"Alleen Amsterdam had homolijsten"

29-08-2018 | Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft de Tweede Kamer laten weten dat er geen aanwijzingen zijn dat buiten Amsterdam meer gemeenten in het verleden zogenoemde 'homolijsten' bijhielden. Eind vorig jaar werd bekend dat de gemeente Amsterdam in de jaren 50 onderzocht of een sollicitant homo was. Indien dit zo was kwam deze persoon op een lijst te staan en kwam vervolgens niet meer in aanmerking voor een baan bij de gemeente. Toen het stadsarchief in Amsterdam uitsprak dat vermoedelijk meer Nederlandse gemeenten er 'homolijsten' op na hielden vroeg onder meer het COC om een onderzoek.

Minister Ollongren (foto) heeft de Tweede Kamer deze week schriftelijk laten weten dat het onderzoek is afgerond. Aan 46 grote en middelgrote gemeenten is gevraagd of zij over de periode 1945-1971 ook zulke lijsten, dossiers of verslagen hebben aangetroffen. 25 gemeenten hebben gereageerd en zij hebben allemaal geantwoord dat ze zulke lijsten niet in het gemeentelijk archief hebben aangetroffen.

In haar brief naar de Tweede Kamer laat Ollongren weten dat er nog wel een vervolgonderzoek komt. Dit onderzoek moet uitwijzen of en in welke mate overheden als werkgever bij het aannemen, de bevordering en het ontslag van personeel onderscheid maakte op grond van seksuele geaardheid. Streven is om de resultaten van dit onderzoek volgende zomer te publiceren.

GaySite.nl berichtte ook:
07-12-2017 | COC vraagt onderzoek naar 'homolijsten'

Deel dit artikel:  

Reacties:

qw | 29-08-2018

De vraag is met het internet en de sociale media vooral van belang voor de toekomst. China en enkele andere gekken zijn vast van plan om de planeet te koloniseren. Wat gebeurt er met de internetbedrijven die allen hoe dan ook deze lijsten ten eeuwige dage bijhouden, als China hier binnenvalt? Het geval is uiterst realistisch. Ik wijs erop dat China en Rusland deze dagen gezamelijke militaire oefeningen houden. En we weten allemaal dat grote landen altijd een ramp in de geschiedenis zijn. De opkomst van de twee grootste landen. China en Indie, luidt overigens de eindramp in.


HighTech | 29-08-2018

Geldt voor alle technische supermachten, VS voorop. Chinese WeChat groeit enorm hard: 60 miljard berichten per dag, zowat gelijk aan WhatsApp. Russische Telegram is daarmee vergeleken 'n kleine jongen, maar wel geliefd in Oost-Europa en Azië. Heel de wereld weet alles van je.


KarelJan | 29-08-2018

denk je werkelijk dat je aangenomen werd als je zei ik ben homo en ik wil in het gemeentehuis werken in de jaren 30 of jaren 50 van de vorige eeuw?
wie dat denkt heeft geen besef van geschiedenis.


Pim | 29-08-2018

De voorzitter van de VARA in 1952: 'we zijn een vrijzinnige omroep maar willen matuurlijk geen toevluchtsoord worden voor joden en homoseksuelen'

Enne, de helft van de gemeenten heeft niet geantwoord.
Wat moeten we daar nou van denken?


Joop | 29-08-2018

Misschien kunnen de leden van de grauwe eeuw zich wat meer focussen op grauwsterdam en de homohaat die al sinds het verleden een grote rol speelt in deze stad? Dan kunnen de zwarte pieten weer vrolijk aankomen in Dokkum.


Baliekluiver | 29-08-2018

Wie wil er dan überhaupt bij een gemeente werken? En al helemaal in Amsterdam.


Peter | 29-08-2018

Ook in de 2e wereldoorlog was de gemeente Amsterdam nogal bezig. Inclusief de Joodsche Raad. Om mensen te vervolgen, deporteren. Hoezo heldhaftig, vastberaden en barmhartig.


Mokum | 30-08-2018

Dat geweldige A’dam ging na WOII de -gehate- erfpachtcanon van hen die niet teruggekeerd waren v/d gaskamers, incasseren bij familieleden. En velen zijn niet teruggekeerd dankzij overijverige Mokumse ambtenaren en Joodsche Raad. De spreuk is, meen ik, op voorspraak van Wilhelmina, a/h stadswapen toegevoegd.Evenmin ‘n lichtend voorbeeld. Die bond in 1940 de kuierlatten onder en werd in GB asielzoekster. De lamme hielp de blinde, zogezegd.


delamordant | 02-09-2018

Homofobie, het heeft altijd bestaan en zal dat ook wel blijven doen. Idem voor racisme. Niet altijd even overheersend maar 'betere' tijden zullen altijd weer gevolgd worden van voor ons minder goede tijden wat dat betreft.
We kunnen daarop reageren door voortdurend moord en brand te schreeuwen over hoe schandalig dat wel is en hoe verkeerd dat wel is, als onze daden of alleszins onze vaststelbare daden, dat niet ondersteunen, heeft dat alleen maar een averechts effect.
Men kan zich dan de vraag stellen of een 'agressieve' gaypride die een beeld schept dat - naar ik vermoed - sterk afwijkt van de meerderheid van onze soort, wel een goed idee is. We willen als normaal beschouwd worden terwijl dit soort van gaypride eigenlijk voortdurend zegt: kijk eens wat voor een abnormaal, ziek tuig dat is.


Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

Gay op TV

15:40 | Will & Grace

19:00 | Anger Management

20:10 | Thuis

20:30 | Are You The One

21:00 | Empire

Op vakantie met Grindr

Niet alle landen in de wereld zijn zo open en vrij als Nederland. Lees hier 3 handige tips voor veilig Grindr-gebruik in binnen- en buitenland.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Juan Pablo Di Pace (acteur)

| Lil Nas X (rapper)

| Willow Smith (dochter van)

| Connor Jessup (acteur)

| Daniel Howell (youtuber)

| Andy Brennan (voetballer)

Volg GaySite.nl ook via

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven