update | China censureert homo's tijdens songfestival

10-05-2018 | De Chinese staatstelevisie heeft woensdag met enkele uren vertraging de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival (ESF) uitgezonden, maar niet alle liedjes waren te zien. De inzending van Ierland bleek geheel uit de Chinese registratie verdwenen en ook in het zogenoemde resumé vlak voordat de uitslag bekend wordt gemaakt bleek de Ierse inzending van Ryan O'Shaughnessy te ontbreken. Inmiddels is duidelijk dat het dansende jongensstel op het podium tijdens het nummer van Ierland een stap te ver was voor de Chinese autoriteiten. Homoseksuele uitingen zijn verboden in de Chinese media, daarom is door de overheid gekozen om het gehele Ierse nummer te verwijderen. Tijdens diverse andere nummers was dinsdag een regenboogvlag te zien in het publiek en ook hier heeft de Chinese overheid censuur toegepast. De regenboogvlaggen in de MEO Arena in Lissabon werden geblurd en dus onzichtbaar gemaakt voor de Chinese televisiekijker.

Homoseksualiteit is sinds 1997 niet meer strafbaar in China en in 2001 werd het geschrapt van de lijst van mentale aandoeningen. Maar de Chinese overheid heeft ruim een jaar geleden nieuwe richtlijnen uitgegeven waar de media en videomateriaal op internet aan moeten voldoen. In deze nieuwe verordening staat onder meer te lezen dat het niet meer is toegestaan om materiaal te plaatsen dat "abnormaal seksueel gedrag" laat zien. De traditionele opvattingen in het conservatieve land verhinderen nog altijd de volledige acceptatie van LHBT's. De Chinese overheid staat wel open voor meer rechten voor homoseksuelen (er worden inmiddels homo-evenementen en homohoreca toegestaan) maar slechts mondjesmaat worden wetten die homo's moeten beschermen aangenomen.

Het Ierse, dansende homostel heeft bij de kijkers in Europa blijkbaar wel een positieve indruk achtergelaten. Volgens de bookmakers zou de Ierse inzending geen kans maken op een finaleplek maar de kijkers gaven afgelopen dinsdag toch voldoende stemmen waardoor het dansende homostel zaterdag toch in de finale mag optreden. Ook in de diverse voorspellingen over de einduitslag stijgt zanger Ryan O'Shaughnessy. Op diverse plekken op het internet wordt inmiddels opgeroepen zaterdag tijdens de finale van het ESF massaal te zwaaien met regenboogvlaggen om censuur door de Chinese overheid te bemoeilijken.

Update 10-05 | De European Broadcasting Union (EBU), organisator van het Eurovisie Songfestival, heeft donderdag met onmiddellijke ingang de samenwerking met het Chinese televisiekanaal verbroken. De zender censureerde de eerste halve finale en hen is verboden zowel de tweede halve finale op donderdag als de finale van zaterdag uit te zenden. "Deze censuur is niet in overeenstemming met de waarden van de EBU en de trotse traditie van het vieren van diversiteit en muziek. Wij hebben de samenwerking daarom met onmiddellijke ingang verbroken," aldus het statement van de EBU donderdag.

Deel dit artikel:  

Reacties:

China... | 10-05-2018

Ik weet het niet precies. Het is een heel groot land waar heel veel mensen wonen. Het was ooit echt de allergrootste economische macht ter wereld. Tot de revoluties kwamen. Aan de andere kant laten ze geen facebook of grindr toe, maar hebben dan weer wel eigen alternatieven. Ook voor homo's. Dan kan je van Rusland bijvoorbeeld weer niet zeggen. (waar trouwens homosexualteit nooit verboden is geweest, maar de staats-onderdrukking er niet minder om is).

Ik weet het niet zo goed, met die Chinezen. Wel jammer dat ze er wat liedjes uit knippen. Aan de andere kant kennen zij hun land beter dan ik. Homohaters zijn het denk ik niet. Want zelfs Mao lustte er letterlijk wel pap van. Voor zover ik weet dan.

Ik zie meer een oude (en mislukte) communistische dictatuur die heel heel heel voorzichtig de touwtjes laat vieren. Zoals twee egeltjes neuken. Het maakt me minder geneigd om met vingertjes te wijzen. Een "achterlijke cultuur" is het zeker niet. Vind ik dan. Ze zijn misschien wat een beetje te erg voorzichtig. Blijft jammer. dat wel.


andres | 10-05-2018

Het ESF is nu eenmaal een 'homo-evenement' geworden. Daar moeten China, Rusland en al die andere homofobe landen maar aan wennen. "Het songfestival is het WK voetbal voor homo's", zegt journalist Stefan Raatgever vandaag in het Algemeen Dagblad. Hij noemt het songfestival 'een tikkeltje camp' en 'een roze bolwerk'. Hij is zelf in Lissabon en stelt dat van de 2000 aanwezige journalisten er minstens 1500 homo zijn. "Het hoge campgehalte zorgt er voor dat het voornamelijk door homo's wordt omarmd."


Voetbalháter | 10-05-2018

Ik haat voetbal en vind ESC nóg dommer, stijllozer en zonder ook maar iets wat waardevol is voor mijn bestaan. Netzoals voetbal zo ongeveer. Alleen een tíkje erger. Zouden ze beide niet meer bestaan, dan zou ik er echt niet wakker om liggen.


#MeToo | 10-05-2018

Zowel 1 minuut kijken naar voetbal en/of dat songfestival, daar krijg ik serieuze erectiestoornissen van. Gaat alles minstens een week van hangen. Je kan er niks meer mee. Ja. Pissen. Maar dat is het dan ook.


TingTong | 11-05-2018

Gewoon dat hele ding niet uitzenden. Dan tonen ze temninste verstand en goede smaak. Ik hou meer van Glastonbury. Liever ruige zwetende heteros met baarden, tattooes, lang haar en gitaren dan die saaie gebruinde kontschuddende nepgays in strass in eng polyester en hun mislukte prosties uit dubieuze landen die alsmaar over liefde en wereldvrede door auto-tuners schreeuwen. Waar gaar die aangepaste mainstream shit toch over behalve een stelletje mensen die zich niet eens uit een doos kunnen zingen? Ja, ja... homos en hun “goede smaak”. Dacht ‘t niet.


Arie | 11-05-2018

Kun je zien waar je zelf vandaan komt. Babi Pangang is een Indonesisch gerecht. Waar de heaumeau het tegenwoordig helemaal niet gemakkelijk heeft.

Al die Chinezen hebben dat alleen in Holland op de kaart staan. Want zo stom zijn ze niet.

Ik vind het wel kut dat die Chinezen nou niet meer mogen kijken naar wat ze wel graag zien. Al die RTL spelletjesshows en andere kweelfestivals zouden eens vrij en open over internet gestreamd moeten worden. En dat iedereen zelf kan bepalen waar hij naar kijken wil of niet. Want of je het nou leuk vindt of niet, China censureert een paar stukjes. Maar de EBU censureert de hele rest van het verhaal.

Misschien dat als je onder die micro penis tegen die microballen schopt, dat het minder zeer doet. Zou kunnen. Of je zonnepanelen worden wat duurder. En je Wibra uitzet doos. Moet ook kunnen.


qw | 11-05-2018

Dat land wil dan de baas van de wereld worden en eigen regels opleggen. Met zijn monopolie op de zeldzame aardmetalen wil het iedereen chanteren. Kent niets en weet niets van intellectuele rechten. Wil er zelfs niets over horen, want denkt dat de leerling (China) de meester (het Westen) moet overstijgen en wil verder alle regels aan zijn laars lappen. Wil Hong-Kong en Macau de les spellen en vindt het abnormaal dat Taiwan wordt erkend. Over Tibet kan het best worden gezwegen. Discrimineert systematisch de Oeigoeren, enz, enz, enz.......... Het discrimineert ook homo's hoewel het daar vol loopt met Mainland China manwhores of zoiets. Ik denk dat dat op het Chinese continent werkende mannelijke sexwerkers zijn. De Chinezen denken volledig vierkant en zijn vergeten dat in het keizerlijke mannenbordeel in de verboden stad jongetjeskontjes werden klaargestoomd door op bamboestokken te zitten. Zij hebben ook de laatste James-Bondflims gefinancierd, Dat is de reden dat daarin nu zoveel onzin wordt verkondigd.


@qw | 12-05-2018

Wat evenwel niet blijkt te kloppen is dat ie bij de vrouwen daar overdwars zit.


BertJan | 12-05-2018

Hoogste tijd dat President Donald Trut en President China elkaar beginnen zoenen.
Een miljard Chinezen, daar moeten nogal wat MILJOENEN holebitransen bij zijn...!


MJ | 12-05-2018

wat een zeikerds hierboven op het songfestival.
verhuis lekker naar een onbewoon eiland!


delamordant | 13-05-2018

Ik kan me volledig vinden in het standpunt van china; laat het toe, maak het niet strafbaar maar verbied wel de promotie ervan.


@MJ | 13-05-2018

Foei! Dat was wel een heel songfestivalfanrascistische opmerking van je! Ga je mond spielen met zeep!


mal | 14-05-2018

@MJ: Ze hebben gewoon gelijk. Het esf heeft geen f*ck met diversiteit te maken, met hooguit een heel smal bereikje aan muziek, en helemaal niets met deze eeuw. Het was leuk zolang het duurde, maar dat was vroeger. Alleen het feit al dat er dit jaar niemand meer over het esf tegen me heeft lopen mekkeren, maakt het het al waard weer lekker in de kast te zitten.

Overigens hoef jij niet te verhuizen hoor, blijf maar lekker om de hoek wonen, wij zijn niet zo moeilijk tegen mensen waar we het niet mee eens zijn.


qw | 15-05-2018

Het NL nummer had een groter homogehalte dan het Ierse.


@jw | 15-05-2018

Helemaal mee eens! Die jas van die Waylon! Ik moest zo denken aan een oude kennis, blond, grote tieten, ordinair tot en met, lunsen in plaats van lunchen, en maar lopen wapperen met die cavalli. Wat enkel de echte pro-travos kunnen nadoen! Ik dacht gelijk, kijktan, de oude badjas van *bliep*! Met dat penthouse en die Miele keuken! Gooise Vrouwen maar dan echt!


JAN2 | 17-05-2018

wanneer verhuist mal eens naar syrie?


@JAN2 | 18-05-2018

Ik zou er in principe niet bang voor zijn om in Syrië te gaan wonen. Echte Hollanders aarden overal. Ja, je moet je wel aanpassen natuurlijk. Maar dat snap je al voordat je er landt. Dat is overal zo. Behalve in Nederland.


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de verkiezingen voor het Europees parlement, vriendschap en FvD | klik hier

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over het Eurovisie Songfestival. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Gay op TV

22:00 | MVS

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven