoort.

GaySite.nl columnist Sjoerd Sjoerdsma is D66-Kamerlid in de Tweede Kamer. Hij is woordvoerder Emancipatie en Buitenlandse Zaken en maakt zich hard voor gelijke rechten tussen mannen, vrouwe en LHBTI's. Sjoerd is vader van twee dochters en woont met zijn vriendin in Den Haag.

Deel dit artikel:  

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Gay Woordenboek Quiz

Taal is een wonderlijk ding. En zeker 'onze eigen homotaal' kent een aantal vreemde woorden en begrippen. Doe nu de Gay Woordenboek Quiz en test je 'homowoordenschat'!

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over homoseksualiteit in Azië. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de Amerikaanse haat-poster die 23 mei naar Amsterdam komt. | klik hier

Gay op TV

17:35 | Neighbours

18:10 | The Real O'Neals

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Grey's Anatomy

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

| Matt Pacifici (ex-voetballer)

| Anthony Bowens (worstelaar)

Volg GaySite.nl ook via

GaySite.nl Onderzoek

Slik jij PrEP?

Ja

Wat is dat?

Nee

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven