Toch hiv-positief na PrEP

21-03-2018 | Een gezondheidscentrum in de staat Washington heeft afgelopen week laten weten dat een patiënt die de hiv-preventiepil PrEP slikt, toch onlangs met hiv is besmet. De homoseksuele man is volgens zijn behandelend arts waarschijnlijk met een zeer zeldzame stam van het virus besmet geraakt, een stam die resistent is voor de werking van PrEP. In de maanden na zijn laatste negatieve hiv-test heeft de man volgens de berichtgeving dagelijks PrEP gebruikt en diverse malen seks gehad met wisselende partners. Er wordt nu onderzocht hoe het kan dat de man toch is geïnfecteerd om verdere verspreiding te voorkomen. Het is voor zover bekend de vijfde keer dat iemand die de hiv-preventiepil slikt toch besmet raakt met hiv.

Volgens diverse onderzoeken wereldwijd is PrEP een zeer betrouwbaar medicijn om te voorkomen dat je hiv oploopt. De bescherming bij dagelijks gebruik en bij gebruik rondom de seks ligt rond de 96%. Soa Aids Nederland zegt op haar website dat als je PrEP goed slikt, het risico op hiv buitengewoon klein is. "Maar PrEP biedt geen 100% bescherming," aldus de organisatie.     

In Utrecht wordt binnenkort gestart met een proef met de hiv-preventiepil PrEP. De gemeente Utrecht financiert het project en medische begeleiding is in handen van UMC Utrecht. In Amsterdam startte medio 2017 al een tweejarige test met de hiv-preventiepil. Nog steeds worden er in Nederland elk jaar zo'n 900 mensen besmet met hiv, wat met PrEP deels voorkomen kan worden. De prijs van PrEP is per 1 januari 2018 drastisch verlaagd. Er is nu een generieke variant beschikbaar voor € 47,95 per maand bij alle apothekers in Nederland. Zorgverzekeraars dekken de kosten voor PrEP (nog) niet.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Tja | 21-03-2018

Zoals gezegd 100% bescherming heb je nooit en het bestaan van resistente HIV is al langer bekend en is het dus een kwestie van tijd dat die hier in nederland ook komt (als het hier nog niet is).....
Misschien toch maar eens over een condoom nadenken als je veel wisselende partners hebt.


Ach | 21-03-2018

Er zijn ook vrouwen zwanger geworden terwijl ze al jaren aan de pil waren.
Het leven blijft nu eenmaal komen met risico's. Altijd.
Toen AIDS kwam, toen heeft dat een flink spoor getrokken. Het had consequenties voor mij. En toen de eene na de ander verdween, nog meer. Want er was geen medicijn. De USA trok zelfs de grenzen dicht, terwijl het uit hun huis kwam. Liever dat (goedkoper, en toch maar homo's) dan een medicijn zoeken. Genezen kan nog steeds niet. Maar eenmaal gebeten binnen een half jaar dood, daar is tenmiste iets voor.

Die tijd ervoor was eigenlijk gruwelijk.

Je merkt het nog. Aan comments hier die "eigen volk" blijven verketteren. Iedere homo Moet met condoom. Vooroordelen.

Vliegen, autorijden of gewoon oversteken is gelukkig inmiddels gevaarlijker. En mensen die vooral eisen dat anderen hun verstand moeten gebruiken, die zijn nog veel gevaarlijker. Iedereen moet perfect zijn behalve zij. De verantwoordelijkheid ligt altijd bij een ander. Vooral voor die mensen heel nuttig artikel. Want leven blijft verstandige risico's nemen.


Peter @ Ach | 21-03-2018

Ik heb diezelfde tijd meegemaakt. Ik ben naar de nodige begrafenissen en crematies geweest. Het heeft een deel van mijn leven bepaald.
Je zin over "eigen" volk raakt me. Want, wat is er dan zo tegen een condoom. De risico's zijn er nou eenmaal. Ik vraag niemand om perfect te zijn. Maar als je met gezond verstand een risico kan vermijden, wat is daar dan zo tegen?
Ja neuken zonder condoom voelt lekkerder, vrijer. Maar is dat het waard?
Maar wie ben ik. Als je het waard vindt om het zonder te doen moet je dat doen.
Maar dan wel weten dat er eventueel concequenties aan zijn.
So be it.
En de verantwoordelijkheid ligt nooit bij een ander, altijd bij jezelf.


Marc | 21-03-2018

Het leven is vol risico's. Daarom doe je een gordel om in de auto, neem je een taxi als je gezopen hebt en heb je een ziektekostenverzekering. Verantwoord sec hebben is net zo iets. Bare neuken is geen recht, of je nou homo of hetero bent.
En ja: we komen uit een donkere tijd en de community heeft laten zien terug te kunnen vechten. Die mentaliteit mis ik dezer dagen wel.


Gevaar-Lijk | 22-03-2018

De mooiste bloemen worden geplukt a/d steilste afgrond. Zo ook de mooiste aarsen zonder condoom neuken a/d diepste spelonk. Bezint eer ge begint, maar dat lukt niet altijd als de zinnen de drift bepalen. Dit weet zelfs de grootste boerenlul.


Hysterisch | 22-03-2018

Mensen schijnen te vergeten dat er een inkubatieperiode bestaat van tot wel zes maanden voordat het HI-Virus zichtbaar is in het bloed. Een negatieve bloeduitslag van vandaag is altijd maar een momentopname van tot wel zes maanden geleden, maar NÓÓÍT van vandaag. Bovenstaand geval heeft dus wellicht helemaal NIETS MAAR DAN OOK NIETS met het “falen” van PREP te maken, maar eerder met het overzien van een datum of het slordig nemen van de medicatie. (Kun je je wel aan een medikatie-regime houden wanneer je high bent?) We schijnen immers steeds onvoorzichtiger te worden en daardoor dus ook lakser (“Hiv is immers geen doodvonnis en er is toch PREP”!-houding.) Dus, eerst maar eens minder hysterisch en ook het gedrag van de patient analyseren en niet alles maar meteen op falende PREP schuiven. En, is er ook la eens nagedcahtbworden wat het sexueel gedrag was van de patient tíjdens de PREP behandeling? Is hij of zijn doorgegaan met extreme onveilige sexpraktijken zoals het nemen van Chrystal Meth en dan gaan slammen en anonieme bareback-BG’s, etc? Maar nee, PREP is altijd weer schuld. En anderen natuurlijk. Maar nooit jezelf. En vooral niet reflekteren of zelfkritiesch zijn.


Ach@Peter | 22-03-2018

Door het stempel "homoziekte" is er toch een soort van raar scheefdenken ontstaan. Juist in die donkere dagen. Door het stempel "homoziekte" is nou niet echt de "hele hetero community" gaan denken, ook maar altijd met condoom. Hoeft enkel af als we een kinderwens hebben. Het scheve zie je nog meer toen dat Zika kwam. En de WHO aanraadde om condooms te gebruiken. Nog wat van gehoord, spotjes op TV en posters in bushokjes?

Gevolg is een rare tegenstelling. Hetero neukt gewoon bare door. Maar homo moet zich nog steeds gedragen vanwege de volksgezondheid. Dus als ouders 10 kinderen hebben, dan hebben ze het minstens 10 keer bare gedaan. Zeker als het een paar keer niet lukte. Maar al die andere keren dan? Het is juist "die homo's moeten het maar safe doen" want ik hetero ga niet aan dat geklooi beginnen. En dan homo's met een soort vals schuldbesef die voor die gedachte fanatiek de barricades op gaan. Eigen volk. Op die manier bestempel je ook allen die niet meer bij ons zijn als gewetenlozen viezerikken. En blijft nog steeds een HIV diagnose een zware impact hebben.

Dat wil niet zeggen dat ik vind, pak een pil, en bareback er maar lustig op los. Als je oversteekt op de zebra dan heb je ook voorrang. Maar dat wil nog niet zeggen dat je niet meer uit hoeft te kijken met oversteken.

Aids was dubbel kloten. Voel je maar even in als een ziekte als neger-, joden- of moslimziekte bestempeld zou worden. De homoziekte heeft dat stempel nog steeds.

Zie daar maar vanaf te komen, zelfs nu die Prep bestaat. Gillers die roepen dat wij het allemaal safe moeten doen of je hebt geen geweten houden dat beeld juist in stand. Het zou best kunnen dat het toegenomen homogeweld daarmee te maken heeft. Het negatieve beeld wordt door sommigen uit eigen volk fanatiek in stand gehouden. We zijn vies en we neuken mensen dood.


@Hysterish | 23-03-2018

Probeer eens goed te lezen voor je hysterich wat schreeuwt. Daar staat: ""De homoseksuele man is volgens zijn behandelend arts waarschijnlijk met een zeer zeldzame stam van het virus besmet geraakt, een stam die resistent is voor de werking van PrEP".

Dat is dus niet de schuld van Prep maar van de eigenschap van het virus om zich te veranderen.


Tjah | 23-03-2018

Het blijft een kutvirus. Maar wel beter in staat zichzelf te veranderen dan de gemiddelde Telegraaf lezer of PVV stemmer of FvD-E-democracy planner. Geen slecht IQ voor een virus. Of is dat nou weer racistisch dat ik dat Denk?


Tja | 23-03-2018

Geen slecht IQ voor een virus???? Zo lang een virus zijn gastgever dood en daarmee zichzelf noem ik hem dom


@Tja | 25-03-2018

Heeft de mens een hoger IQ dan? Die stuurt zijn liefste beste zonen de oorlogen in. En dat lijkt nog steeds te werken, want er zijn enkel maar meer mensen bijgekomen. De dood vergeten we. Want we hebben gewonnen.

Dat blijkt een virus dus ook te kunnen. Dus wie is er dommer?


Reageer

Naam:
Reactie:

GayNieuws Quiz 2018

Wat weet jij nog van al het belangrijke, homogerelateerde nieuws uit binnen- en buitenland van afgelopen jaar? Doe nu de GayNieuws Kennis Quiz 2018 en test je kennis en geheugen!

Woorden en Daden

De laatste column door Dennis de Jong. Lees hier zijn bijdrage over afscheid nemen van het Europees Parlement.

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over homo's en Homo's. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de Nashville-verklaring en de extremisten die hem ondertekenden. | klik hier

Gay op TV

22:00 | MVS

23:00 | The Graham Norton Show

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Anthony Bowens (worstelaar)

| Jake Borelli (acteur)

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

| Abrahm DeVine (zwemmer)

| Tadd Fujikawa (golfer)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven