LHBT's in gesprek met bisschop

11-05-2018 | In het bisdom Den Bosch is volgende week de eerste van een reeks bijeenkomsten waarin religieuzen en vertegenwoordigers uit de LHBT-gemeenschap met elkaar in gesprek gaan over seksuele diversiteit binnen de kerk. Dat meldt Omroep Brabant vandaag op haar website. Bisschop Gerard de Korte (foto) lost daarmee een belofte in die hij een jaar geleden deed nadat een door hem geplande oecumenische gebedsdienst in het kader van Roze Zaterdag werd verboden.

De Sint-Janskathedraal in het centrum van Den Bosch zou in juni vorige jaar op initiatief van De Korte het toneel zijn van de opening van Roze Zaterdag. Maar na veel discussie onder zijn eigen priesters en een aantal kerkgangers blies de bisschop dit af maar beloofde de plaatselijke LHBT-gemeenschap met hen in gesprek te gaan. De Korte wilde homoseksuelen meer bij de kerk betrekken. "Ik sta voor een inclusieve kerk. Maar ik heb gemerkt dat een zegen in de kathedraal niet werd begrepen," liet de geestelijk leider eerder al weten. Hij liet tevens weten dat het incident hem veel energie en slapeloze nachten heeft gekost. "Het afblazen van die dienst was mijn persoonlijke dieptepunt," aldus de bisschop een jaar geleden.

Het is de bedoeling dat de deelnemers aan de bijeenkomsten open en eerlijk met elkaar in gesprek gaan over geloof en seksuele diversiteit. "Het is niet de bedoeling dat de deelnemers zoeken naar een oplossing die voor iedereen past, wel naar een gesprek van hart tot hart waarin iedereen gehoord mag worden," aldus het bisdom in een verklaring. De eerste bijeenkomst, waar naast vertegenwoordigers van de homogemeenschap ook bisschop Gerard de Korte aanwezig zal zijn, wordt geleid door oud-burgemeester Ton Rombouts van Den Bosch.

Let op: Voor het gebruik van alle interactieve onderdelen, waaronder het reageren op een artikel, gelden deze Algemene Voorwaarden!

Deel dit artikel:  

Reacties:

Nico | 11-05-2018

Waarom zou je in godsnaam in gesprek willen gaan met, of erger nog bij een club willen horen die befaamd is om zijn misbruik van jonge kinderen en het haat zaaien naar en uitsluiten van homoseksuelen. Ik snap 'm ff niet.


Raar | 11-05-2018

Als er nou één instituut is waar juist de sexuele diversiteit welig tiert, dan is het de katholieke kerk wel! Ze pakken daar alle geslachten, in alle hoeken en gaten, van alle leeftijden. En ze geven er soms forse vergoedingen voor ook! Achteraf dan.

Ik weet niet wat die nog van de chocoladeletter-gemeenschap kunnen leren.


@henk5 | 11-05-2018

Loopt die ouwe kardinaal door het bos. En komt een klein meisje tegen. Hij vraagt of ze een snoepje wil. Zegt dat kleine meisje, ok, maar alleen als je eerst je lul laat zien.

Elke bisschop die daar ook om kan lachen is een gesprek waardig. De rest is verloren moeite. Dan wordt de chocoladeletter-gemeenschap enkel gebruikt door verwarde nep-politici met een feestmuts. Die nog wat lopende schade claims hebben. Maar overmorgen toch weer geil zijn. En waar laat je hem dan?


Opgepast? | 11-05-2018

Zo een grote in zo een klein misdienaars mondje of kontje is enkel al meetkundig ongepast. Waarna de hele lijst met andere ongepastheden nog volgt.

Daarna nog vrolijk doorfietsen als de gezalfde a-sexuele jurk is helemaal opgepast.

Dan de homobeweging "laten komen" om eens van gedachten te wisselen?

Dan kom je maar even hier om mij mij te praten, Gerard de Korte, en dat zal niet je gemakkelijkste dag zijn! Als ik tijd heb.

Wie de schoen past trekke hem aan. Gepast of ongepast.


JAN2 | 11-05-2018

Zou me niet verbazen als het COC ook meedoet met deze farce. Religie, welke dat ook moge zijn, is een al eeuwen een broeinest van dood, haat en oorlog, dus hoe je het ook went of keert, religie blijft vergif voor de geest.


JAN2 | 11-05-2018

Nee Henk5, het gesprek zou moeten gaan dat de kerk zich niet met mijn en met jouw leven moet gaan benoemen en dat wij het bed delen met wie wij willen. Ik heb daar zeker een en bisschop niet voor nodig, laat staan de priesters die kinderen misbruiken en er nog mee weg komen ook.


JAN2 | 11-05-2018

Negativiteit is nu eenmaal het nieuws. De media dus. Geven we die dan maar weer de schuld? Ik niet want het is goed dat ze berichten zoals deze brengen zodat we kunnen lezen en zien hoe achterbaks religie, politiek en instanties zijn. Het nieuws is allemaal ike, ikke, ikke en daarbuiten bestaat er niets en niemand. Dat moet veranderen. En of het nu nieuws is wat gays bezighoudt of de hetero wereld, die nog steeds overheerser is in dit geheel, feit is en blijft dat "verander de wereld begin bij jezelf", en dan komen we hopelijk ergens. Zolang homo's worden aangevallen, mishandeld en erger, met name door hetero's met een soort van macho levensstijl en het COC is aan het freewheelen in het buitenland om aldaar te vertellen hoe goed we het hier hebben, terwijl hier de boel in brand staat en de overheid weinig tot niets (meer) doet en de haat, mede door toedoen van religie, moeten we blijven vechten voor onze gegeven en lang bevochten vrijheden.


Peter | 11-05-2018

Een dergelijk gesprek met de rk kerk is gewoon zonde van je tijd. Ze houden toch vast aan hun dogma's. De rk kerk zou beter in gesprek kunnen gaan met de Openbare Ministeries van diverse landen om te regelen hoe werknemers van die kerk alsnog bestraft kunnen worden voor het misbruik van kinderen enzovoort.
En voor de rest kunnen ze wat mij betreft de pot op.


@Nico | 11-05-2018

Ik snap 'm ff niet... Alle katholieken of gelovigen over √©√©n kam scheren? Heel bijzonder! Het ware gif voor wie dan ook, gelovig of nietgelovig: zucht naar materie, zucht naar geld, zucht naar macht. (En misschien ook wel voor velen de zucht naar lust😉


Zonde | 12-05-2018

Vroeger kwam hij nog met zijn knecht. Die dan ook nog naast dat witte paard moest lopen. Maar toen was het nog leuk. Had je moeder net het huis aan kant, hup, heel de keet vol pepernoten. Met handen vol. Altijd gezellig. Tot achter de sanseverias lagen de pepernoten. Maling aan alles. Dat leerde je al jong van die knecht. En blijven lachen.

Tegenwoordig. Echt niks van over. Hij kan nog eens proberen die pet ondersteboven op zijn hoofd te zetten. Maar ik vrees dat de kijkers wegblijven. Misschien kan John de Mol er nog wat mee. Die koopt nog steeds graag in zulke tweedehands winkels.


BertJan | 12-05-2018

Praten met hovaardigheidsbekleders van religies is net zo vrolijk als carnaval vieren
nadat je van het sterfbed van je moeder komt. Religies zijn een smerige bedoening.
(En tussen haakjes: Ik ben diep gelovig. Maar NIET in religies)


@BertJan | 12-05-2018

MeToo. Er is een priester waar ik zielsveel van hou. En hij ook van mij. We zijn alletwee onsweegs gegaan. Ik omdat ik kon. Hij omdat hij niet kon.

Zou ik nu drie keren om een kathedraal lopen, zou die zeker instorten. Ik laat het na. Omdat hij ze nog steeds zo mooi vindt. Want ook dat is liefde.


R-K ZumKotzen | 12-05-2018

Totaal verspilde energie en moeite. Kardinaal Eijk valt deze week zelfs de Paus af om zijn in Eijk's ogen laffe standpunt tov homoseksualiteit. En dan gaan ze in Den Bosch wat met elkaar praten.R-K Kerk heeft al vele eeuwen zeer verkrampte en gemankeerde opvattingen over (homo)seksualiteit, culminerend in de Congregatie voor de Geloofsleer. Menig priester en non zijn ingetreden zogenaamd om God te dienen, in werkelijkheid om hun seksualiteit te maskeren. Rome is (mede) verantwoordelijk voor 't droevige seksleven van vele R-k'en. Gelukkig is dat sedert de laatste 40 jaar veranderd. Als je masturbeerde, kreeg je wratten en werd je blind. Paardje rijden op de schoot v/d priester tot ie 'n zaadlozing kreeg. Nog meer?


JAN2 | 12-05-2018

Alle geloven, welke dat ook is, verbannen naar Rome en in Nederland de vrijheid van godsdienst opheffen. Moet je eens kijken hoe Nederland ten goede gaat veranderen.


Marc | 13-05-2018

Welke idioten gaan in Godsnaam in gesprek met een kinder verkrachters kerk welke meer dan 58.000 kinderen over de gehele wereld anaal/vaginal verkracht hebben. Niet alleen jonge jongens maar ook jonge meisjes zijn aangerand en verkracht door priesters en nonnen en bisschoppen.

met dat soort misdadigers wens ik niet eens in gesprek te gaan.
Deze kerk heeft zelf deze misdadigers via het Vaticaan helpen ontsnappen , en nog steeds ontlopen ze hun straf, terwijl gewone pedo's gelijk het gevang in gaan zoals het hoort. Van kinderen blijf je af !


Marc | 13-05-2018

Mijn buurmeisje zat vroeger op het St Franciscus College te Rotterdam, en moest altijd bij de priester op zijn schoot zitten en dan riep hij ook paardje hop paarde hop en kwam dan aan zijn gerief en hij pakje ook de meisjes bij hun borsten.
Later hebben we er wel om moeten lachen , maar normaal was het natuurlijk helemaal niet, dus dit ontucht is al heel erg oud.
ook op internaten ben je als jonge knul beslist niet veilig.


Pas op! | 13-05-2018

Waak er voor niet iedere katholiek/gelovige over één kam te scheren. Ik wil ook niet met iedere gay geassocieerd worden!!


WJ | 13-05-2018

We hebben het niet over de katholieken in het algemeen maar over die smeerlappen die aan de top zitten in het Vaticaan die alleen maar in dure jurken lopen, dure wijnen en maaltijden tot zich nemen, en tussendoor even kinderen verkrachten. Grootste en meest gevaarlijke kliek na de moslims indoctrinatie, alhoewel je daar toch veel minder van hoort aangaande kinder verkrachtingen.

De echte katholieken hebben juist daarom deze kerk verlaten, dus jouw Pasop ! slaat nergens op, omdat het instituut zich zelf vernietigen zal.


A(g)nus Dei | 13-05-2018

Ze kunnen hun handen niet thuis houden en knijpen de katjes in 't donker. Wanen zich veilig, omdat 't geloof hen beschermt, alles in de doofpot stopt, via eigen maatregelen voor OvJ en Rechter speelt en voor 't overige: omerta! Een grotere criminele organisatie bestaat niet; Mafia is kinderspel. Celibaat is in 1054 ingesteld, mede omdat de priesters zich 6 slagen in de rondte neukten. De Borgia Pausen hadden volop kinderen en vele ma√ģtresses en jongenshoeren. Beiden smaakten hen uitstekend. Kaarsen fungeerden als dildo's; via wierook geraakten ze in trance. Geen wonder dat men de R-K religie 'n mooi en blij geloof noemt.


Over... | 13-05-2018

De schepping gesproken. In al zijn schoonheid!


mal | 14-05-2018

@Enneh: Binnenkort in de Nederlands filmhuizen: The Cleaners. Voor als je wil weten hoe dat nu echt gaat, die censuur bij grote spelers als farcebook, twitter, instagram enzo.


mal | 14-05-2018

@Pas op!: Iedereen die schuilt onder de paraplu van een geloof mag de maat genomen worden van dat geloof. Zolang gematigde mensen extremisten niet de wacht aanzeggen, zijn ze net zo schuldig en net zo aanspreekbaar dan de extremist.


@Mal | 14-05-2018

Wat die geloven vroeger al deden, en nog steeds, is het zelfde wat de faceboeks en de koekels in nieuwe vorm doen. Je binnen de kerk houden. Je opleggen hoe jij hoort te zijn. Volgens hun database. Je zelfs proberen terug te manipuleren in hun stramien.

Daarmee is die kerk zo veel waard geworden. Op de bank. En zo. Het zelfde zie je met die internet kerken. Mega vermogens waard. Gebaseerd op de goedgelovigheid van de mens. Meneer pastoor mag van mij alles weten bij de biecht want ik ben overtuigd katholiek en hij is een gezalfde pastoor.

En we stinken er opnieuw massaal in. Dat is altijd kassa geweest. En is het nog.

In nomine patri filili y espiritu santo. Bedankt voor uw onvoorwaardelijk geloof en vertrouwen. En dan gaan we nu rond voor de collecte. Voor de armen.

Het is precies het zelfde. Als lammetjes naar de slachtbank. Allemaal.


Wat | 14-05-2018

Als je de vrijheid van mensen respecteert, dan kun je ze daarna niks meer afpakken!


Als..... | 14-05-2018

De Russen inderdaad nog beter blijken te zijn dan die villeine Amerikanen met in privelevens te wroeten, dan word ik morgen Rus. Als homo ja. In een klein dorpje waar iedereen toch al alles weet. Zonder wifi.


Hallelujah | 14-05-2018

De zelfrijdende auto komt. Kun je gewoon weer zuipen. Alleen die auto gaat wel bepalen waar je nog heen kan. Het verbeteren van je "gebruikerservaring" heet dat. Dat was de natte droom geweest van de katholieke kerk. Iedereen op zijn plek houden! Dan waren er zelfs nooit protestanten geweest! Allemaal een hostie en bek houden. Je hoeft niet meer te biechten, want we weten van de buren toch al alles.


Grappig | 15-05-2018

Dat ze bij die kerk nog willen praten. Want dat gaat allemaal van je neuktijd af.


Elfje | 18-05-2018

Oprotten met dat smerig hallelujah-tuig. Niemand met gezond verstand heeft ze nodig. De wereld draait √©cht wel zonder jezus en rondvliegende hemelpoppetjes en maagden die kindjes uit hun schede schieten (zwanger van de pleebril! Ja, √©cht waar hoor.) en zichvelfvermeerende vissen en broden, mensen die zoutpilaren worden, sprekende rotsen, en jaloezie, rassisme, incest, oorlog, afgunst (bijbelse ingredi√ęnten).


@Elfje | 18-05-2018

It is all Disney Dust.

(Mooi liedje van Fay Lovsky trouwens.... Zo mooi dat het zelfs op de joetjoeps niet te vinden is.)

If it does not rain, I won't wait for you.


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de serie Pose; homo-zijn in New York in de jaren 80 van de vorige eeuw. | klik hier

Gay op TV

15:40 | Will & Grace

16:50 | Neighbours

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:05 | Bones

20:10 | Thuis

20:30 | Grey's Anatomy

20:30 | Eastenders

21:00 | Holby City

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Connor Jessup (acteur)

| Daniel Howell (youtuber)

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven