update | Straatnaam 'Hobo' lijkt te veel op 'Homo'

23-08-2018 | De felle discussie rond de straatnaam 'Hobo' in Zaanstad, omdat deze naam volgens de bewoners te veel op 'Homo' zou lijken, heeft volgens de plaatselijk media een verrassend slot gekregen.  

Dit opmerkelijke verhaal begint als de straatnamencommissie in Zaanstad vier originele straatnamen heeft bedacht voor een nieuw te bouwen wijk. De nieuwe straten worden vernoemd naar de houten muziekinstrumenten klarinet, fagot, cello en hobo. Een aantal toekomstige bewoners van de straat Hobo tekenden bezwaar aan tegen de naam omdat deze te veel op 'Homo' zou lijken. Uiteindelijk geeft het college van B&W de bezwaarmakers hun zin en wijzigt de straatnaam in 'Piccolo'.

Enkele andere bewoners meenden echter dat de gemeente daarmee toe gaf aan homofobie en het Bureau Discriminatiezaken gaf hen daarin gelijk. Volgens het plaatselijk blad De Orkaan oordeelde Bureau Discriminatiezaken lang geleden al dat de beslissing om de naamwijziging door te voeren, is genomen op basis van "verkeerde argumenten, opportunisme en onjuiste procedures". Volgens hetzelfde blad heeft onlangs ook de gemeentesecretaris van Zaanstad erkent dat er fouten zijn gemaakt. "Wanneer aspirant-kopers aangeven een kavel niet te willen kopen vanwege een associatie die zij zelf maken (zijnde: 'het woord Hobo lijkt op het woord homo'), moeten wij niet zomaar tegemoetkomen aan deze wens." De gemeente heeft inmiddels toegezegd in het vervolg anders te handelen als bewoners een straatnaam niet zien zitten.

Update 25-08 | De uitglijer is extra pijnlijk voor de gemeente Zaanstad omdat die zich juist afficheert als 'regenbooggemeente' . De gemeente Zaanstad heeft tevens een regenboogzebrapad laten aanleggen om aan te geven dat iedereen welkom is in Zaanstad en dat er geen ruimte is voor homofobie.

GaySite.nl berichtte ook:
14-03-2019 | Nieuwe woonwijk krijgt lhbt-straatnamen

Deel dit artikel:  

Reacties:

Peter 28 | 23-08-2018

Wat een domme domme domme mensen in Zaanstad. Duidelijk spreken ze geen Engels, want het woord Fagot klinkt en lijkt veel op het Engelse antihomo scheldwoord Faggot.


JAN2 | 23-08-2018

Inderdaad Peter28. Die mensen hebben nog minder hersenen dan een vlo.


jimbo | 23-08-2018

slaat nergens op fagot mag wel hobo lijkt er niet eens op


Rob Essers | 23-08-2018

Volgens de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) is de naam Hobo (openbare ruimte ID 0479300000001974) al op 08-07-2014 vastgesteld en op 17-11-2015 gewijzigd in Piccolo. Het adres Hobo 2 Zaandam (begindatum 27-02-2015) bestaat nog steeds. Op 22-03-2016 is de naam Hobo (openbare ruimte ID 0479300000001984) opnieuw vastgesteld. Het eerste deel van Piccolo heet nog altijd Hobo.

Het 'probleem' van toekomstige bewoners had vermeden kunnen worden door straatnamen van een behoorlijk achtervoegsel te voorzien. De naam Hobostraat zou met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet tot problemen hebben geleid. Het wijzigen van een vastgestelde naam maakt de verwarring alleen maar groter.


ram1966 | 23-08-2018

Gemeenten weten vaak van gekkigheid niet (i.v.m. cultuurarmoede?) hoe ze een straat moeten noemen. In Eindhoven heb je de Gelaarsde Kat en Dorstige Smid als straatnaam! Hilarisch, toch? En dan uit politieke correctheid de Witte de Withstraat vervangen door de naam van een Turkse zeerover (in een buurt waar veel Turken wonen). Je zal er maar wonen.!


thro Jansen | 23-08-2018

@ ram 1966 kijk eens op ze.nl, alwaar een hele resem rare straatrnamen te vinden is: eendekotsweg, Fuckspad (daar wil ik wel wonen, LOL), e.v.a.


Hmmm | 23-08-2018

Ik vind Zaanstad te veel op Zaadstad lijken. Dus ik rij liever om.


Master Bob | 23-08-2018

I live on Faggot Street.
Watch what you say, pussy!


Gaystraat | 23-08-2018

Hobo=teveel homo, wordt piccolo=pik-colo en betekent kleintje. Hoe dom kun je wezen: hetero’s met ‘n kleine aan de Pikcolo. Straatnamen als Achterom, Voorlangs, Holleweg etc ook te wijzigen?


Spanje | 23-08-2018

In Spanje heb je gewoon een dorpje dat Valle de Matamoros heet. (Vallei Van De Vermoorde Moslims.)


Pride | 23-08-2018

Pic-colo, hobo, fagot en fluit. Wat als we straten noemen naar Griekse eilanden, moet dan Lesbos worden overgeslagen?
Misschien moeten we straten maar nummers geven, behalve 13 en 69 want oh oh daar lrijg je ook volksopstanden van. Misschien moet men eens ballen krijgen en niet bang zijn voor iedere kritiek. Nu is daar wel een raadslid met figuurlijke ballen die niet bang was voor de treitervlogger


Joop | 23-08-2018

In Belgie, vlak bij homofobisch Nederland, ligt het dorp Lanklaar. Hier zijn de woonwijken Grote Homo en Klein Homo te vinden, een verbastering van de familienaam van Joseph Haumont. Nog nooit een belg gehoord die zich hier aan stoorde. Maar in het over het paard getilde Zaadstad is zelfs een muziekinstrument onderwerp van discussie....klinkt als...twee lettergrepen... En de gemeente heeft hier aan toe gegeven! Daar waar Nederland schreeuwt over aanpak van homofobie, wordt dagelijks gediscrimineerd jegens homo's, en de overheid doet er aan mee. Ze hadden hun besluit moeten terug draaien. Weer een overwinning voor de homofoben en homofobisch Nederland.


Peter | 23-08-2018

Maar verder gaat het wel goed met de homo acceptatie in Nederland, toch?
Lik me reet !


Tja | 24-08-2018

De kleinzieligheid van de gemiddelde Nederlander haal je echt niet weg met wat voorlichting en zoals we dagelijks ondervinden is de tolerantie maar schijn en flinterdun.


Tjah... | 24-08-2018

De kopers van de voormalige "Hobo" maar nu gekend als "Piccolo" kunnen we natuurlijk niet zomaar "etnies profieleren". Of religieus. Of hoeveel polities er willen gaan wonen.

Maar de boodschap is wel duidelijk. Het gezwel is niet beperkt tot de grote steden.

Homo's Niet Gewenscht.


Belgie | 24-08-2018

Niet ver van Lanklaar ligt Kuttekoven en ook Maaseik (zeiken over de Maas) ligt om de hoek. Ga wonen in Rukkelingen a/d Jeker (Roclenge sur Geer) of Bilzen (Bil ze). De mooiste is natuurlijk Paal! Kontich ook gaaf.


@België | 24-08-2018

Je vergeet Reet!


Petronella | 24-08-2018

Peter 28 heeft zelf nog maar weinig kennis van de Engelse spraak. Want, ‘faggoting’ is een werkwoord en heeft met borduren te maken, en betekent ook wel ‘binden’. Bovendien is ‘a faggot’ als scheldwoord geen Engels, maar Amerikaans.


qw | 24-08-2018

In Belgie heb je ook Zottegem en aldaar wonen de trotse Zottegemenaren. Egmont, samen met Hoorn grote aanhanger van Willem van Oranje, had er zelfs een kasteel. Zottegem heette toen Sotteghem oftewel het huis (heim) van de Heer de Soto.


Richard Brinkerh | 24-08-2018

En geen homofoob klaagde over de naam 'fagot'?


Bokkenpoot | 24-08-2018

Schaamdam


Harrie | 24-08-2018

Jammer dat al die toeristen naar Zaandam gesleept worden of misschien niet,krijgen ze toch een stukje bekrompen Nederland te zien.


Tjah | 24-08-2018

Ik wil ook een andere premier. Want het lijkt teveel op Rukke. En ik zit er niet eens ver naast, vrees ik.


Tip! | 24-08-2018

Voor Zaaddam:
Ed Nijpelsstraat 1
Ed Nijpelsstraat 2
Ed Nijpelsstraat 3

Dat is neutraler.


WhataHole | 24-08-2018

De Zaanse Schans, thans De Zaadse Schaamte. En vraag in de AH niet meer om 'n Zaanse koek maar 'n Zaad koek. Zaaddammers rukken 't wel, zolang ze niet op zwart zaad zitten. Wat 'n gat!


Niqo | 25-08-2018

Te zot voor woorden. Zoals het hiervoor genoemde al aangeeft.


qw | 25-08-2018

Het woord verkondiging doet veel te veel aan kont denken.


ZaadseMosterd | 25-08-2018

In Zaadstad heeft men kond gedaan dat hobo te veel op homo lijkt. Evert van der Pik woont nu aan de Pik-colo te Zaaddam in Hol-land. Bij fagot kwam de associatie met faggot niet boven drijven. Janus van de Anus is aan de Fagot blijven wonen. Hoofdkantoor AH staat in dit shithole.


delamordant | 25-08-2018

Dat kopers tweemaal nadenken voor ze een huis kopen in hobo heeft niets met homofobie te maken. Als ik hetero ben wil ik niet dat mensen denken dat ik homo ben en omgekeerd is het niet interessant om, als ik homo ben, mensen denken dat ik hetero ben. Zo'n straatnaam zou dus leiden tot ghettovorming wat net iets anders is dan integratie. Waarom piccolo wel moet kunnen? Omdat het geen associatie legt; alle mannen hebben een 'pik'. Waarom faggot wel moet kunnen? omdat er enkel een associatie kan gelegd worden met een (engels) scheldwoord dat veel minder courant is dan het nederlandse homo, dat geen scheldwoord is.


Ook Goed | 25-08-2018

Ik woon op de Hobofobezelfdiscriminerendedelamrontstraat. Nummer 3.


Zaadse Huisjes | 25-08-2018

Bij dombo’s leggen die woorden geen associatie.Daar hoeft men geen rekening mee te houden. Men kan in Zaadstad uitleggen dat homo is afgeleid van Griekse homoios dat gelijk betekent. En dat homo in t Latijn mens betekent: homo novus, homo universalis. Denken ze daar dan ook gelijk a/e nicht? Wordt trouwens ook steeds moeilijker (vanwege types als die Zaaddammers) om over n nicht van je te praten. Men denkt meteen dat je ‘t over ‘n homo hebt. Taal is n levendig iets.Moeten ze maar begrijpen in dat “onderbroekenlol” pleurisgat.


Holland | 25-08-2018

Op zijn smalst. Want als je dan uiteindelijk gewoon zelf van een hoog gebouw af wil springen, dan is dat euthanasie en daar moeten dan eerst twee dokters toestemming voor geven.


Wim | 26-08-2018

Piccolo is een liftboy in een hotel. Wie dat niet weet, moet maar weer terug naar de schoolbanken!


Klein | 26-08-2018

Piccolo heeft meerdere betekenissen. Kunnen ze in Zaaddam op hun fluitje spelen dan wel met de hoteljongen, ‘n broodje eten of flesje champagne openrukken. Allemaal pico bello.


Marc | 26-08-2018

De komkommers zijn echt rijp mensen! Heerlijk nieuws.


Joop | 26-08-2018

Update, laat ze dat regenboogzebrapad maar snel zwart verven. Wat een homofobe kutzaadstad is dat zeg. Wordt er nog aangifte gedaan wegens homofobie? Of laten we dit net zoals zovele misstanden in dit land gewoon in het vergeethoekje liggen.


Prijs! | 26-08-2018

De Staatsloterij heeft gelijk een prijs van 100.000 toegekend aan een hobofobe Zaaddammer.


qw | 26-08-2018

Stel je voor dat je naar Gulpen moet en dat ze je daar een koele Gulpener Pils serveren. Man. man, man!!!!!!!!!!!!!!!!!!


@qw | 26-08-2018

Hobofiel


Palace’tLoo | 26-08-2018

Dick als voornaam doet ‘t in GB ook altijd goed en de vrouw die zich daar als Willy Kok voorstelt, wordt straal uitgelachen. Deftige dubbele namen zoals Olde Loohuis (Old Loo house) zijn ‘n hilariteit. What’s in a name? Hebben ze in Zaaddam nooit van gehoord.


Richard | 27-08-2018

En ik woon op de spuitstraat 33 (lol)


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de verkiezingen voor het Europees parlement, vriendschap en FvD | klik hier

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over het Eurovisie Songfestival. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Gay op TV

16:50 | Neighbours

18:15 | SpangaS

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Modern Family

21:00 | Eastenders

00:00 | MVS

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven