Woorden en Daden | Mensenrechten en Rusland: het blijft ingewikkeld

04-06-2018 | Bekend geworden uit de Dreigroschenoper (1928) van Kurt Weill en Bertolt Brecht is de uitdrukking 'Erst kommt das Fressen, dann kommt die Moral'. Ik moest eraan denken, toen afgelopen maand de Russische president Poetin na zijn herverkiezing zijn plannen bekend maakte voor de komende jaren. Veel nadruk op economische groei en op een beter milieu, maar geen uitzicht op meer individuele vrijheden. En voor de LHBT+ gemeenschap lijkt er ook weinig hoop. Hoe kan het dan toch zijn dat in eigen land Poetin onverminderd populair blijft?

Het antwoord ligt vooral in 'das Fressen'. Nogal wat media publiceerden cijfers over de situatie in Rusland sinds 2000. Wat blijkt? De armoede is gehalveerd van 42 mln. Russen in 2000 naar 20 mln. nu en armoedebestrijding blijft prioriteit nummer één, ook in de komende jaren. De gemiddelde levensverwachting steeg van 65.5 jaar in 2000 tot 73 jaar nu. En Poetin belooft die binnen vijf jaar op te krikken tot 78 jaar. Tja, klinkende cijfers. Dat hij daarnaast het beeld oppoetst van Rusland als wereldmacht valt bij de Russen ook goed.

In theorie zou het ook In Rusland mogelijk moeten zijn dat je individuele mensenrechten, zoals vrijheid van meningsuiting, beschermt naast sociale rechten. Maar kennelijk vindt de gemiddelde Rus een vrij internet net even wat minder belangrijk dan armoedebestrijding. En ziet Poetin de vrijheid van meningsuiting als bedreigend: want met vrije media komt bijvoorbeeld informatie vrij over zijn corrupte imperium. Voor hem en zijn aanhangers geldt dus: stabiliteit en economische en sociale vooruitgang, maar geen individuele vrijheden waarvan vooral de oppositie profiteert. Het is goed om dat in ons achterhoofd te houden, als we Rusland bekritiseren, temeer daar de EU juist op sociaal terrein weinig heeft gepresteerd.

En middenin dit krachtenveld zit de Russische LHBTI+ gemeenschap klem. Over de vervolging van LHBT+ in Tsjetsjenië heb ik al eerder geschreven, maar ook hun rechten in Rusland als geheel worden steeds verder uitgehold. Mede door de aandacht hiervoor vanuit het westen worden zij gezien als symbool van westerse 'perversie'. Aan ons de uitdaging om te laten zien dat respect voor seksuele oriëntatie geen zaak is voor het westen alleen. Het mooiste zou het dan ook zijn als er juist onder de Poetin aanhangers mensen zouden opstaan die dit respect uitdragen. Die van mening zijn dat respect voor de LHBT+ gemeenschap Rusland juist sterker maakt. En daarom hoop ik oprecht dat bij het WK Voetbal 2018 juist veel Russische spelers regenboog veters zullen dragen. Vanuit het LHBT+ netwerk in het Europees Parlement stellen we ze gratis ter beschikking, maar het werkt alleen als iedereen meedoet. Uit rijke landen, uit arme landen, ongeacht afkomst, religie of politieke overtuiging. En met een trotse Russische ploeg, wanneer die op 14 juni het WK aftrapt in een wedstrijd tegen uitgerekend.... Saoedi-Arabië.

GaySite.nl columnist Dennis de Jong is SP-fractieleider in het Europees Parlement. Hij is actief lid van de LHBT intergroep en woont al ruim 25 jaar gelukkig samen met zijn partner in Rotterdam.

 

Deel dit artikel:  

Sjoerd Sjoerdsma

Sjoerd Sjoerdsma schrijft in zijn nieuwste bijdrage over PrEP en hoe Nederland achter de feiten aan liep.

Werk aan de winkel

Nieuwe columniste voor GaySite.nl, VVD politica Dilan Yesilgöz-Zegerius, stelt zichzelf voor en laat weten wat ze met haar bijdragen wil bewerkstelligen.

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over PrEP, condooms, veilige seks, betrouwbaarheid en leeftijd. | klik hier

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn laatste bijdrage over de ingewikkelde kwestie Rusland en mensenrechten....

Gay op TV

20:10 | Bones

21:00 | MVS

22:25 | Ranking The Stars

22:35 | "I will speak, I will speak!"

23:40 | Bones

Volg GaySite.nl ook via

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over het WK voetbal, de derde helft en blote benen. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Recent uit de kast!

| Brendon Urie (zanger)

| Rixon Ruas (worstelaar)

| Burçak Sikar (zanger)

| Amandla Stenberg (actrice)

| Jochen Schropp (acteur)

| Xu Jingsen (surfer)

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl Onderzoek

Uniseks toiletten zijn voor alle genders. Wat vind jij van uniseks toiletten?

Geen mening

Iedere gender een eigen toilet

Geen probleem

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven