Woorden en Daden | Mensenrechten en Rusland: het blijft ingewikkeld

04-06-2018 | Bekend geworden uit de Dreigroschenoper (1928) van Kurt Weill en Bertolt Brecht is de uitdrukking 'Erst kommt das Fressen, dann kommt die Moral'. Ik moest eraan denken, toen afgelopen maand de Russische president Poetin na zijn herverkiezing zijn plannen bekend maakte voor de komende jaren. Veel nadruk op economische groei en op een beter milieu, maar geen uitzicht op meer individuele vrijheden. En voor de LHBT+ gemeenschap lijkt er ook weinig hoop. Hoe kan het dan toch zijn dat in eigen land Poetin onverminderd populair blijft?

Het antwoord ligt vooral in 'das Fressen'. Nogal wat media publiceerden cijfers over de situatie in Rusland sinds 2000. Wat blijkt? De armoede is gehalveerd van 42 mln. Russen in 2000 naar 20 mln. nu en armoedebestrijding blijft prioriteit nummer één, ook in de komende jaren. De gemiddelde levensverwachting steeg van 65.5 jaar in 2000 tot 73 jaar nu. En Poetin belooft die binnen vijf jaar op te krikken tot 78 jaar. Tja, klinkende cijfers. Dat hij daarnaast het beeld oppoetst van Rusland als wereldmacht valt bij de Russen ook goed.

In theorie zou het ook In Rusland mogelijk moeten zijn dat je individuele mensenrechten, zoals vrijheid van meningsuiting, beschermt naast sociale rechten. Maar kennelijk vindt de gemiddelde Rus een vrij internet net even wat minder belangrijk dan armoedebestrijding. En ziet Poetin de vrijheid van meningsuiting als bedreigend: want met vrije media komt bijvoorbeeld informatie vrij over zijn corrupte imperium. Voor hem en zijn aanhangers geldt dus: stabiliteit en economische en sociale vooruitgang, maar geen individuele vrijheden waarvan vooral de oppositie profiteert. Het is goed om dat in ons achterhoofd te houden, als we Rusland bekritiseren, temeer daar de EU juist op sociaal terrein weinig heeft gepresteerd.

En middenin dit krachtenveld zit de Russische LHBTI+ gemeenschap klem. Over de vervolging van LHBT+ in Tsjetsjenië heb ik al eerder geschreven, maar ook hun rechten in Rusland als geheel worden steeds verder uitgehold. Mede door de aandacht hiervoor vanuit het westen worden zij gezien als symbool van westerse 'perversie'. Aan ons de uitdaging om te laten zien dat respect voor seksuele oriëntatie geen zaak is voor het westen alleen. Het mooiste zou het dan ook zijn als er juist onder de Poetin aanhangers mensen zouden opstaan die dit respect uitdragen. Die van mening zijn dat respect voor de LHBT+ gemeenschap Rusland juist sterker maakt. En daarom hoop ik oprecht dat bij het WK Voetbal 2018 juist veel Russische spelers regenboog veters zullen dragen. Vanuit het LHBT+ netwerk in het Europees Parlement stellen we ze gratis ter beschikking, maar het werkt alleen als iedereen meedoet. Uit rijke landen, uit arme landen, ongeacht afkomst, religie of politieke overtuiging. En met een trotse Russische ploeg, wanneer die op 14 juni het WK aftrapt in een wedstrijd tegen uitgerekend.... Saoedi-Arabië.

GaySite.nl columnist Dennis de Jong is SP-fractieleider in het Europees Parlement. Hij is actief lid van de LHBT intergroep en woont al ruim 25 jaar gelukkig samen met zijn partner in Rotterdam.

 

Deel dit artikel:  

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Gay Woordenboek Quiz

Taal is een wonderlijk ding. En zeker 'onze eigen homotaal' kent een aantal vreemde woorden en begrippen. Doe nu de Gay Woordenboek Quiz en test je 'homowoordenschat'!

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over homo's en Homo's. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de Nashville-verklaring en de extremisten die hem ondertekenden. | klik hier

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Ben Platt (zanger)

| Matt Pacifici (ex-voetballer)

| Anthony Bowens (worstelaar)

| Jake Borelli (acteur)

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven