"Marteling homo's moet stoppen"

09-11-2018 | Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch is een campagne begonnen om aandacht te vragen voor de vervolging en marteling van homoseksuelen in Tunesië. Volgens de organisatie worden mannen die verdacht worden homo te zijn, steeds vaker vervolgd in het Afrikaanse land. Ook worden zij nog altijd onderworpen aan zogenoemde anaal-onderzoeken om zo te bewijzen dat zij homoseks hebben gehad. Human Rights Watch heeft de afgelopen maanden met een groot aantal slachtoffers gesproken en roept de Tunesische regering op om de rechten van seksuele minderheden te respecteren.

Homoseksualiteit is op grond van artikel 230 nog altijd verboden in Tunesië en er staat een maximale celstraf van drie jaar op. Maar in de grondwet staat dat iedereen recht heeft op privacy en dat elke burger gelijk moet worden behandeld. Ook discriminatie van minderheden wordt in de grondwet verboden, net als geestelijke en lichamelijke marteling. Toch maakt de Tunesische overheid zich volgens Human Rights Watch schuldig aan het overtreden van al deze bepalingen. "Deze grondwettelijke bepalingen worden met voeten getreden bij de lhbt-gemeenschap," aldus Amna Guellali, directeur van Human Rights Watch in Tunesië.

In een persbericht haalt de mensenrechtenorganisatie enkele onderzochte voorvallen aan. Zo werd een 17-jarige jongen drie maal gearresteerd op basis van artikel 230. Hij moest verplicht een anaaltest ondergaan waarna hij schuldig werd bevonden en vele maanden in een jeugdgevangenis onderworpen werd aan een vernederende 'genezingstherapie'. Een 32-jarige ingenieur had een afspraak via Grindr, maar zijn date bleek een politieagent. Hij kreeg te horen dat hij "geen recht heeft om te leven". Het slachtoffer werd vervolgens door drie mannen met een stok anaal verkracht en moest zich in een ziekenhuis laten behandelen aan interne bloedingen. Toen hij ook daar werd mishandeld omdat de arts hem onderwierp aan een anaaltest wist hij het land te ontvluchten. Hij vroeg op 13 juli asiel aan in België. Human Rights Watch beschrijft tevens een geval waarbij een man een anaaltest weigert en op basis hiervan tot een celstraf van 13 maanden werd veroordeeld. Een ander slachtoffer kreeg vier maanden omdat de politie homo-erotische afbeeldingen en een homodatingapp op zijn telefoon aantrof.    
 
Human Rights Watch constateerde veel misstanden en roept Tunesië op de rechten van homoseksuelen te respecteren en hen niet meer te vervolgen. Volgens de mensenrechtenorganisatie hebben minstens drie mannen uit hun onderzoek het land inmiddels verlaten en asiel aangevraagd in Europese landen.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Nico | 09-11-2018

Lang leve al die zo liefhebbende geloven. Vooral de Islam.


Peter | 09-11-2018

Achterlijke mensonterende cultuur. Meer woorden wil ik er niet eens aan vuil maken.


No Religie | 09-11-2018

Weet dat het niet allemaal gelovigen zijn die hieraan schuldig zijn,maar voor het grootste gedeelte wel.zo waarom is er geen Humanistische Partij voor ongelovigen,gezien de vele religieuze partijen in de politiek die ons maar vertellen wat wel en niet mag,want zijn hebben de vrijheid van religie,terwijl meer dan vijftig procent in Nederland niet gelovig is?


Willem | 09-11-2018

Het geloof in Tunesiƫ zou de boosdoener zijn? Ik vrees dat het een cultuurkwestie is...


Nico@willem | 10-11-2018

En die cultuur daar heeft niets met het geloof te maken? Blijven wegkijken Willem.


Kees@Willem | 10-11-2018

Misschien moet Willem zich eens verdiepen in het feit hoe cultuur gevormd wordt.


Joop | 10-11-2018

Zolang tienduizenden toeristen vrolijk op de stranden liggen van Tunesiƫ en zich lekker laten vertroetelen en daarmee eigenlijk gewoon zeggen dat ze het een prima land vinden zal er niks veranderen. Zelfs Nederlandse homo's brengen vrolijk hun vakantie door in dit soort landen. Ik begrijp dat niet. Hoe kun je in vredesnaam vrolijk in zo'n land vakantie houden en je geld aan hem geven terwijl er schikbarende misstanden gebeuren. Bewust kiezen waar je heen gaat zou wel eens kunnen helpen.


Kees@Joop | 10-11-2018

Je hebt 100% gelijk maar veel Nederlandse homoā€™s (vooral jongeren) hebben niets met principes. Als het maar lekker weer is en ze in hun all inclusive hotel bij het zwembad kunnen liggen vinden ze het allemaal wel best. Kijk maar hoeveel homoā€™s er b.v. naar dat ā€œleukeā€ Dubai gaan. Echt een grof schandaal.


Jaap | 10-11-2018

Ook ik werd genoodzaakt mijn relatie met Ahmed te beƫindigen nadat ik daar al 10 jaar mee omging en de laatste jaren samen woonde .Mijn carte du joure werd niet meer verlengd en moest het land uit,daarna 2 x als toerist terug gegaan maar helaas de Douane liet mij er niet in dus terug naar Holland.Nog steeds na lange procedures geven de autoriteiten geen gehoor en ook de Tun.amb.in Den Haag kan er niets mee ! Heb nooit een berisping oid gehad en me discretie gedragen en nog gebeurt het zo hypocriet! Dus een waarschuwing voor velen je kunt zomaar je vriend je appartement alles kwijt zijn.Ook hij krijgt geen visum om naar Nederland te komen, natuurlijk is dit moeilijk te verteren.Hoop dat de campagne van Human Rights Watch verlichting kan bieden!


Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Gay Woordenboek Quiz

Taal is een wonderlijk ding. En zeker 'onze eigen homotaal' kent een aantal vreemde woorden en begrippen. Doe nu de Gay Woordenboek Quiz en test je 'homowoordenschat'!

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over homoseksualiteit in Azië. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de Nashville-verklaring en de extremisten die hem ondertekenden. | klik hier

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

| Matt Pacifici (ex-voetballer)

| Anthony Bowens (worstelaar)

| Jake Borelli (acteur)

Volg GaySite.nl ook via

GaySite.nl Onderzoek

Slik jij PrEP?

Nee

Wat is dat?

Ja

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven