Weigerbakker weer voor de rechter

16-08-2018 | Nog geen twee maanden geleden won de Amerikaanse taartenbakker Jack Phillips een rechtszaak in hoger beroep van een homostel en nu moet hij alweer voor de rechter verschijnen, ditmaal omdat hij een transgendervrouw weigerde als klant. De bakker blijft volharden in het weigeren van LHBT-klanten omdat hij naar eigen zeggen de levenswijze van deze klantengroep niet kan verenigen met zijn eigen christelijke levenswijze en opvattingen.

Dave Mullins en Charlie Craig liepen in 2012 de Masterpiece Lakewood's Cakeshop in Colorado binnen om een bruidstaart te bestellen. Het homostel liet eigenaar Jack Phillips verheugd weten dat ze in het huwelijk gaan treden en dat ze bij hem een taart wilden bestellen. De bakker zei dat hij het homohuwelijk niet kan verenigen met zijn levenswijze en opvattingen en weigerde de bestelling van het homostel op te nemen. Het stel stapte hierop naar de rechter omdat bedrijven in Colorado klanten niet mogen weigeren op basis van seksuele voorkeur. De zaak kwam voor verschillende kleinere rechtbanken, die het homostel gelijk gaven, maar Phillips ging telkens in beroep tot de zaak uiteindelijk belandde bij het Amerikaanse hooggerechtshof. En die oordeelde onlangs in het voordeel van de bakker.

De bakker wordt ditmaal aangeklaagd door een transvrouw die een blauwe taart met roze binnenkant werd geweigerd. Met de taart wilde de vrouw zowel haar verjaardag vieren als haar overgang van man naar vrouw. Volgens de conservatieve, christelijke bakker wordt "het geslacht bepaald door God en kan deze niet veranderd of gekozen worden". De Amerikaanse media spreken over een geheel nieuwe zaak en de verwachting is dan ook dat ook deze rechtszaak vele jaren zal duren. Ook over de uitkomst wordt druk gespeculeerd. Christelijke organisaties hopen dat ook deze keer de bakker aan het langste eind zal trekken terwijl homo-organisaties rekenen op een overwinning. De bakker lijkt onvermurwbaar en laat weten nooit een taart te zullen maken voor de LHBT-gemeenschap. "Ik discrimineer liever, met het risico dat ik mijn zaak moet sluiten, dan dat ik hier aan meewerk."

Deel dit artikel:  

Reacties:

Rechtsgronden? | 16-08-2018

Gezien ‘t eerdere vonnis zal ook deze casus in ‘t voordeel v/d bakker worden beslist.Zou fijn zijn indien de redactie ook de overwegingen v/h Hooggerechtshof weergeeft. Nu tast lezer in ‘t duister. Lijken me nogal principiële uitspraken,die toonaangevend (kunnen) zijn.


Constitution | 16-08-2018

Dat de man zijn vrijheid van godsdienst als argument aanvoert vind ik veel stuitender dan dat de man gewoon zou zeggen dat ie homo's goor vindt. Want ik zou persoonlijk ook geen taart bakken voor de muffe doos van zijn vrouw. Dat is geen onwil, maar als ik me die doos voorstel, in alle geuren en kleuren, dan schift mijn beslag al voordat ik begonnen ben.

Die vrijheid van godsdienst moet weg. Onder die zelfde vlag komt nog wekelijks grootschalig kindermisbruik naar boven. Van katholiek tot jehova. Ook door de speciale bescherming van de grondwet konden zulke gruwelen tientallen jaren voortwoekeren.

Zo mag een priester volgens kerkelijk recht geen andere priester aangeven. Terwijl het burgerlijk recht je juist medeplichtig en strafbaar maakt als je op de hoogte bent van een misdrijf en dat niet meldt.

Vrijheid van godsdienst moet uit de grondwet. Het beschermt kinderverkrachters.


Nico | 16-08-2018

G E L O O F = H A A T


Ah ja | 16-08-2018

Als er een vakje leeg is in de grondwet omdat dat religiegelul eruit is gegumd. Een nieuw apart artikel dat kinderen beschermt, vooral tegen op religeuze gronden al op jonge leeftijd al als relaxputje te worden misbruikt, dat mag er van mij dan weer in!

Met name de ware gristen zou het trouwens met mij eens moeten zijn. Wie weet en vertrouwt, wie liefheeft en troost, behoeft geen aardse voorkeursbehandeling. En al zeker niet in een grondwet. Elke gelovige die dat niet begrijpt is een satansdienaar.


mal | 16-08-2018

Hier laat de GSM gemeenschap weer eens zien dat ze net zo kleingeestig als een religie kunnen zijn.


Joop | 16-08-2018

Het is bekend dat Trump, net als Erdogan, bezig is met een zuivering van de rechterlijke macht. Conservatieve, religieuze ambtenaren worden aangesteld. Dat een rechter onafhankelijk is, daar geloof ik echt niet in.


Pistolet | 16-08-2018

Een President, Democraat of Republikein, bemoeit zich in de VS met benoemingen in ‘s lands hoogste rechtscollege. In NL gebeurt dat op MinJus niveau: de S-G, o.a. Demmink. Lijkt me helder! Laat die bakker ze maar bruin bakken.


Ach | 17-08-2018

In heel Amerika heb je welgeteld één weigerbakker. In Nederland heb je hele buitenwijken waar je als homo niet meer gewoon doorheen kan fietsen.
Ik vind Trump een lul en een blafhoestkudt, en Erdogan een ontspoorde geitenneuker die het verschil tussen ganzenbord en monopoly niet begrijpt.

Kun je nagaan wat ik van Nederland vind. En al die mensen die dat nog recht proberen te lullen. Om direct door te commenten hoe achterlijk de rest van de wereld dan is.


Joop | 17-08-2018

@ Ach, nu maar hopen dat niet de verkeerde mensen jouw berichtje lezen....belediging bevriend staatshoofd....niet zo lang geleden ook al iemand voor gepakt. Denk niet dat je anoniem bent, alles wordt gelogd en is traceerbaar. Zo gaat dat in Nederland. De invloed van Erdogan is groter dan je denkt.


@Joop | 17-08-2018

Beledigen van een "bevriend" staathoofd is juist uit het strafrecht gehaald. En wat de "lange arm van Ankara" betreft, de mijne is langer. Ik log namelijk ook alles, weet alles te traceren, nog beter dan heel Ankara bijmekaar.


gewetenskwestie | 17-08-2018

een weigerbakker die een bruidstaart weigert is iets anders dan een taxi.

de bakker wil het huwelijk niet steunen. het gaat in tegen zijn geweten.

Je kan dat niet vergelijken met een taxichauffeur die weigert iemand mee te nemen.
Omdat de bruidstaart op zich op het huwelijk duid.

maar jullie maar druk om een weiger bakker................je kan vol respect met die mensen leven. Het is iets voor hen het is niet persoonlijk. Het is iets anders dan mensen die zingen vieze homo.....


Pride | 17-08-2018

RELIGIE = HET KWAAD


Woord2019 | 18-08-2018

Weigerbakkermaanzaadbroodjesacceptatiediscussie


Gefelicitaart | 18-08-2018

Als je taarten bakt en verkoopt,gaat de reden voor de koop de bakker geen flikker aan. Kopers kunnen beter zwijgen en niet de Christelijke kat op ‘t spek binden. Met gelovigen kun je immers geen dialoog aangaan. Komen ze er niet (meer) uit, beroepen ze zich altijd op God of hun geweten. Dan stokt elke discussie. Hen negeren is nmm ‘t beste.


Brood&Spelen | 18-08-2018

Misschien eindelijk eens het Colosseum gòed opknappen en de authentieke speciale ingang voor Christenen in ere herstellen?


Thomas | 18-08-2018

Ja, Romeinen hadden ‘t goed begrepen. Toen in de 4de eeuw keizer Constantijn ‘t Christendom tot Rijksgodsdienst verhief, is de ellende begonnen en duurt tot heden voort. Goden die nectar drinken en vreemdgaan, is toch veel menselijker dan ‘n Almachtige met lange haren op ‘n wolk, onbevlekt ontvangen,komend uit ‘n maagd. On-geloof-lijk!


romeinse | 18-08-2018

het was een paradijs die romeinse tijd........

bij elite misschien verder niet hoor.


@romeinse | 19-08-2018

Net zoals de elite van nu onverschillig en zelfs soms geirriteerd kijkt als homo's er een punt van maken dat ze gebaksteend worden? Die elite?


Pas Op | 21-08-2018

De bekende heterokinderenziekte, de mazelen, komt terug.

Vermijdt contact met hetero's en hoe lief ze ook mogen lijken, niet over het bolletje aaien. Dat deed je vast al nooit, vanwege katholieke vooroordelen, maar het wordt extra oppassen. Want als je geliefde erin blijft, dan komt hij nooit meer terug. Maar hetero's neuken gewoon een nieuwe smurf.


BakMeLikMe | 21-08-2018

Jeetje, je zou toch denken dat ze méér bakkerijen hebben dan alleen maar die ene in Colorado. En waarom opent niet iemand een bakkerij waar iedereen welkom is. Zou een enorm gat in de markt zijn, zelfs zwarte kommunistische Joodse potten in een rolstoel met een oog, drie armen en zes benen met paarse stippen, groen en wit gestreept okselhaar en 20 meter schaamlippen die met kruissteekjes versierd zijn.


Bang... | 27-08-2018

Voor de ColoradoReetKever.
Denk ik.


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de verkiezingen voor het Europees parlement, vriendschap en FvD | klik hier

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over het Eurovisie Songfestival. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Gay op TV

16:50 | Neighbours

18:15 | SpangaS

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Modern Family

21:00 | Eastenders

00:00 | MVS

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven