Protest Cubaanse LHBT-vluchtelingen

12-04-2018 | Enkele tientallen Cubaanse LHBT-vluchtelingen hebben woensdag een protestbijeenkomst gehouden voor de ingang van de Tweede Kamer in Den Haag. Samen met LGBT Asylum Support boden ze bij paleis Noordeinde een 'Libro Negro' (zwartboek) aan met de ervaringen van Cubaanse LHBT's die in ons land asiel hebben aangevraagd. De groep LHBT-asielzoekers hoopt dat koningin Maxima zich zal gaan inzetten voor het lot van de Cubaanse vluchtelingen. Volgens de asielzoekers lijkt de situatie voor LHBT's goed op Cuba maar is in werkelijkheid hun positie "schrijnend". Eén van hen vertelt in De Gooi en Eemlander dat het leven voor LHBT's moeilijk is op Cuba. "We kunnen moeilijk aan werk komen en de politie jaagt ons op. Ze behandelen ons als beesten op straat en zien ons als buitenaardse wezens."

Het COC vroeg al eerder aandacht voor de groep uitgeprocedeerde asielzoekers uit Cuba. Ze riep de Tweede Kamer op het eenvoudiger te maken om in Nederland asiel te krijgen omdat de situatie voor LHBT's in het Midden-Amerikaanse land nog steeds ronduit slecht is. Volgens het COC worden LHBT's nog altijd onderdrukt, bedreigd en mishandeld. In bepaalde gevallen loopt hun leven zelfs gevaar. Een woordvoerder van staatssecretaris Harbers (Asiel) liet onlangs weten dat LHBT's nauwelijks kans maken om asiel in Nederland te krijgen. Omdat, volgens de woordvoerder, LHBT's niet vervolgd worden op Cuba "ligt het percentage afwijzingen op 99 procent".

In 2015 kwamen nog 9 Cubaanse vluchtelingen naar Nederland, een jaar later waren dat er 23. Vorig jaar vroegen in totaal maar liefst 256 vluchtelingen uit Cuba asiel aan in ons land. Waarom ons land zo populair is is niet geheel duidelijk maar het vermoeden is dat Nederland in de Cubaanse LHBT-gemeenschap bekend staat als veilig toevluchtsoord. Nederland was ook een praktische plaats voor Cubaanse vluchtelingen. Zij konden visumvrij reizen naar Rusland. Het vliegtuig naar Moskou maakt een tussenlanding op Schiphol alwaar Cubaanse asielzoekers aanklopten bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Maar sinds januari hebben Cubanen die naar Schiphol komen voor een overstap, een speciaal transit-visum nodig waardoor het aantal LHBT-asielzoekers is gedaald naar nul.

Tweede Kamerleden Jasper van Dijk (SP), Kirsten van den Hul (PvdA) en Bram van Ojik (Groenlinks) hebben zich het lot van de LHBT-asielzoekers inmiddels aangetrokken en spraken de demonstranten woensdag bemoedigende woorden toe. Van Ojik vraagt verantwoordelijk staatssecretaris Harbers om extra onderzoek te doen naar de situatie op Cuba en stelt dat het tegen internationale verdragen is om LHBT-vluchtelingen geen bescherming te bieden als ze dit nodig hebben.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Nah | 12-04-2018

De Cubaanse GayPride komt beter van de grond dan de algemene Haagse. In Den Haag. Blijkbaar.


JAN2 | 12-04-2018

Cubanen hebben in Cuba niets te vrezen dus gewoon lekker terug naar Havana.


@JAN2 | 12-04-2018

Ze zijn anders blijkbaar wel beter in een feestje bouwen. Dus ze brengen wel iets in dat in ons land ontbreekt. Daar krijg je zelfs in de USA een Green Card voor.


Willem | 13-04-2018

Vliegtuigen vol komen hier naar toe omdat ze dan gratis een volledige geslachts-veranderings operatie kunnen ondergaan betaald door de Nederlandse Verzekerde die zelf ziek mag blijven rond lopen.

Nederland anno 2018 krankzinnigheid van de bovenste plank, trouwens er is niets aan de hand in Cuba, ben er vaak op vakantie geweest, bloedgeile kerels, alleen een geslachts operatie word niet vergoed. Retour die hap.


Zum Kotzen | 13-04-2018

Oh en niet te vergeten dat Groene Links en SP en P vd A er weer bovenop springen, zieltjes winnen over de rug van de hardwerkende Nederlanders, en de oudere mogen in hun 1 weekse luier blijven stinken.


JAN2 | 13-04-2018

Ze komen hier omdat het niet veilig zou zijn in Cuba. Dat is de grootst mogelijke onzin. Homorechten worden daar gewoon geaccepteerd. Uiteraard heb je ook daar mensen die er niets van moeten hebben, maar die heb je hier ook en helaas in toenemende mate. Een asielaanvraag gebaseerd op het feit dat ze een feestje kunnen bouwen slaat nergens op. Dat kunnen wij ook, en misschien nog wel beter.

Het gaat puur oom de welvaartstaat Nederland en iedereen wil graaien in onze pot en dat mag van mij onmiddellijk stoppen. Geld ook voor kansloze Marokkanen en al helemaal voor Turken.


grenzen open | 13-04-2018

grenzen open. ik word heel graag geneukt door geile mooie zuid amerikanen.


grenzen open | 13-04-2018

wat een naar bericht van jan2.

alsof mensen geld zouden kosten die insteek.........ipv de insteek dat ze waardevol zijn en iets toevoegen aan de maatschappij. maa rook als dat laatste zou ontbreken op ecomosch gebied dan nog is ieder mens welkom als zij de grondwet en daarmee de LTBG rechten accepteren.


Willem@grenzen o | 13-04-2018

Jouw soort wil door ieder vent geneukt worden, jij houd zelfs je......... wijd open voor IS aanhangers welke gays van de hoogste flats afgooien. En jouw soort (vrouwen en nichten) hadden we in 1940 ook die neukten alle Nazi's voor niks omdat ze zo geil van uniformen werden, dat die zelfde uniformeren 6 miljoen mensen vergasten kon de lol niet deren Toch ??????

Zum Kotzen jouw soort ! En JAN2 heeft het bij het rechte eind.


Wiki | 13-04-2018

Citaat van https://en.wikipedia.org/wiki/Persecution_of_homosexuals_in_Nazi_Germany_and_the_Holocaust

Homovervolging door de nazis.

"Between 1933 and 1945, an estimated 100,000 men were arrested as homosexuals, of whom some 50,000 were officially sentenced. Most of these men served time in regular prisons, and an estimated 5,000 to 15,000 of those sentenced were incarcerated in Nazi concentration camps."

Dat herdenken we dus ook op 4 mei. Op 5 mei de bevrijding, alhoewel homo's nog even wat langer werden vervolgd in door de "vrije landen". Ze werden niet meer echt vermoord maar het scheelde niet veel.

En dan komt zo iemand een liedje zingen in Amsterdam. Waar dat homo-monument ligt. De roze driehoek. Wat de homo's in die kampen moesten dragen.

Godallemachtigjezushallelujah!!!!!!


BertJan | 14-04-2018

Nou nou. Havana heeft een brede bruisende homoscene waar de vonken afvliegen.


Joop | 14-04-2018

Ik heb niet zoveel problemen met Cubaanse gay vluchtelingen. Weinig van te vrezen, passen zich gemakkelijk aan. Afgezien of hun aanvraag terecht of onterecht is. Meer problemen heb ik met de grote stroom economische vluchtelingen uit afrikaanse landen, die hier een hoop geld kosten en er voor velen alleen maar een economische reden is om hier rond te hangen. Waar ik ook wel moeite mee heb is de moslim emigratie uit Syrië en omstreken. Natuurlijk is het daar oorlog, en moeten mensen geholpen worden. Maar ik vind het erg storend dat velen niet de democratische en open cultuur van Europa respecteren en alleen maar profiteren en zeuren.
EN @ Willem, wat een zielige reactie van jou. Nergens op gebaseerd en totaal overbodige stompzinnige en idiote reactie. Schaam je dood man.


@Joop | 16-04-2018

Heb je deze, al 50 jaar oude speech gelezen, die opnieuw is uitgebracht door de BBC:

https://www.geenstijl.nl/5141604/het-fascisme-rukt-op-alweer/

Ik moet er aan denken als ik jouw commentaar lees. Ook omdat ik zelf ook geen zin heb om midden tussen de rimboe te moeten leven, misschien, die echt geen idee hebben waar ze zijn geland, noch in staat zijn er iets van te begrijpen.

Griezelig ook hoe in die speech onderscheid wordt gemaakt door primitieven uit de "commonwealth" (Engelse kolonies) en primitieven van een eiland ernaast.

Ook griezelig actueel. Als een asielzoeker zegt dat hij een vervolgde homo is en de rechter dan niet mag zeggen "oh ja joh, doe dan eens voorneuken". Maar het wellicht wel denkt zoals velen op de publieke tribune. Wie "mag" blijven en wie niet, op dat gebied zijn we zelf nog behoorlijk primitief. Veel geklungel.


YoannaY nabarro | 14-06-2018

Hello I am a Cuban transsexual in asylum procedure I will only tell you one thing I am afraid of waking up from this dream I just want freedom for me is to live without fear


Yoanna nabarro | 14-06-2018

normal with rights and opportunities that the Cuban government takes from us say that we are the dezoner of the revolution afraid of dying in any corner


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de verkiezingen voor het Europees parlement, vriendschap en FvD | klik hier

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over het Eurovisie Songfestival. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Gay op TV

22:00 | MVS

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven