Geen asiel voor LHBTI's uit Cuba

04-07-2018 | Drie transgenders uit Cuba krijgen definitief geen asiel in Nederland. Dat heeft de Raad van State vandaag bepaald. De uitspraak is in lijn met de opvatting van staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid die eerder een asielvergunning voor de drie transgenders uit Cuba weigerde. De drie lieten weten dat ze niet kunnen terugkeren naar Cuba omdat zij daar vervolgd worden. Ze stellen dat het lijkt dat Cuba een vooruitstrevend land is, maar in de praktijk is het volgens hen slecht gesteld met de rechten van LHBTI's. De staatssecretaris schat de situatie in Cuba echter anders in en wil daarom geen asielvergunningen verlenen.

Volgens de Raad van State zou uit betrouwbare informatie blijken dat de situatie voor LHBTI's in Cuba "niet eenvoudig" is maar ook niet gevaarlijk. "Zo hebben de autoriteiten de 'gay pride' en een demonstratie voor het homohuwelijk toegestaan en zijn geslachtsveranderende operaties mogelijk. Weliswaar komt uit de stukken ook naar voren dat LHBTI's niet altijd door de maatschappij worden geaccepteerd en een makkelijk doelwit zijn voor intolerantie, discriminatie, misbruik en geweld, maar uit de stukken blijkt niet dat de manier waarop de autoriteiten de rechten van LHBTI's promoten niet oprecht is. LHBTI's kunnen bij overheidsorganen klagen over aanhoudingen door de politie en over andere problemen," aldus de uitspraak van de Raad van State.   

Vorig jaar vroegen in totaal 256 vluchtelingen uit Cuba asiel aan in ons land. Een groot deel hiervan behoort tot de LHBTI-gemeenschap. Het COC, VluchtelingenWerk Nederland, LGBT Asylum Support en Cubaanse activisten vroegen de afgelopen tijd verschillende malen om aandacht voor de ronduit slechte situatie van LHBTI's op Cuba en drongen aan op een soepeler asielbeleid voor deze groep. Volgens het COC worden LHBTI's op Cuba onderdrukt, bedreigd, mishandeld en hun leven loopt in bepaalde gevallen gevaar. De politie valt LHBTI's lastig, algemene wetgeving wordt gebruikt om LHBTI’s te bestraffen en de politie biedt LHBTI's in de praktijk vaak geen bescherming. Ook is er sprake van vervolging door medeburgers. Vooral transvrouwen worden zeer vaak lastiggevallen door de politie en door medeburgers, aldus het COC twee maanden geleden.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Tjah | 04-07-2018

Met een BH kom je niet binnen. Of je moet hem op je kop dragen en zeggen dat het voor je geloof is. Dat verandert de zaak.


Joop | 04-07-2018

Er zijn zoveel landen waar het veilig is maar niet zo eenvoudig. Die mensen laten we hier toch ook allemaal gewoon rond lopen?


CubaLibre | 05-07-2018

Wassen neus die kromspraak v/d RvS. W-A zit de RvS voor, Max is lid en binnenkort ook de Kroonprinses. Laten zij hun nek 'ns uitsteken. Spaans is Max's moedertaal, mss kan zij op Cuba polshoogte gaan nemen. Welke betrouwbare info heeft de RvS geraadpleegd? Caribisch gebied is zwaar homofoob.


Jacques | 06-07-2018

Zijn alle criticasters hier bereid om hun woning af te staan aan deze gelukszoekers en in de kosten van hun levensonderhoud te voorzien?


NoWay | 06-07-2018

@Jacques: betaal al genoeg belasting,heffingen, precario, retributies, opcenten etc.


Reageer

Naam:
Reactie:

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over single zijn versus een relatie hebben. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Matthew Shepard, de jonge Amerikaan die door een hate crime om het leven kwam. | klik hier

Gay op TV

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

21:00 | Eastenders

00:00 | MVS

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn nieuwe bijdrage over de de noodzaak van Coming Out Day.

Recent uit de kast!

| Jake Borelli (acteur)

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

| Abrahm DeVine (zwemmer)

| Tadd Fujikawa (golfer)

| Garrett Clayton (acteur)

Volg GaySite.nl ook via

De GaydarTest

Beschik jij over een zogenaamde 'gaydar'? Doe deze Gaydar FunTest en je komt er snel achter!

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven