Homostudenten in GSA's scoren beter

02-08-2018 | Op het vmbo voelen veel LHBT-scholieren zich niet helemaal veilig: uitsluiting, pesten en zelfs geweld komen nog steeds voor. Maar meedoen aan een GSA (Gender-Sexuality Alliance) kan de situatie van deze jongeren sterk verbeteren, zo blijkt uit het onderzoek 'Samen sterk met een GSA' van Movisie en de Universiteit van Amsterdam dat vandaag werd gepubliceerd.

Een GSA is een netwerk van LHBT-leerlingen en bondgenoten die zich met steun van het COC inzetten voor een school waar mensen zich vrij voelen om te zijn wie ze zijn, ongeacht seksuele oriëntatie, genderidentiteit of geslachtskenmerken. De LHBT-jongeren in zo'n GSA ervaren dat ze door een GSA steun krijgen van andere leerlingen. Daardoor groeit hun zelfvertrouwen en weten ze beter wie ze zijn. Ook ontstaan er nieuwe vriendschappen. En dat is belangrijk: want uit de kast komen op school, betekent nog vaak het verlies van vrienden. Er zijn GSA's op ongeveer 80 procent van de middelbare scholen in Nederland. Uit eerder buitenlands onderzoek bleek eveneens dat LHBT-leerlingen op scholen met GSA's gezonder zijn en beter in hun vel zitten dan LHBT-leerlingen op scholen zonder GSA's.

Projectleider Geert-Jan Edelenbosch van COC Nederland: "We zijn heel blij met deze onderzoeksresultaten. Jonge LHBT-personen hebben behoefte aan contact met anderen die net zo zijn als zij, aan steun, zelfvertrouwen en de mogelijkheid om hun eigen identiteit te exploreren. Dat blijkt nu precies te zijn wat de GSA hen oplevert. De mogelijkheid om jezelf in vrijheid als individu te ontwikkelen moet geborgd zijn in een (school)omgeving die veilig is voor álle leerlingen, ook LHBT-leerlingen. Dit onderzoek laat wat ons betreft zien dat alle scholen een GSA nodig hebben."

Klik hier voor meer over het onderzoek 'Samen sterk met een GSA'.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Bas 16jaar | 02-08-2018

De realitiet van de multi cultuur is op NMBO "onderwijs" zeer pijnlijk te voelen. Ik ben er mijn leven niet zeker. Dank jullie wel, vorige generatie, voor het verkwanselen van mijn land en mijn toekomst. Regenboog vlag uitzwaaien bij Pride heb ik niet veel aan. Misschien overleven we het nog, maar de overheid lijkt vooraslnog aan de zijde van de indringers te staan.


Ah ja | 02-08-2018

Een bericht dat tegelijkertijd wel ook meteen op de site van het coc verschijnt. Waar veel niet verschijnt en ook absoluut niet op gereageerd kan worden.

Tegen van je fiets getrapt worden of eraf gepleurd, of je tanden eruit is ander thema. Ze zetten zich in om de jeugd te redden. Bekt beter bij heteros die de subsidies verdelen.

Orlando was geen ongeluk. Het was een uiting van hoe belabberd de hele cultuur erbij staat. Alleen het kwam per ongeluk in het nieuws.


ZoeteBroodjes | 02-08-2018

Bewaar die maar voor je suikerfeest.


Pride@Bas | 02-08-2018

Dit bewijst maar weer dat het allemaal te langzaam gaat. Als ouders massaal een negatief beeld hebben van homo’s of een afkeer ervan hebben vanwege religie, dan heeft een leraar het heel zwaar. Doorbijten en als je 18 bent wegwezen is nog steeds het enige dat ik kan verzinnen.


Klasse knul !!!! | 02-08-2018

Duc (11) ontroert met verhaal over homodiscriminatie: 'Je mag op iedereen verliefd zijn'

'Je bent toch geen homo?' Of: 'Doe eens normaal, flikker!' Woorden over homoseksuelen worden regelmatig gebruikt als scheldwoord. Dat moet stoppen, vindt de 11-jarige Duc. Voor de schoolkrant schreef de jonge Noord-Hollander een ontroerend betoog over homodiscriminatie. Daarmee groeide hij - onbedoeld - uit tot een internetheld.
Sebastiaan Quekel 02-08-18, 15:28 lees verder.................................................


Nah | 02-08-2018

Nah, ik heb hier toch meer de indruk dat het COC reeds geredde kindjes opnieuw wil reanimeren omdat de pers juist gearriveerd is.


Peter | 02-08-2018

ik word zo moe van al die instantietjes die zich overal mee gaan bemoeien....
terwijl iedereen weet:
ik wil niet getolereerd worden,
ik eis geaccepteerd te worden
en alles wat hier tussen de komma's enzovoort gezegd wordt is HUMBUG
en wie het er niet mee eens is? kan wat mij betreft de tering krijgen


Vervelend | 03-08-2018

Dat bepaalde groepen nu een hele week niet naar de Hudson's Bay kunnen in de Kalverstraat.


Pieter | 03-08-2018

In ons huidige Nederland is homoseksualiteit nog lang niet volledig geaccepteerd, maar wel getolereerd. De acceptatielaag is flinterdun. Wij willen inderdaad (volledig) geaccepteerd worden, en niet alleen maar getolereerd. En zeker niet in een bepaald hokje worden gestopt. Helaas denkt het merendeel van de heterobevolking nog dat elke nicht zich verwijfd gedraagd, elke pot automatisch een 'dijk in tuinbroek' met een mannenstem is, dat we elk jaar met veren in de reet halfbloot op een boot staat te swingen, en 'het' massaal met elkaar doen. Maar ondertussen wel stiekem de katers in het donker knijpen, want moeder de vrouw mag het niet weten. Onbeschermd natuurlijk. Hypocriet.
Dat een botenparade als de A'dam Pride (zo heten ze nu) nauwelijks bijdraagt aan acceptatie van de homogemeenschap, begrijp ik nog. Het geeft, zo wordt gedacht, een eenzijdig beeld van alles wat niet hetero is. Echter, als we dat niet doen, ligt intolerantie, discriminatie en onbegrip op de loer. Gelukkig hebben we als tegenhanger de laatste jaren de Pride Walk, die laat zien waarvoor en waarom we moeten blijven strijden voor een betere wereld en onze plaats in de maatschappij.


Pieter | 03-08-2018

@bas 16 jaar: zo te horen zit je op een school waar veel allochtonen zitten. De leraren hebben een voorbeeldfunctie. En dus moeten zij zorgen voor een ontspannen en tolerant klimaat in de klas. Blijf vooral jezelf. Hou vast aan je idealen en heb er schijt aan als anderen jou afwijzen vanwege je geaardheid. Neem een vertrouwenspersoon om er over te praten, mocht je daar behoefte aan hebben. Dit kan zowel een leraar die je vertrouwd zijn, als ook een goede vriend of vriendin. Als het een grote school is: je bent waarschijnlijk niet de enige!
De voorlichting op scholen kan nog steeds beter, helaas is het nu nog op vrijwillige basis, maar het zou in elke laag van het onderwijs eigenlijk verplicht moeten worden. Dit heeft onder het huidige rechtse kabinet helaas geen prioriteit.
Sterkte ermee, Bas!


Peter @ COC | 03-08-2018

Jullie lezen dit ongetwijfeld ook.
Hebben jullie nu echt de overtuiging dat de groep waar jullie zogenaamd voor staan jullie steunen?
Of maakt dat niet uit en gaat het om het verdienmodel?


WillenJ | 04-08-2018

Klasse knul !!!! | eergisteren | 16:13

Duc (11) ontroert met verhaal over homodiscriminatie: 'Je mag op iedereen verliefd zijn'

'Je bent toch geen homo?' Of: 'Doe eens normaal, flikker!' Woorden over homoseksuelen worden regelmatig gebruikt als scheldwoord. Dat moet stoppen, vindt de 11-jarige Duc. Voor de schoolkrant schreef de jonge Noord-Hollander een ontroerend betoog over homodiscriminatie. Daarmee groeide hij - onbedoeld - uit tot een internetheld.
Sebastiaan Quekel 02-08-18, 15:28 lees verder...........AD......................................

Ik vraag mij af of meeste forum lezer dit stuk van die 11 jarige scholier wel gelezen hebben., die knul steekt zich voor Gay Nederland zijn nek uit, ach ja de Gay Pride.


Socrates | 04-08-2018

Het leed van homo tieners gebruiken om dit product aan de man te brengen. Die organisatie teert op homofobie, hoe meer slachtoffers, hoe meer winstgevend. Geen wonder dat dat soort organisaties ook multi cultuur propageren.


Bas | 04-08-2018

Ik heb geen vrienden op school. Ik wordt gebullied. De leraren houden zich afwendig van mij omdat ze liever passief meedoen met de bullies. De schoolleding willen alles oplossen door mij te leren hoe er mee om te gaan in plaats van hen te straffen - lijkt op onze overhied, niet? Ik ben mezelf al aan het home schoolen via internet, en ben vaak afwezig, omdat de meeste energie besteed wordt op een dag aan overleven en niet in elkaar gelsagen worden. Ik ben redelijk sterk maar tegen een groepjes mocros en negers die messen op zak dragen kan ik niet op. Die geitenwollen oplost methodes van de jaren 70 werken niet meer.


Spanje Dan? | 04-08-2018

Pas in het nieuws geweest in Spanje. Ook op het nieuws. Denk even aan een weggestuurde topless zonnebaadster in Nederland, en hoe het verderop in Europa inmiddels gaat....
Bij een publiek zwembad in Madrid is een jonge transgender. Die zich wat ongemakkelijk voelt en met T-shirt aan wil zwemmen. De bewuste persoon wordt aangesproken door de badmeester dat zoiets niet kan, zwemmen met T-shirt aan. De rest van de zwembadgasten krijgt door wat er aan de hand is. En al die Spanjaarden eromheen trekken hun T-shirts aan en springen massaal in het zwembad. Allemaal, hè? Geen gelul en respect is respect. Men vond die behandeling van de bewuste transgender zo schandalig, dat het zelfs het nationale nieuws op TV haalde. En tot in de kleinste dorpjes sprak men er schande van dat iemand die transgender is, publiekelijk zo behandeld werd.

Tel je culturele achterstand nog maar eens na, Nederland. Leg je rolmaat er nog maar eens langs. En vergeet je eeuwige oordeel en vingertje niet.


Pieter | 05-08-2018

@Bas:
Geen vrienden op school, leraren die tegen je werken in plaats van jou hulp bieden. Lekkere school is dat! Hoe heet die school en waar is die gevestigd? Weten je ouders hier ook van? Zo te horen kan je beter een andere school met een toleranter beleid zoeken. Anders blijf je in die vicieuze cirkel van intolerantie en pesterijenen maak je het jezelf alleen maar moeilijker. Dat die leraren passief de kant van de 'bullies' kiezen is al helemaal schandalig. Dit soort leraren zouden op staande voet ontslagen moeten worden. Zijn een schande voor het onderwijs in het algemeen. Nagel die school aan de schandpaal!!!


Bas | 05-08-2018

Er zijn geen andere niet multi kulturele scholen. Ik heb niet de luxe die jullie 20 of 30 jaar geleden hadden. Er is geen uitweg. Alles ziet zwart. De genocide op de autochtoon is met mijn generatie volrond.


Hoera | 07-08-2018

Laten we maar blij zijn.
Toen de nazi's kwamen waren de joden, de homo's en de zigeuners de lul.
Het gaat veel beter tegenwoordig met de nieuwe mix. Want van anti-zigeunergeweld is in elk geval geen sprake meer!


Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

Op vakantie met Grindr

Niet alle landen in de wereld zijn zo open en vrij als Nederland. Lees hier 3 handige tips voor veilig Grindr-gebruik in binnen- en buitenland.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Diplo (DJ)

| Julianne Hough (actrice)

| Juan Pablo Di Pace (acteur)

| Lil Nas X (rapper)

| Willow Smith (dochter van)

| Connor Jessup (acteur)

Volg GaySite.nl ook via

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven