Pastoor in opspaak na genezingstherapie

14-11-2018 | Een verslaggever van de Britse televisiezender ITV is onlangs undercover gegaan bij een Living Faith Church, een kerkgenootschap dat wereldwijd in meer dan 65 landen actief is en ook een vestiging in Amsterdam heeft. Tijdens de reportage (video) is te zien dat journalist Paul Brand een afspraak heeft met pastoor Gbenga Samuel (foto) die hem zal genezen van zijn homoseksuele gevoelens.

De journalist meldt zich bij de Britse vestiging van de Living Faith Church en zegt dat hij al een jaar of zes homoseksueel is en af wil van deze geaardheid. Pastoor Gbenga laat hem geloven dat hij door de duivel bezeten is maar dat hij hem kan genezen. "God heeft jou zo niet geschapen, er is iets mis gegaan in jouw leven. Maar God kan dit ook weer herstellen," aldus de pastoor tegen Brand. De pastoor zegt tevens dat de media hem doet geloven dat er niets mis is met homoseksualiteit maar dat dit niet correct is.

Na een kort gesprek start de 'genezingstherapie'. Eerst redelijk onschuldig met enkele gebeden, maar tijdens de twintig minuten durende sessie wordt steeds harder en onverstaanbaarder geschreeuwd. Ook wordt de journalist constant aangeraakt en geduwd wat hij als zeer bedreigend ervaart. Maar hij ondergaat de gehele sessie en blijft de kerk twee maanden lang bezoeken. Hij moet een Bijbelstudie volgen en ontmoet nog drie geestelijken van het kerkgenootschap. Ook deze beweren dat ze hem van zijn homoseksualiteit kunnen afhelpen en beweren zelfs dat de Living Faith Church wereldwijd vele homo's heeft genezen. Uit verder onderzoek van de Britse televisiezender ITV blijkt eveneens dat meer mensen de zogenoemde 'genezingstherapie' van pastoor Gbenga hebben gevolgd.

Britse homo-organisaties waarschuwen voor de therapie die veel schade kan aanrichten. De American Medical Association, de grootste dokters-organisatie in de VS, pleit daarom al jaren voor  een wettelijk verbod op genezingstherapieën. "Conversietherapieën kunnen zeer schadelijk zijn en zijn bovendien niet effectief," aldus een woordvoerder. In Nederland is het aanbieden van genezingstherapieën niet wettelijk strafbaar en zijn er voor zover bekend ook geen plannen om het vervolgen van zogenaamde homogenezers en homo-uitdrijvers in te voeren. Het is ook niet bekend of de vestiging van de Living Faith Churchin Amsterdam conversietherapieën aanbiedt. In België en Groot-Brittannië is wel een dergelijke wet in de maak. In Spanje, Zwitserland en Malta bestaat er sinds enkele jaren wel wetgeving die het verbiedt om therapieën aan te bieden om homoseksualiteit te genezen. Malta was in 2016 het eerste Europese land dat een totaalverbod uitvaardigde.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Opzouten | 14-11-2018

Wanneer houden die kerken 'n keer op? Beroof hen van hun privileges die ze in elk land genieten. Laat hen belasting betalen, zoals iedere burger/onderneming.


Joop | 14-11-2018

En hetzelfde bericht over:
1. weer een religie die behoorlijk van het padje is
2. Nederland die wederom geen passende wetgeving heeft.

Punt 2 is zorgwekkend, waar Nederland ooit voorloper was als het ging om mensenrechten beginnen ze steeds meer achter te lopen.


Tja | 14-11-2018

Echt. Ik heb nog even nagedacht. Maar iets fatsoenlijkers kan ik niet meer bedenken.


aanopzouten | 14-11-2018

het is geen onderneming maar een vereniging zonder winstoogmerk.


Tja | 14-11-2018

Gewoon een club van kritische AVRO-leden hier.


Engel | 15-11-2018

deze pastoors zijn helemaal gestoord en de weg kwijt. zijn helemaal gehersenspoeld door de grote sprookjesboek. ze zijn rijp voor een gekkenhuis.


Zwarte Piet | 15-11-2018

Nederland loopt natuurlijk weer achter!
Onmiddellijk bij wet invoeren, zo'n verbod op genezingstherapieen! Oh nee, gaat niet gebeuren met VVD, SGP en CU in dit kabinet. Evenmin worden er kamervragen over gesteld. We zijn toch maar een minderheid en verdienen geen bescherming! Nederland anno 2018. Het Nederland van de wereldwijd beroemde vrijheid van meningsuiting weet u nog?! Alles kan en alles mag, dus dit soort weerzinwekkende praktijken ook


Joost | 15-11-2018

De man is mentaal zwaar in de war door zijn geloof in een sprookjesboek.
Is er trouwens ook genezing mogelijk voor zwarte mensen?


No Religie | 15-11-2018

Wanneer krijgen een genezingstherapie voor religie,want die aandoening brengt veel schade met zich mee.


Pot en ketel | 16-11-2018

Ze moeten deze pastoor zelf aan zo'n conversietherapie onderwerpen. Waarschijnlijk kronkelt hij dan van genot, want hij is immers zelf geobsedeerd door extremiteiten!


@ Pot en ketel | 17-11-2018

Die vent doet me denken aan account managers van de ABNAMRO. En VVD benefiet avonden met galadiner. Al kan ik niet meteen verklaren waar die associatie nou ineens vandaan komt.


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de verkiezingen voor het Europees parlement, vriendschap en FvD | klik hier

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over het Eurovisie Songfestival. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Gay op TV

16:50 | Neighbours

18:15 | SpangaS

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Modern Family

21:00 | Eastenders

00:00 | MVS

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven