"Vrij veilig-campagne opnieuw noodzakelijk"

10-04-2018 | Soa Aids Nederland vindt de terugkeer van een grootschalige vrij veilig-campagne dringend en noodzakelijk. De nieuwste cijfers over soa's in Nederland, door het RIVM vandaag gepubliceerd, maken duidelijk dat een dergelijke campagne wordt gemist in de strijd tegen soa's. De bewezen effectieve campagne werd in 2011 door VWS gestopt. Bij de Centra Seksuele Gezondheid (soa-poli ) van de GGD-en rapporteerde slechts 27% van de heteroseksuele mannen en vrouwen een condoom te gebruiken bij het meest recente sekscontact met een losse partner. Onder homomannen is het condoomgebruik bij losse partners hoger, namelijk 43%.

In 2017 zijn weer meer consulten uitgevoerd op de Centra Seksuele Gezondheid en daar zijn meer soa's gevonden. "Het betekent dat we moeten blijven investeren in voorlichting. Maar er is ook een hoopvolle keerzijde. Het op tijd vinden en behandelen van soa's is essentieel om de verdere overdracht van die soa's te verhinderen. Sterker nog: om het aantal soa's op termijn drastisch te verlagen, moeten we eerst fors meer infecties vroegtijdig vinden en behandelen. We zijn er nog niet, maar juist de Centra Seksuele Gezondheid werken er hard aan," zegt Louise van Deth, directeur van Soa Aids Nederland.

De nieuwste soa-cijfers over de Centra Seksuele Gezondheid wijzen uit dat de meeste soa's gevonden worden bij homomannen, maar die laten zich ook vaker testen. Steeds meer mannen die seks hebben met wisselende mannelijke partners volgen het advies op om zich minstens elk half jaar te laten testen. Onder die mannen is er op de GGD geen toename van het aantal gevonden soa's in vergelijking met voorgaande jaren (tussen de 19 en 21% van de diagnoses). Het aantal gevonden soa's steeg wel flink onder heteromannen, van 13,9% in 2013 naar 19,6% in 2017. Dat was ook het geval bij vrouwen tot 2016: van 13,2% in 2013 naar 16,2% in 2016. Dit heeft te maken met het strengere selectiebeleid bij de Centra Seksuele Gezondheid. Het afgelopen jaar bleef het aantal gevonden soa’s onder vrouwen ongeveer gelijk: met 16,3% in 2017.

Gonorroe is de sterkste stijger onder de gevonden soa's bij de GGD. Het aantal gonorroe-diagnoses is het afgelopen jaar toegenomen met 11%. Ze werden vooral gevonden bij homomannen, maar de stijgende trend in deze groep zet niet door in 2017. Chlamydia neemt licht toe met 3% meer diagnoses bij de GGD, de stijgende trend is te vinden bij de heteroseksuele mannen. Het aantal diagnoses van LGV (een agressieve variant van chlamydia) neemt toe met 12%, deze worden vooral gevonden bij homomannen. Goed nieuws is dat het aantal diagnoses van syfilis bij de Centra Seksuele Gezondheid gelijk gebleven is ten opzichte van 2016. De toenemende trend van voorgaande jaren zet niet door. In 2017 zijn 286 nieuwe hiv-diagnoses gesteld bij de Centra Seksuele Gezondheid, vrijwel gelijk aan het aantal in 2016. Dat is een derde van het totale aantal hiv-diagnoses in Nederland.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Tja | 10-04-2018

Ben ik nou gek. Aan de ene kant propageert soaaids nederland het gebruik van Prep, zodat je bare kan neuken zonder hiv te krijgen en nu gaan ze klagen dat teveel mensen een druiper oplopen om dat ze het bare doen.


@Tjah | 10-04-2018

Ja, zucht. Dokters. Begon al met dat passief meeroken wat ineens werd uitgevonden.
Wel interessant dat hetero's er twee keer zo veel bare op los gaan zonder condoom, met "losse partners". Ze zouden misschien eens een paar van die hetero's moeten bespringen vanuit de bosjes in Dordrecht, want die verspreiden al die ziektes twee keer zo vaak. Om een voorbeeld te stellen.


@Tjah | 10-04-2018

Van hetero's zijn er ongeveer 10 per homo. Dus als die hetero's dan ook nog eens twee keer zo vaak bare los gaan, reken het effect dan maar uit op de volksgezondheid. Condoomspotjes prima. Maar geen homo's er meer in, dit seizoen. Geeft een vertekend beeld.


kans | 11-04-2018

als je bare doet hoeveel procent kans heb je op gnorroe of chamilda?


@kans | 11-04-2018

De kans is nul. Want gnorroe en chamilda zijn geen ziektes maar voornamen uit een Afrikaanse stam.


Voorlichting | 11-04-2018

Vorige week sprak ik met een hetero man. Die was, naar eigen zeggen, met een relatie van 14 jaar, voor het eerst vreemd geweest. Naar eigen zeggen dan, he. Maar goed. De vrouw kende hij eigenlijk amper, maar wist al wel snel dat ze een yogasnuifster was. En maakte zich zorgen of hij misschien niks had opgelopen. Het meeste voor HIV. En dat dat ook pas na een half jaar kan blijken. Man weet dat ik homo ben, geen probleem. Goeie vrienden.

Ik zei, ga even bij de dokter langs, en vraag om een potje Prep. Had hij nog nooit van gehoord. Ik moest uitleggen wat het was, waarvoor, en dat het echt geen homo-pil is.

Het is een n=1 steekproef. Maar ik geloof dat op een bepaald vlak de voorlichting mankeert. En vermoed dat het stigma "homo-ziekte" daar zelfs bij de prachtige wetenschappers onbewust een rol in speelt. Alsof enkel homo's rondlopen met een "DOOS van pandora".


bare | 11-04-2018

Gonorroe en Chlamydia hoe groot is de kans nu dat je dat krijgt als bottom als bare doet.
en is dat erg?

als je geen klachten hebt wat is het probleem dan?

veel mensen neuken bare in gayscene sinds prep.
ik ook maakte me zorgen toen ik opeens bloedingen kreeg...en jeuk. maar na een tijdje zijn de bloedingen over en de jeuk is er soms nog.

de ggd kan pas over tien dagen controleren.

komt het vaak voor......


bare | 11-04-2018

bloedingen en jeuk zijn symptonen van soa maar kan ook aambeien zijn of een irritatie.


@bare | 11-04-2018

Iemand die je niet kent kan in plaats van prep, pep gebruiken. Helemaal in de gloria en lijkt gezond. Als je iemand langer kent dan weet je in hoeverre hij om zichzelf geeft en hoeveel om anderen. Zolang je dat niet weet neem je altijd een groter risico. Het is als fietsen zonder handen. Je kunt denken dat je er heel goed in bent, maar 1 steentje of een tramrails kun je altijd tegenkomen. En dan wist je het nog niet goed genoeg.
Gonoreutel is een bacterie. Die in sommige gevallen flink agressief en resistent kan zijn. Chlamidia is een schimmel. Die ook normaal op een gezond lichaam voorkomt. En weer de baceri√ęn kort houdt die ook op een gezond lichaam leven. Maar er zijn een paar nare vormen van. Dan heb je nog een ander klotevirus. (Ooit bij hoeren ontdekt). Dat komt met nummers. Er zijn 2 linke rugnummers bij die darmkanker en ook keelkanker kunnen veroorzaken. Papilloma heet dat. Ik ken iemand die de lul was en bijna dood, dat wil je niet meemaken.

Nou moet je niet gelijk van alles bang worden, dan durf je de straat niet meer over. Het is enkel dat altijd met lossen handen fietsen riskanter wordt naarmate je het vaker doet. Beter iemand eerst een beetje leren kennen. Een lieve lach is niet altijd een gezonde.


@bare | 11-04-2018

Maar statistisch zou ik het voorlopig minder snel met een hetero doen. Die geven twee keer minder om het welzijn van hun sexpartners. Dus ook heteros die het met andere heteros hebben gedaan zijn exponentieel gevaarlijker. Zegt het onderzoek.


@bare | 11-04-2018

Een SOA trekt zich niets aan van statistiek en ook niet van vriendelijke, lachende, betrouwbare en goed uitziende (😉geile) mensen van welke geaardheden dan ook !!


@bare | 11-04-2018

Ik lees net dat zelfs de Nederlandse zorgverzekeraars, met een tracking pixel, al jaren je hele surfgedrag naar facebook hebben gestuurd. Facebook kan al met 10 like een profiel van je maken. Zonder je te kennen. En doet dat ook als je niet eens een facebook hebt.
Kortom, als je wilt weten wat jouw kans op een SOA is, vraag het Mark Suckerberg. Die kan al op de komma voorspellen wanneer je dat krijgt en wat ze nog aan je kunnen verkopen voor je eraan bezwijkt. Heb je Grindr ook? Dan krijg je nog leukere aanbiedingen.


Reageer

Naam:
Reactie:

GayNieuws Quiz 2018

Wat weet jij nog van al het belangrijke, homogerelateerde nieuws uit binnen- en buitenland van afgelopen jaar? Doe nu de GayNieuws Kennis Quiz 2018 en test je kennis en geheugen!

Woorden en Daden

De laatste column door Dennis de Jong. Lees hier zijn bijdrage over afscheid nemen van het Europees Parlement.

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over homo's en Homo's. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de Nashville-verklaring en de extremisten die hem ondertekenden. | klik hier

Gay op TV

22:00 | MVS

23:00 | The Graham Norton Show

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Anthony Bowens (worstelaar)

| Jake Borelli (acteur)

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

| Abrahm DeVine (zwemmer)

| Tadd Fujikawa (golfer)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven