Ook homohuwelijk in Costa Rica

10-08-2018 | Het Hooggerechtshof in Costa Rica heeft het verbod op het huwelijk voor mensen van het zelfde geslacht ongrondwettig verklaard. Het parlement krijgt anderhalf jaar de tijd om met een wet te komen die het homohuwelijk wél toestaat. Als dat niet lukt, worden alle huwelijken, dus ook die tussen personen van het zelfde geslacht automatisch rechtsgeldig. Costa Rica kent op dit moment een geregistreerd partnerschap voor homoseksuelen maar deze verbintenis geeft homoparen aanzienlijk minder rechten en plichten in vergelijking met het reguliere burgerlijk huwelijk.

Het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens deed in januari uitspraak in een zaak die Costa Rica had voorgelegd. Het Hof oordeelde dat overheden van alle lidstaten de rechten van LHBT's moeten erkennen en beschermen. Dit betekent volgens het Hof onder meer dat iedereen, zonder aanzien des persoons, toegang moet krijgen tot het nationale rechtssysteem, inclusief het recht om te trouwen. Het hooggerechtshof van Costa Rica volgt deze uitspraak nu.

President Carlos Alvarado Quesada is blij met het besluit en laat weten snel werk te maken van een nieuwe wet. Wat de uitspraak betekent voor de overige lidstaten van het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens is volgens de president moeilijk te zeggen. De twintig landen die het Hof erkennen zijn; Argentinië, Barbados, Bolivia, Brazilië, Chili, de Dominicaanse Republiek, Colombia, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Haïti, Honduras, Mexico, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Suriname en Uruguay. Argentinië, Brazilië, Colombia en Uruguay hebben het homohuwelijk al gelegaliseerd en in een paar landen zoals Chili en Ecuador kunnen homostellen een geregistreerd partnerschap aangaan.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Markuch | 10-08-2018

Er zit niet 1 moslim land bij. Dus al die publiciteit voor homohuwelijklanden is duidelijk een vorm van etnies profileren. Weeral bewijs van achterstellen van de mening van een miljard mensen.


Ik | 10-08-2018

Zitten er christelijke landen bij..... ?


Huib | 10-08-2018

90 % van de Mexicanen is katholiek, 7 % protestant. In totaal dus 97 % van de inwoners christelijk." Ik" hierboven mag de andere landen verder uitzoeken. Waar blijven de moslimlanden met het homo huwelijk vraag ik samen met Markuch.


Joop | 10-08-2018

Natuurlijk zitten daar christelijke landen bij, Brazilië is het grootste katholieke land ter wereld en in Argentinië is 90% katholiek.
Costa Rica heeft het geluk dat ze een linkse president hebben die voor het homohuwelijk pleit en aandacht schenkt aan genderbeleid. Zijn tegenhanger, een dominee uit de rechtse hoek, had al aangekondigd tegen het homohuwelijk te zijn (hoe kan het ook anders). Ik ben bang dat we dit in moslimlanden niet snel meemaken, niet in deze eeuw, zolang moslimlanden voornamelijk geregeerd worden door dictators en hun rijke achterban.


Cees | 11-08-2018

Blijft het feit dat er in het rijtje niet 1 moslim land staat.


Pieter | 11-08-2018

Jullie moeten goed lezen: er staat 'Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens'. Logisch dat daar geen moslim landen bijstaan! Het is een Amerikaans bondgenootschap. In Midden- en Zuid Amerika zijn ook christelijke gemeenschappen. In het ene land meer dan het andere. Samen met andere geloofsovertuigingen.


@Pieter | 11-08-2018

Tjah. En het Inter-Islamitisch Hof voor de Rechten van de Mens overweegt zeker de zwaartekracht op te heffen rond hoge gebouwen?

Je hebt gelijk joh. Dat staat er ook niet.


Latino’s | 12-08-2018

Wat opvalt is dat menig L-A land ondanks macho cultuur en R-K cisme progressiever is dan Italie. Islam heeft geen voet a/d grond in M- en Z-Amerika. Nu EU wordt overspoeld, emigreer er naartoe.


Joop | 12-08-2018

@Latino’s, dan niet naar Suriname of Guyana gaan.


OffTopic | 13-08-2018

Dat is toch n pakje boter.Wat heeft dat met ‘t onderwerp te maken? Kunt ook over Zeeuwse mosselen beginnen.


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de verkiezingen voor het Europees parlement, vriendschap en FvD | klik hier

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over het Eurovisie Songfestival. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Gay op TV

22:00 | MVS

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven