Overheid gaat hiv-preventiepil PrEP verstrekken

10-07-2018 | De regering gaat hiv-preventiepil PrEP verstrekken aan homo- en biseksuele mannen die risico lopen op hiv. Dat blijkt uit een brief van minister Bruins (Medische Zorg) aan de Tweede Kamer. "Een doorbraak in de strijd tegen hiv in Nederland," aldus COC-voorzitter Tanja Ineke. "Dit is echt heel goed nieuws, PrEP biedt een unieke kans om de hiv-epidemie in Nederland definitief de kop in te drukken." PrEP is een pil die voorkomt dat mensen hiv krijgen. In Nederland krijgen jaarlijks zo'n 800 mensen een hiv-diagnose. Daarbij gaat het in ongeveer tweederde van de gevallen om mannen die seks hebben met mannen, ondanks het feit dat deze groep relatief vaak condooms gebruikt.

D66-Tweede Kamerlid Pia Dijkstra: "Dit is goed nieuws voor patiënten. Het gebruik van PrEP vermindert de angst die leeft bij de risicogroep. En studies laten zien dat PrEP niet alleen een veilig medicijn maar ook een veelbelovende aanvullende interventie kan zijn om nieuwe hiv-infecties te voorkomen. D66 wil dat Nederland voorop blijft lopen als het gaat om hiv-preventie zodat mensen niet meer naar het buitenland hoeven te gaan om dit medicijn daar te verkrijgen. En dat zo een hiv-vrije generatie in de nabije toekomst mogelijk wordt!"
 
Uit onderzoek blijkt dat het aantal nieuwe hiv-diagnoses fors omlaag kan als PrEP beschikbaar wordt gesteld: het zal in Nederland naar verwachting leiden tot vijf nieuwe hiv-diagnoses per week minder. In San Francisco is het aantal nieuwe hiv-diagnoses zelfs bijna gehalveerd. PrEP is een aanvullend preventiemiddel tegen hiv, dat wordt ingezet náást bijvoorbeeld condooms en vroeg testen. PrEP wordt al verstrekt in o.a. Frankrijk, Noorwegen, Schotland, België, Portugal en Canada. In zijn brief kondigt minister Bruins aan dat de regering PrEP gaat verstrekken aan homo- en biseksuele mannen, aan andere mannen die seks hebben met mannen, en aan andere personen die een relatief hoog risico lopen op hiv. Er zal een eigen bijdrage van circa 12 euro per maand gevraagd worden. PrEP zal worden verstrekt via de GGD. Bedoeling is dat de regeling op 1 januari 2019 in werking treedt.

"Ik ben bijzonder blij  dat er eindelijk een besluit is van de minister," reageert Louise van Deth, directeur Aidsfonds-Soa Aids Nederland. "Wat ik mis in het besluit is de urgentie om dit snel te regelen. De minister verwacht dat PrEP-verstrekking volgend jaar van start kan gaan. Er is geen enkele reden om nog langer te wachten. Iedereen bij de GGD-en staat klaar, dus we kunnen direct na de zomer met het verstrekken van PrEP beginnen. Elke dag komen er in Nederland nog steeds 2 nieuwe hiv-infecties bij. Een substantieel deel daarvan kan voorkomen worden met PrEP. Nog verder uitstel laat mensen met een hoog risico op hiv in de kou staan."

Deel dit artikel:  

Reacties:

Hartelijk dank ! | 10-07-2018

Nou één ding is zeker, deze voorkeurs behandeling gaat bij de 1 miljoen nieuwe Nederlanders de haat opvoeren ten opzichten van gays. Zie je wel dat ze smeerlappen zijn, ziekte verspreiders zijn het en dan medicijnen voor hun smeerlapperij op onze kosten. En dan niet meer klagen dat het niet zo is want de onderzoeken bewijzen hun gelijk.

best met jullie emancipatie en op naar de ondergang van de emancipatie omgebouwd door de oude generatie. De gratis medicijnen bevestigen de vooroordelen dat gays ziekte verspreiders zijn zoals HIV, dus probeer maar eens het tegendeel te bewijzen. jaarlijks 800 nieuw HIV personen erbij.


mooi | 10-07-2018

heel goed nieuws...
bijna gratis.....12 euro per maand.

ik slik prep het kost me nu 60 euro per maand. als ik ze elke dag zou slikken.
ik slik ze soms.

ik ben er blij mee.

dit is alleen maar positief........


Peter | 10-07-2018

PrEP is dus een soort condoom. Je gebruikt het om niet ziek te worden. Maar het condoom gebruikte je ook niet? Dus wat is nou het verschil.
Waar is je eigen verantwoordelijkheid?


Joop | 10-07-2018

Prima dat dit verstrekt wordt.
@ Hartelijk dank ! | 3 uur geleden
Wat een lulkoek verkondig jij. Juist door het gebruik van deze medicijnen zullen de ziektekosten in de toekomst op dit gebied lager worden door minder HIV.
En het geklaag van andere mensen? Ach, ik zie ook zoveel om me heen waar ik over kan gaan klagen. Bv over de hetero's met al die kinderen waar de gemeenschap enorm veel geld voor moet betalen. En jij dus ook aan mee betaalt. Dus niet zeiken over een paar centen voor een handje vol homo's.


Tja | 11-07-2018

Denk dat " Hartelijk Dank" de weg helemaal kwijt is.....


Ruud | 11-07-2018

Nou één ding is zeker, gays hebben zich nog nooit aan veilig vrijen gehouden dus zal een wel een nieuw variant HIV opsteken, de natuurlijk regelt zich vanzelf.
geld ook voor hetero's want de baarmoederhalskanker blijf stijgen door onbeschermd niet veilig vrijen, en bij de hetero;s mannen stijgt de keelkanker door het beffen.
En Ja, de gays waren toch echt de verspreiders van die virus, dus wanneer ze nu ongelimiteerd opnieuw van man op man springen komt er gewoon een nieuw soort HIV, want de natuur regelt zich toch echt zelf. Dat zal ook gelden voor de hetero's, die vaccinatie tegen baarmoederkanker helpen wel maar je zult zelf toch echt bescherm moeten wippen.


Ruud@Joop | 11-07-2018

Jij lult weer uit je nek, kosten van de pillen leveren maar 12 miljoen op dat is een druppel op de gloeiende plaat, je kunt niet met ieder kerels ombeschermd vrijen, dat kunnen vrouwen ook niet vandaar dat die baarmoederkanker blijft stijgen.

883.000 homo's is geen handje volk. laatste berekeningen CPB


JAN2 | 11-07-2018

@ Hartelijk dank!!!! Alvorens je gal spuwt, leer eerst eens de feiten te leren kennen, dan pas evalueren dan pas je nonsens hier uitkramen. 800 nieuwe HIV patienten per jaar bereken je, dat is bijna goed. Wat je niet goed hebt is het feit dat HIV patienten niet alleen gay's zijn beste brave borst. Daar vallen ook prostituees en drugsverslaafden onder. Vooral onder de laatstgenoemden is het aantal hoog.

Dus ja @Tja, denk dat Hartelijk Dank heel erg de weg kwijt is want hij noemt ons "smeerlappen", "ziekteverspreiders" en dergelijke andere kwalificaties en alleen daarom zal ben ik genegen om bij deze site het IP adres op te vragen zodat ik aangifte wegens haatzaaien kan doen want daar is deze reaguurder mee bezig. Maar ik wacht nog even op zijn weerwoord.


Ruud | 11-07-2018

De gratis medicijnen bevestigen de vooroordelen dat gays ziekte verspreiders zijn zoals HIV, dus probeer maar eens het tegendeel te bewijzen. jaarlijks 800 nieuw HIV personen erbij.

Als je goed Nederlands kunt lezen best JAN2, staat er duidelijk te lezen bevestigen de vooroordelen welke bij heel veel Nederlanders leven zoals moslims en sterk christelijken. De gratis medicijnen bevestigen de vooroordelen dat gays ziekte verspreiders zijn zoals HIV, dus probeer maar eens het tegendeel te bewijzen. jaarlijks 800 nieuw HIV personen erbij. Stond vanmorgen nog in alle kranten grootste gedeelte gays, welke een extreme stijging vertonen, dus worden vooroordelen die over ons in de maatschappij weer sterk groeiend zijn met deze stijging bevestigend. helaas voor jou met je korte tenen.

Dus duidelijk nog eens goed lezen voor je mensen onterecht aanvalt.

bevestigen de vooroordelen welke bij heel veel Nederlanders leven zoals moslims en andere gelovigen en conservatieven. Je hoort nu al, dan kunnen ze helemaal van bil.


JAN2 | 11-07-2018

Teneerste wil ik even benadrukken dat ik niets heb aan de vooroordelen die moslims over ons hebben want hun mening boeit me absoluut niet, en de radicaal christenen al helemaal niet want die zijn tegen alles wat met homo's te maken heeft.
In een eerder artikel werd beweerd dat het aantal HIV besmettingen iets stijgende was en dat de grootste groep drugsgebruikers en prostituees waren. Dus wat is het nu? Dat artikel stond in een Engelse krant en die hadden een Europees breed onderzoek gedaan en kwam dit resultaat naar voren. Maar de kwalificatie als zouden wij ziekteverspreiders zijn werp ik ver van mij want dan kunnen we nog wel honderd zaken aanhalen waarmee we ook kunnen vaststellen, dat we in essentie allemaal ziekteverspreiders zijn. Dus homo en hetero. Maar de azijnzure reactie van Hartelijk Dank, schoot bij mij in het verkeerde keelgat door de gekozen woorden van zijn reactie. Nee het zijn geen vrolijke getallen maar de manier waarop homo's en bi's wederom worden weggezet als smeerlappen vind ik niet terecht en ongepast.


Ruud@JAN2 | 11-07-2018

Juist door deze set van de minister van gezondheid (lees regering) beste JAN2 worden homo's wel weggezet als seks maniakken en varkens die van bil gaan,
moslims betittelen onze geaardheid als een ziekte dus nu hebben ze helemaal een bewijs .Anders kregen ze toch geen speciale pillen voor een speciale ziekte.
Juist door ons extra pillen te geven stigmatiseren ze ons, dus zijn we toch een gevaar om een ziekte door bi seksuele mannen verdere besmetting te voorkomen.

Trouwens waarom willen ze jonge meisjes vaccinaties geven tegen baarmoeder k., juist omdat de jonge generatie stijf van de venerische ziektes staat, en omdat ze er ook al over na denken ook jongens te gaan injecteren. Onbeschermde seks dus.

Wel merk ik altijd dat als je een men to men relatie hebt, men je gelijk bij iedere ziekenhuis bezoek ook weer stigmatiseert, men gaat altijd gelijk over extra testen.

Die 800 waren dus wel degelijk gay's, en dat kost ook mijn emancipatie , en ik houd mijn hart vast wanneer deze pil geslikt gaat worden, dan zullen er toch wel degelijk varianten voor terug komen.
Mijn broer is internist en zei de natuurlijk regelt zich zelf, en we zullen er toch weer andere ziektes ervoor terug krijgen of je het nu leuk of niet leuk vind.

met vriendelijke groet.


Ruud | 11-07-2018

Ik vergat nog te schrijven dat keelkanker twee keer zoveel ik toegenomen door het beffen bij vrouwen omdat het virus in de baarmoeder vond zit.
Of het ook van rimmen kan krijgen moet ik nog vragen, hahahahaha wat een tijd.


JAN2 | 11-07-2018

Iedereen, homo, bi of hetero draagt wel iets bij zich dat je kan overdragen. Dus om ons er wéér tussenuit te halen vind ik ongepast. Je krijgt een eerlijker en rechtvaardiger beeld als je gewoon de bevolking in zijn geheel onder de korrel neemt en niet een specifieke groep want dat is ook stigmatiserend.


jelte | 11-07-2018

Als het weer om kostenbesparing gaat vind ik het net als alles opsplitsen van groepen mensen sowieso waardeloos, alles in het leven is risicovol dus als ieder persoon he ho bi of wat dan ook verantwoordelijkheid neemt doen we denk ik meer voor en met elkaar.


harrie | 11-07-2018

Hoe komt het dat er zoveel HIV is onder de Afrikaanse kinderen die er mee geboren worden,zijn al die ouders homo,s?


F. Scheltens | 11-07-2018

Goede ontwikkeling.
Al kost importeren van bekende generieke varianten via een speciale stichting in de UK omgerekend ca. 30,- per maand. Het hangt er dus ook vanaf welke variant men gaat verstrekken, de originele, of een generieke - en welke prijsafspraken er met de desbetreffende fabrikant worden gemaakt.

Dan vallen de kosten uiteindelijk 'mee' en levert het op een later moment meer op doordat minder mensen zorg/medicatie nodig hebben als ze HIV+ zijn. Het werkt dus preventief en levert gelukkigere en gezondere mensen op plus minder zorgkosten achteraf. Het dient meerdere doelen.

Er zal veel discussie ontstaan over het al dan niet vergoeden van de medicatie. Een maatschappelijke discussie is goed, maar men moet wel kennis van zaken hebben om deze goed te voeren. Het gebruiken als een nieuw feit om homo en bi mannen mee om de oren te slaan dat ze buiten het aloude rolpatroon vallen is erg makkelijk.

Wat mij betreft valt dit in het rijtje thuis m.b.t. discussies over ethische kwesties en of ze al dan niet moeten worden vergoed.

Ik noem er in neutraliteit een aantal;
- abortus ja/nee - vergoeding door AWBZ
- anticonceptiepil - (deels) vergoed t/m 20 jaar door basisverzekering
- euthanasie en/of voltooid leven ja/nee - vergoed bij 2 zorgverzekeraars
- verslavingszorg/kliniek, incl. relapses - vergoed door basisverzekering
- behandeling voor een bepaalde aandoening of ziekte, en daar niet naar leven

Laat een ieder in zijn waarde. Niet iedereen heeft dezelfde levensstijl, en heeft bepaalde beweegredenen voor zijn/haar keuzes. Waarom wil men zo graag weten wat de ander in zijn privé-leven doet en daar een oordeel over hebben? Er zijn ergere dingen op de wereld, niemand is roomser dan de Paus.


Joop | 11-07-2018

@Harrie, je slaat de spijker op zijn kop. Juist in homofoob Afrika is aids een groot probleem. Bij voornamelijk hetero vrouwen die weer ge√Įnfecteerd worden door hetero mannen. Tja, en dan noemen sommige homo's zichzelf ziekteverspreiders....


korhil | 11-07-2018

klopt in afrika heerst de meeste aids nu. en dat zijn vooral hetero`s. jammer dat ze nog steeds denken dat HIV een homo ziekte is. een HIV virus maakt het niet uit wat je geaardheid is . hij besmet je gewoon. een virus discrimineer niet. er zijn juist meer bi mensen op de wereld dan homo`s of hetero`s. en bi mannen hebben vaak ook onbeschermde seks op de cruisings. en dan noemen ze het nog een homo cruising. ook zijn het de meeste die daar komen gewoon bi . want wij homo`s hoeven niet stiekem in de bosjes seks te hebben. de CPB berekening is grappig. 883.000 homo`s op de wereld. aan mij hebben ze niet gevraagd of ik homo bent. dus vraag me af of ik mee geteld bent. er zijn nog heel veel mensen in de kast. er zijn volgens mij veel meer homo`s op aarde. want er zijn 8 miljard mensen op aarde . als het niet meer is. dan zullen er ook wel miljoenen homo`s zijn.


Arie | 12-07-2018

Het CPB, een door de Overheid gesubsidieerd clubje, heeft zijn eigen rekenmethodes. Met een korrel zout te nemen dus.


@Joop | 12-07-2018

Het verhaal ging over de 800 nieuwe gays die besmet waren in Nederland en niet over Afrika, natuurlijk maar hoe is het virus verspreid door bi seksuelen beste vriend.
En het is hier nog altijd Nederland waar genoeg beschermings middelen te koop zijn, en zeker weten dat er over een paar jaar 1600 want de cijfers liegen er niet om.

Trouwens een schandaal dat je die arme zwarte bevolking erbij haalt, wat een laag niveau, die vrouwen kunnen er helemaal niet aan doen, hebben geen geld voor condooms of andere bescherming en die kerels wippen als machines van de één op de andere. 800 beste man in ons land.


@korhil | 12-07-2018

883.000 gays in Nederland, lezen is ook een gave die veel mensen niet hebben, en nichten hoeven geen seks in bosjes te hebben, man maak het !!

Natuurlijk zijn er miljoenen gays , maar in ons land 883.00 volgens de berekeningen, trouwens maar 31 procent leeft monogaam dat zegt dus genoeg, en de personen die een relatie hebben pissen ook buiten de boot in het bos. !!

Dis niet alleen bi seksuele de schuld geven, hetero's en homo's en bi seksuele allemaal zijn ze schuldig aan het onbeschermde wippen, dus volgend jaar 1655 HIV personen .


korhil | 12-07-2018

@korhil dat staat er niet bij nederland er staat CPB . heb het wel goed lezen. er zullen ongetwijfeld homo`s ook in de bossen seks hebben dat heb ik niet gezegd dat het niet zo is. lezen is voor jou ook een vak. maar homo`s hadden vroeger seks in de bossen om het bijna nergens anders kon. maar tegenwoordig zijn het meer BI`s dan homo`s . mannen die thuis een vrouw hebben. ik heb nog nooit seks in de bosjes gehad. geef mij maar een bed veel comfortabel . in ons land zijn er veel meer homo`s . want mij hebben ze het niet gevraagd dus ik ben sowieso niet mee gerekend . of heb het CPB jou wel gevraagd wat jou geaardheid is. dat heb ik ook gezegd dat iedere geaardheid schuldig is aan het onbeschermde wippen. hou sowieso niet van neuken . niet mijn ding. ik geef niet de BI`s de schuld er is een onderzoek geweest dat er meer bi`s op aarde zijn dan hetero`s of homo`s


qw | 13-07-2018

883.000 gays in Nederland!?!?!?!?!? Ik vraag mij af waar de CPB het haalt om dat cijfer hoe dan ook op papier te durven zetten. Zouden ze er niet beter van uitgaan dat er 10% kernhomo's, 10% kernhetero's zijn en dat 80% tussen homo en hetero zweeft?


Peter | 14-07-2018

Lees PrEPperdepep, hoera!, een gaysite column door Jos. Ik ben het helemaal met hem eens.


Goeie !! | 15-07-2018

Leefbaar-kandidaat Van Mil: Homo’s moeten maar zorgen dat ze minder SOA’s krijgen

Geplaatst door Ewout Klei | 2 Mrt 2018 | Politiek | 0


Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Gay Woordenboek Quiz

Taal is een wonderlijk ding. En zeker 'onze eigen homotaal' kent een aantal vreemde woorden en begrippen. Doe nu de Gay Woordenboek Quiz en test je 'homowoordenschat'!

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over homo's en Homo's. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de Nashville-verklaring en de extremisten die hem ondertekenden. | klik hier

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Ben Platt (zanger)

| Matt Pacifici (ex-voetballer)

| Anthony Bowens (worstelaar)

| Jake Borelli (acteur)

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven