Nederland scoort slechter met LHBTI-rechten

14-05-2018 | Malta is, net als de afgelopen jaren, het meest homovriendelijke land van Europa volgens homo-organisatie ILGA Europe. België en Noorwegen bezetten plek twee en drie. Nederland is voor het eerst uit de top tien gezakt. Stond ons land twee jaar geleden nog op een zevende plek, nu staan wij op plaats elf op de zogenoemde Rainbow Europe Map. Met deze positie behoort Nederland niet meer tot de toplanden als het gaat om LHBTI-vriendelijkheid. Het COC noemt het "pijnlijk" en roept regering en Kamer op om snel een inhaalslag te maken. "Het is pijnlijk dat ons land, dat ooit als eerste het huwelijk openstelde voor paren van gelijk geslacht, niet meer behoort tot de internationale voorhoede als het gaat om LHBTI-rechten," reageert COC-voorzitter Tanja Ineke. "We roepen regering en Kamer op om snel een inhaalslag te maken."

ILGA Europe spreekt van een 'wake up call': "Een land als Nederland, dat altijd werd gezien als progressief, zit niet meer bij de koplopers," zegt ILGA Europe-directeur Evelyne Paradis. "Dat Nederland ooit als eerste het huwelijk openstelde, is nu niet meer genoeg. Vooral trans- en intersekse personen hebben behoefte aan meer wettelijke bescherming." Dat Nederland niet meer voorop loopt, heeft vooral te maken met het feit dat de rechten van trans- en intersekse personen in ons land nog niet goed geregeld zijn. Zo kent Nederland geen expliciet verbod op discriminatie van deze groepen. Ook kent Nederland geen expliciet verbod op LHBTI-discriminatie in de grondwet en heeft ons land geen hatecrime-wetgeving om discriminatie zwaarder mee te bestraffen.

In de top tien van meest LHBTI-vriendelijke landen staan naast Malta, België en Noorwegen verder Groot-Brittannië, Finland, Frankrijk, Portugal, Denemarken, Spanje en Zweden. Van de 49 onderzochte landen doen Rusland, Monaco, Turkije en Armenië het ronduit slecht. Maar Azerbeidzjan scoort het aller slechtst en is volgens ILGA Europe het meest LHBTI-onvriendelijke land. Klik hier voor een volledig overzicht en meer informatie over de Rainbow Europe Map.

Let op: Voor het gebruik van alle interactieve onderdelen, waaronder het reageren op een artikel, gelden deze Algemene Voorwaarden!

Deel dit artikel:  

Reacties:

Roy020 | 14-05-2018

Komt door islamisering. Zal ook niet meer beter worden.


Marc | 15-05-2018

Zal nog wel veel slechter worden, het is niet de eerst keer dat Nederland onder een valse vlag vaart één was met de vijanden van -lhbti- in 1940 waren de ambtenaren en politie beste vriendjes met de nazi's en gaven ze adressen door van joden en homo's. welke een paarse ster opgespeld kregen. 15.000 vergast .

Nu kiezen ze steeds meer voor het nieuwe gevaar waarvan Jane Fonda deze week nog waarschuwde. Onze democratie is in gevaar De islam.
Trouwens de gays van Nederland zijn hier zelf schuldig van, omdat ze zich drukker maken om het zong festival en gay pride dan over de emancipatie welke bevochten is door de oudere gays, en dat schijnen ze te vergeten ! Zal nog veel slechter worden zoals in Frankrijk en België waar De islam al de baas word.


NJ | 15-05-2018

Belgie is de nr 1... beste lhbti en heeft veel minder integratie dan wij voor immigranten. Heeft meer te maken met politie gedrag dan Islam, de politie wacht vaak af...


Tja | 15-05-2018

lol.... maar wij hebben heeeeeel veeeeeel regenboogzebrapaden en natuurlijk regenboogverkiezings programmas


Tjah | 15-05-2018

Net songfestival. Als je ambitie enkel nog is om dan toch wel in de top vijf te komen. Dan eindig je als zeventiende. Of zo. Er is Teach In. En er is Teach Out. Lekker blijven Teachen met dat vingertje.


Cees | 15-05-2018

Het COC, wat doet die club eigenlijk.


@Cees | 15-05-2018

Als je aardappels wilt oogsten. Of boontjes. Dan moet je eerst het onkruid wieden. Zelfs als je eigen moeder dat nog geplant heeft. Of je moet dol zijn op hongerwinters.


Bert | 15-05-2018

Waarom zou expliciet lhbti-discriminatie in de grondwet opgenomen moeten worden? Majesteitschennis is er juist uitgehaald omdat de koning net als iedere andere inwoner aangifte kan doen en gelijk is aan ons allemaal. Mensen die zich tot de lhbti groep willen rekenen zijn ook gelijk aan ons allemaal en kunnen dus ook gewoon aangifte doen.


Huib | 15-05-2018

Goh, het COC laat van zich horen. Als het gaat om de oorzaak van de problemen houden ze zich stil.


JAN2 | 15-05-2018

Dank hoor COC voor jullie goede werk in het buitenland om aldaar te vertellen hoe het moet en tegelijkertijd staat het hier in brand. Jullie zouden je moeten schamen dat jullie sowieso nog bestaan.


JAN2 | 15-05-2018

Waarom zou je denken Bert? Laat je eerst eens goed informeren voordat je commentaar levert. Het gaat om meer groepen in de samenleving en één van die groepen zijn de LHBTI. Maar ook het uitschelden en dissen van vrouwen valt daar onder want met name allochtonen uit het ons welbekende achterlijke land langs de middelandse zee vind het kennelijk nodig en wenselijk LHBTI'rs uit te mogen schelden voor alles wat maar in hun domme koppies komt en vrouwen worden vernederd met het alombekende HOER woordje. Daar gaat het om, dus niet alleen LHBTI mensen. Ik hoop van harte dat deze wet aangenomen gaat worden zonder racistische commentaren van de GristenUnie en SGP.


Peter | 15-05-2018

Ik wil heel graag opkomen voor de trans en intersekse gemeenschap, maar ik zou ook niet weten hoe ik dat als eenling voor elkaar moet krijgen?


Bert | 15-05-2018

jan2 ik lever geen commentaar, ik stel een vraag. Ten tweede is jouw conclusie dat ik mij niet goed zou informeren volledig berijden de waarheid en op niets gestoeld.
Mijn punt qua vraagstelling is het feit dat discriminatie reeds in de grondwet is opgenomen en dat het onmogelijk is om iedere groep separaat te gaan vermelden.


@Peter | 15-05-2018

Simpel zat. Ik kom ook graag op voor vrouwen. En negers ook. Moslims. Russen. Chinezen. Ken je de Andaman eilanden? Op de Noord Andaman eilanden leeft een stam die echt helemaal geen ene moer met de boze buitenwereld te maken wil hebben. Ze noemen die stam "primitief". Maar ik vind het wel wat hebben. Ik vind ze eigenlijk best verfrissend modern. Maar ga er niet heen. Soms schieten ze met botte pijlen, als waarschuwing, maar soms ook met scherpe. Als er iemand Jezus komt brengen. Of de Kleuren TeeFee. Of de nieuwste AaiPhone.

Je steunt dat alles door zulke dingen om te beginnen gewoon leuk te vinden. In de juiste zin van leuk. Bestaat een heel Hollands woord voor: gezellig.

Als homo vind ik het meest vervelend als mensen me overdreven gaan zitten accepteren. Vooral op momenten dat het helemaal niet relevant is. Goed bedoelde kutopmerkingen, zeg maar. En dan gebruik ik dankbaar wat ik van die Andaman indianen heb geleerd. Dan schiet ik soms ineens met bot. Of met scherp.


@Peter | 15-05-2018

Ik heb daarjuist trouwens indirect ook even de kern van de boodschap van messiassen, profeten, en zelfs de boeddha samengevat.

Helaas en echter zijn er nog velen niet zo vooruit als de Andaman Indianen.


qw | 15-05-2018

Het verschil tussen Nederland en België is op z'n minst verbazend. Misschien zijn de Belgische wetteksten wat scherper geformuleerd omdat ze recenter zijn. Voor het overige krijgt islam evengoed in België als in Nederland de absolute voorrang.


Leugens | 15-05-2018

Iemand Islam. Maar beweert nooit te zuipen. Rara hoe kan dat.


@TechnischeDiens | 15-05-2018

Ik krijg op mobiel steeds een dingetje met "verberg deze melding". Zonder toelichting.
Ik kan dan OK klikken. En dan gaat dat dingetje weg. Maar dan hebbik nog geen flauw idee wat die melding dan was....


Karel | 15-05-2018

Wat leuk dat het COC zich hier ineens druk om maakt. Ik heb een behoorlijke lange mailwisseling met het COC over de weigerambtenaar in dit land (alleen de term al !). Uitkomst was uiteindelijk dat het COC het bestaan van deze discriminerende overheidsdienaren eigenlijk wel best vindt. Ze gaan er in ieder geval niets mee doen of actie tegen ondernemen. Volgens mij is dit fenomeen er mede oorzaak van dat Nederland is gezakt in de lijst. Een overheid die in de wet geregeld heeft dat ambtenaren homoseksuelen mogen discrimineren. Dat staat natuurlijk niet zo lekker op je CV. Maar nogmaals het COC vind het wel best zo. Met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig. En dat noemt zich dan een belangenvereniging.


@Karel | 15-05-2018

Ja. Als je vorige week al verzopen bent dan gaan ze eerst vergaderen. Of ze errug he als persbericht uit kunnen sturen.


@@Cees | 16-05-2018

Ik begrijp je beeldspraak niet zo. Maar dat kan aan mij liggen.


Hysteria | 16-05-2018

Niet zo aanstellen allemaal. Er is maar ééntje No.1, netzoals er maar één No.7 of No.11 is. No.1 zijn moet je ook niet alleen willen, maar ook doen. Of te wel: “Action speaks louder than words”. Wanneer je er NÍÉTS voor doet om sommige debielen opnieuw op te voeden en enigzinds de grondprincipes van fatsoen en respekt bij te brengen en hogere straffen te geven aan misdadigers die onschuldige burgers ziekenhuisrijp slaan omdat ze iets doen waar je met je religieus poppenbreintje niet bij kan, zoals liefde tussen andere MÉNSEN, dan kan het natuurlijk heel goed gebeuren dat Nederland naar de 11e plaats zakt. Wat natuurlijk nog lang niet te vergelijken is met een Saudi-Arabië, Rusland (en Co.) en enige Afrikaanse landen. Ik zou zeggen: samenleving en politiek, nú is jullie kans om in te grijpen. Vandaag zijn wij het namelijk, en, wanneer jullie niets doen, dan hebben ze vrij spel en komen ze morgen ook voor jullie. Groot voorbeeld: ‘33-‘45.


jelte | 16-05-2018

Alles draait om achterlijke religieuze groepen hebben het woord, ik heb ook geen oplossing zomaar, kijk zelfs geen journaal meer word er echt depri van.


DanMaarHier | 16-05-2018

De column van vandaag is geweldig. Het is al oorlog. En dan die column. Over de dagelijkse kleedkameroorlog! Het verschil tussen doen en lullen. Hulde en steek er wat van op!


Marc | 17-05-2018

Vreemd"" vandaag op de voorpagina van het AD stond dat het juist beter ging in Nederland volgens het CP bureau. 72 procent van de Nederlanders heeft geen problemen met lhbti . Ze moeten alleen niet elkaar kussen en hand in hand lopen.

Mannen die hand in hand mogen lopen zijn alleen moslim mannen wanneer ze de moskee uit komen en elkaar frontaal aflikken, dat mag wel .
Trouwens de protestanten en moslims waren de grootste homo hatende personen.


Arie@Marc | 17-05-2018

En dat is nou juist het probleem van Nederland: we zijn wel tolerant, als het maar niet te dichtbij komt. Hand in hand met je vriendje of lekker met elkaar kluiven in een drukke straat is 'not done'. Want aanstootgevend en een scheldpartij of erger als gevolg. Maar als een heterokoppel dit doet, hoor je niemand. Hypocriet land.


JAN2 | 17-05-2018

@Bert....Kennelijk is een specifieke groep hard nodig anders zouden ze dat zeker niet doen. Het is schering en inslag dat één bepaalde groep constant het doel is van scheldpartijen en vernederingen en dan zeg ik ja, bescherm die groep dan maar dubbel, en dan heb ik het uiteraard over de LHBTI gemeenschap.


JAN2 | 17-05-2018

De ramadan is ook weer in aantocht. Kan me trouwens niets schelen dat die weer in aantocht is, maar ben toch wel benieuwd hoeveel figuren zich houden aan de regels van dat ritueel. Hoeveel er geen alcohol drinken, hoeveel is niet roken, hoeveel er geen seks hebben. Waarschijnlijk alleen de jurkendragers, maar de jeugd absoluut niet.


Tom@JAN2 | 17-05-2018

Moslims zijn ook net mensen. Ze kunnen zich wel of niet houden aan de ramadan. Ook tijdens de ramadan kunnen ze zich 'zondigen' als ze dat willen. Waarschijnlijk is dat echter niet, omdat ze zich willen houden aan de regels die de ramadan voorschrijft. Maar uitzonderingen heb je altijd. Ook in die kringen. Er zijn dus ook moslims die niet aan de ramadan meedoen of daar vrijer over denken en er hun eigen invulling aan geven.


@Tom | 17-05-2018

Moslims zijn geen mensen. Katholieken ook niet. Het zijn personen die hun menselijkheid ondergeschikt hebben gemaakt aan feestmutsen. Die nog onmenselijker zijn. Zelfs de moderne mens niet enkel ten hardste ontkennen maar ook wensen te bestrijden. Waarbij slaan of doodmaken uitdrukkelijk niet wordt uitgesloten.


@@Tom | 18-05-2018

Je kan niet de hele moslimwereld over een kam scheren. Net zoals alle Nederlanders niet hetzelfde zijn ten opzichte van elkaar. Ik zou zeggen, stop met het in hokjesdenken, en geloven doe en hou je maar binnenshuis!


MaltezerRidders | 18-05-2018

Malta: 99% R-K en 't meest homo vriendelijk. Laten andere overwegend R-K landen daaraan 'n voorbeeld nemen. Moet Vaticaanstad toch inspireren! Het kan dus ook anders. Mss moet Eijk 'ns met vakantie op Malta?


@Malta | 18-05-2018

Juist dat kittige kleine eilandje is de laatste jaren overspoeld geweest, maar dan ook echt wel overspoeld, met allemaal rubberbootjes van de overkant. Een beetje wat heel veel voor zo een klein eilandje. Naar verluidt wordt er op dat eiland, wat ook maar zoveel kan hebben, niet altijd meer overal op straat zo leuk gepraat. Over de mag ik niet zeggen. Om het maar netjes uit te drukken. Daarbij zijn "eilanders" in het algemeen nou meestal niet de meest progressieven. Pak maar een eiland. Bermuda bijvoorbeeld? Of Engeland?

Dat de Maltezen zo hoog scoren wat gays betreft, zou nog meer moeten verbazen. Want de klassieke verwachting zou moeten zijn dat ze daar inmiddels zouden kunnen denken, flikker ze allemaal maar terug de zee in en die gays ook. Zoals bijvoorbeeld Bermuda doet. Om maar één voorbeeld te noemen.

Het zou te denken mogen geven!


Joop | 19-05-2018

En hier is ook weer de gaysite dictator langs geweest. Weg reactie!


@Joop | 19-05-2018

Ik mis niks. Was je het dan misschien zelf die onbetamelijk gereageerd had? Ik bedoel, ik zelfs al mijn Albert Heijn spaarzegels nog. Net even gekeken. En normaal blaft mijn hond als iemand wat wil pikken. Niks gehoord.

Als neutrale lezer denk je dan al snel, zal wel iemand zijn die met één vinger naar een ander wijst en met drie naar zichzelf.

In plaats van te zeiken zou je bijvoorbeeld kunnen hinten wat er dan mogelijk niet door de keuring kwam? Toch? Of ben jij iemand belangrijks?


Willem | 20-05-2018

Ik ben 60 jaar en heb tot voor 2 jaar geleden nooit last gehad van mijn geaardheid niet op mijn werk en op straat. Maar de laatste tijd wordt ik uitgescholden en lastig gevallen en dat voornamelijk door marokkaanse jongeren.


Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Gay Woordenboek Quiz

Taal is een wonderlijk ding. En zeker 'onze eigen homotaal' kent een aantal vreemde woorden en begrippen. Doe nu de Gay Woordenboek Quiz en test je 'homowoordenschat'!

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over homoseksualiteit in Azië. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de Amerikaanse haat-poster die 23 mei naar Amsterdam komt. | klik hier

Gay op TV

17:35 | Neighbours

18:10 | The Real O'Neals

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Grey's Anatomy

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

| Matt Pacifici (ex-voetballer)

| Anthony Bowens (worstelaar)

Volg GaySite.nl ook via

GaySite.nl Onderzoek

Slik jij PrEP?

Ja

Wat is dat?

Nee

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven