Ook Utrecht is Regenboogprovincie

09-07-2018 | De provincie Utrecht is de elfde regenboogprovincie van Nederland. Het voorstel om regenboogprovincie te worden leidde de afgelopen tijd tot veel discussie maar uiteindelijk ging maandag een ruime meerderheid van Provinciale Staten akkoord. De motie 'Utrecht Regenboogprovincie' werd ingediend door de Provinciale Staten fracties van GroenLinks, D66, 50 Plus, Partij v/d Dieren, SP en PvdA. Na een stevige discussie en stemming kon ook op de steun worden gerekend van de fractie van de VVD en een Statenlid van de ChristenUnie. CDA, PVV, SGP en een deel van de ChristenUnie stemden tegen de motie.

Utrecht Regenboogprovincie wil samen met gemeenten en relevante maatschappelijke organisaties een impuls geven aan het stimuleren van emancipatie en acceptatie van LHBTI's. Er zal worden ingezet op het bevorderen van veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van de LHBTI-inwoners. De provincie hoopt hiermee Utrechtse gemeenten te stimuleren zich aan te sluiten bij het landelijke project 'Regenboogsteden'. Tot nu toe zijn alleen Amersfoort en Utrecht aangesloten bij dit project.

COC Midden-Nederland is heel blij met dit besluit en hoopt dat hiermee een extra impuls kan worden gegeven aan de sociale acceptatie, veiligheid en zichtbaarheid van LHBTI's in de provincie Utrecht. "Ik ben ontzettend blij dat de motie met brede steun is aangenomen. Vanaf vandaag kunnen we spreken van Utrecht Regenboogprovincie! Dit is een belangrijk signaal en erkenning voor LHBTI's in de provincie Utrecht die het soms best lastig hebben. Vanuit de provincie kunnen gemeenten extra worden gestimuleerd om op de juiste manier aandacht te schenken aan deze inwoners. Ik zie er naar uit om op dit gebied samen te werken met de provincie," aldus Simon Timmerman, voorzitter COC Midden-Nederland.

De provincie Drenthe was in 2016 de eerste die zich regenboogprovincie mocht noemen. De jaren erna volgden bijna alle andere provincies, behalve Friesland. Provinciale Staten van deze provincie stemde in 2016 tegen het voorstel om regenboogprovincie te worden, een unicum tot nu toe. De provincie Friesland telt wel twee regenbooggemeenten, Leeuwarden en Súdwest-Fryslân.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Peter | 09-07-2018

Tsja, Dordrecht doet ook mee aan de regenboogcultuur. Ze hebben zelfs een regenboogzebrapadje laten schilderen bij het station. Ja hoor, echt waar. Maar de laatste maanden worden er nogal wat homo's in Dordrecht gemept. Dus dacht Dordt - Pride, we vragen wat meer subsidie voor de Pride. Om meer kennis te delen. Reactie gemeente: sorrie hoor... die potten verf van de Gamma waren al duur genoeg. Maar wat wil je. Dordrecht schuurt toch wel erg tegen een riempje van de bijbel aan.


Joop | 09-07-2018

De rechtse hap stemde natuurlijk weer tegen, inclusief de PVV. En dan nog zijn er homo's die deze partij een veer in de kont steken. De rechtse kliek in Nederland is allesbehalve LGBT minded.


Tja | 10-07-2018

Ben ik nu ook veiliger in die steden met die regenboog onzin?


Gerard | 10-07-2018

Maar in Kanaaleilanden, een wijk in de stad Utrecht, is het openlijk tonen van homoseksualieit nog steeds verboden. Op straffe van het ziekenhuis in meppen en vervolgens verbanning uit de wijk.


regenboogonzin | 10-07-2018

o dus mijn provincie is nu officieel regenboog provincie.......

wat fijn..........wat ben ik blij...... nog paar stoplichten, en zebrapaden en we zijn helemaal blij.......maar verder worden HOP plaatsen gesloten en is er eigenlijk voor LTBGI en speciaal voor gays niet zoveel te doen voor homo's.......of wel soms....?

zoals Gerard al zei hoe zit dat in Kanaaleneiland, maar ook Overvecht, Oog in Al, etc etc en dat is alleen de stad Utrecht.......
Nieuwengein......


nahja | 11-07-2018

Je mag toch één keer per jaar buiten komen met je vlaggetje? En daarvoor natuurlijk wel de rest van het jaar op je regendroogie zitten.


@nahja | 13-07-2018

wat is een regendroogie zietten.....


Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Gay Woordenboek Quiz

Taal is een wonderlijk ding. En zeker 'onze eigen homotaal' kent een aantal vreemde woorden en begrippen. Doe nu de Gay Woordenboek Quiz en test je 'homowoordenschat'!

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over homo's en Homo's. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de Nashville-verklaring en de extremisten die hem ondertekenden. | klik hier

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Ben Platt (zanger)

| Matt Pacifici (ex-voetballer)

| Anthony Bowens (worstelaar)

| Jake Borelli (acteur)

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven