Terug in de kast bij eerste baan

04-08-2018 | Gemiddeld gaat 30 procent van de LHBT's  'terug in de kast' wanneer zij beginnen aan hun eerste baan. Dat blijkt uit internationaal onderzoek in opdracht van Vodafone. In Nederland ligt dat gemiddelde lager. Daarnaast heeft 60 procent van de Nederlandse ondervraagden zeker één keer de seksuele geaardheid of genderidentiteit verborgen gehouden op de werkvloer. In Nederland is 29 procent van de ondervraagden niet open over zijn of haar seksuele geaardheid jegens hun directe manager, en 16 procent jegens directe collega's, en gaat daarbij weer 'terug de kast in' bij hun eerste baan. 25 procent van de ondervraagden ervaart weleens negatieve geluiden over LHBT's op de werkvloer, waardoor zij zich ongemakkelijk voelen om er open over te zijn.

Pim Brouwers, Manager Diversity & Inclusion bij VodafoneZiggo: "Dat zijn schokkende cijfers. Iedereen zou zich vrij moeten voelen om openlijk te praten over seksuele voorkeur en genderidentiteit. Om dit te doorbreken is onder andere een inclusieve managementstijl van belang; lead by example. Bij VodafoneZiggo zijn wij daar volop mee bezig." VodafoneZiggo heeft recent haar gedragscode vernieuwd ter ondersteuning van LHBT-collega's.

Het is het zesde jaar op rij dat VodafoneZiggo meevaart tijdens de Canal Parade. Met deze deelname wil het bedrijf laten zien dat het niet uitmaakt waar je vandaan komt en mag houden van wie je wilt.

Out Now voerde het onderzoek uit onder 3200 LHBT's tussen 18-35 jaar in Australië, Tsjechië, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Nieuw-Zeeland, Portugal, Roemenië, Zuid-Afrika, Spanje, Turkije, Verenigd-Koninkrijk en Nederland.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Normaal Toch? | 04-08-2018

Zowel in loondienst als als eigen baas is je sensuele voorkeur toch privé? De enige uitzondering zou nog kunnen zijn dat je een gay business hebt. Maar dan nog, ik ken bijvoorbeeld een hetero echtpaar (inmiddels al jaren rentenierend) die 30 jaar een prachtige gay bar hebben gehad. Zelfs dat is het lekker belangrijk.

Als men wat wil weten over mijn privé, dan ben ik volgens mij vrij om daar antwoord op te geven of niet. Daar ben ik doorgaans wel heel gemakkelijk in, omdat ik een leuk leven heb, niet kom werken om te wippen en daar ook geen zaak voor open. Op dat laatste punt wel eens pijnlijk geweest. Dat je denkt je klant in je zaak goed te kennen, vertelt wie je partner is (al jaren), en dat ze dan zeggen, indrukwekkend dat je zo open bent maar hou het maar beter voor je. Het waren dan weliswaar moffen van een kerk, en als ondernemer moet je dan ook nog zwijgen over hoe die zelf hun priveleven ingedeeld hebben (brrr). Maar voor de welgemeende klantvriendelijkheid maakt het dat daarna niet gemakkelijk!

Als ik zaken doe ga ik niet terug in de kast hoor. Maar dat is omdat het doorgaans eigenlijk geen flikker met de zaak te maken heeft. Om het beter uit te leggen, bij het doen van zaken ga ik niet zeggen dat ik bottom, top of versatile ben, net zoals een secretaresse ook niet gaat zeggen dat ze eigenlijk een nymfomane sloerie is die er dag en nacht wel pap van lust. Dat is gewoon niet professioneel. Toch?


Joop | 04-08-2018

Het probleem is wel wat groter als gedacht. In Nederland heerst een enorme schijnacceptatie. Nederlanders proberen zich vaak voor te doen als enorm open en modern, maar als puntje bij paaltje komt zijn Nederlanders niet zo tolerant. Daarnaast maakt het een groot verschil of je werkt in een baan waar mensen enig niveau hebben, of een baan waar de mensen over het algemeen een laag niveau hebben. Laag niveau is vaak ook lage acceptatie. Daar is nog wel wat werk te doen. En dat begint op scholen, openbare, christelijke, moslimscholen. Goede voorlichting, niet gebaseerd op vooroordelen van het geloof. Vertel kinderen maar dat het heel normaal is dat er ook mensen zijn die vallen op het eigen geslacht, of mensen die liever vrouw zijn dan man, etc.... De mentaliteit is nu dat homo een geliefd scheldwoord is geworden, vaak voor de grap zoals men zegt. Maak zulke dingen bespreekbaar met scholieren. En ouders, die dit goedkeuren, zouden een draai om hun oren moeten hebben. Want als je hun kindje die weinig niveau heeft een LOM kind noemt, dan is de wereld te klein. Of noem je de gekleurde mens een zwartjoekel, dan ben je een racist. Ik zou niet weten waarom je dan wel te pas en te onpas iemand homo zou mogen noemen.


@Joop | 04-08-2018

Als je met niveau educatie en/of geld bedoelt is mijn ervaring dat het hebben van klasse en empathie vaker gevonden wordt bij degenen die minder bedeeld zijn in educatie of bezit.

Ik denk dat het niet in "niveau" zit. Maar in cultuur(gebrek). Wat je al meekrijgt voor je naar school gaat of je eerste euro verdient (danwel kado krijgt). Kijk maar naar Nederland. De economie groeit, het onderwijs wordt doorlopend verbeterd, maar de gemiddelde cultuur holt achteruit. En de politiek en het openbaar bestuur holt er achteraan in plaats van grenzen te stellen.

En maar lachen naar de fotograaf van de krant!


@Joop | 04-08-2018

Goed voorbeeld van verarmde cultuur: Engelsen. Hun munt is (nog) veel waard, maar per ongeluk wel eens een "henparty" meegemaakt?
Goed voorbeeld van ingrijpen: Frankrijk. Een boete tot € 750 voor lastigvallen op straat. Kan mooi aan de "handhavers" (Nederlanse eufemismes op zijn best!) overgelaten worden of die boete ook uitgeschreven wordt. Gelijk invoeren in Nederland. En eraan toevoegen dat die boete bij minderjarigen aan de ouders wordt opgelegd. Dan zal het rap gedaan zijn met pesten en homo roepen. Want dan nemen de ouders dat wel met de eerste paplepel mee. Heeft de schooljuf ook weer minder gezeik op te lossen!


Peter | 04-08-2018

Zolang we het nog hebben over tolereren in plaats van accepteren blijft deze discussie nog jaren doorgaan.
Ik heb 46 jaar gewerkt, en desgevraagd nooit een geheim ervan gemaakt waar mijn voorkeuren liggen.
Alles wel in het kader van "take it or leave it". Maling aan negatieve reacties (die er weinig waren) en gewoon mezelf blijven.
Nooit de behoefte gehad, of de zin ervan in te zien om weer in de kast te gaan.
Maar dat is mijn verhaal, dat van een ander kan heel anders zijn.
Maar nogmaals, zolang we het blijven hebben over tolereren is er van accepteren geen sprake.


@Peter | 05-08-2018

Onder de omstandigheden nog verschijnen op de bootjesparade vind ik al goor lef. En dan nog op een feest van kleuren in het wit komen, spreekt voor mij boekdelen. wat overigens, voordat iemand sexist roept, het zelfde zou zijn als van aartsen in een wit pak daar had gestaan. Of in een zwart. Het gaat me niet over "wat ze dan aan had", maar de boodschap die het uitdraagt. Schijntolerantie. En ik hoef geen tolerantie, noch acceptatie. Dus het is nog niet eens een begin. Het is meer als Curacao of Aruba, laten we de minst corrupte of dubbele bodem dan maar de leiding geven. Want het eiland is klein en er valt weinig te kiezen.

Applaus voor jezelf moesten ze vroeger roepen in het programma "Knoop in je Zakdoek". Dat is gemeengoed geworden. Hoera. Best moedig gedaan ook voor iemand met verstandelijke beperkingen.


@Peter | 05-08-2018

Als tolerantie wordt overgeslagen en met de zelfde zalvende woorden wordt gewerkt aan de gelijke acceptatie van mensen die mij vies en smerig vinden, wensen te verketteren, uit te sluiten, uit te roeiien het liefst, omdat men nog steeds, zoals mijn in de jaren 70 al begon te zeggen, je het altijd van twee kanten moet blijven bekijken, dan krijg ik als homo nog maar één ding omhoog: mijn middelvinger. Links, èn rechts!


@@Peter 00:22 | 05-08-2018

Schijntolerantie noem je het, die mevrouw in het wit op een boot. Nou...heb jij de oplossing? Regel het maar even dan...


De Natuur... | 06-08-2018

... regelt zichzelf.
Zo heeft de natuur het altijd al gedaan.


Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

Op vakantie met Grindr

Niet alle landen in de wereld zijn zo open en vrij als Nederland. Lees hier 3 handige tips voor veilig Grindr-gebruik in binnen- en buitenland.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Diplo (DJ)

| Julianne Hough (actrice)

| Juan Pablo Di Pace (acteur)

| Lil Nas X (rapper)

| Willow Smith (dochter van)

| Connor Jessup (acteur)

Volg GaySite.nl ook via

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven