update | "Geen ontwikkelingsgeld naar homofoob Tanzania"

15-11-2018 | Denemarken heeft laten weten dat het met onmiddellijke ingang geen ontwikkelingsgeld meer zal overmaken aan Tanzania. Het toegezegde bedrag van ruim negen miljoen euro wordt bevroren en nieuwe toezeggingen zijn voorlopig opgeschort. De maatregel volgt op uitlatingen van een gouverneur in Tanzania twee weken geleden. Hij liet in de plaatselijke media weten dat een speciaal team homoseksuelen zal gaan opsporen en arresteren omdat homoseksualiteit verboden is en blijft. De maximale celstraf is maar liefst 30 jaar. Hij riep tevens de bevolking op om de namen van homo's door te geven. Een week later werden tien homoseksuele mannen op het Tanzaniaanse eiland Zanzibar opgepakt. Afgelopen weekend nam de Tanzaniaanse regering via het ministerie van Buitenlandse Zaken afstand van deze uitspraak en noemde die "de persoonlijke mening van de gouverneur". Deze verklaring was voor de Deense regering niet voldoende overtuigend waarna de geldkraan werd dichtgedraaid. Denemarken is de op een na grootste donor van Tanzania.

Ook de Wereldbank heeft het Afrikaanse land inmiddels bestraft en schrapte een lening van 265 miljoen euro. Dit soort represaillemaatregelen zijn niet uniek. Toen in 2014 de regering van Oeganda de antihomowetten aannam was het ook Denemarken dat een streep zette door de ontwikkelingssamenwerking met het land. In de maanden erna volgden onder meer Zweden, Noorwegen en de Verenigde Staten. Ook Nederland besloot toen de geldkraan naar Oeganda dicht te draaien. Toenmalig minister Lilianne Ploumen liet weten dat er geen geld meer zou gaan naar onder meer de justitiële sector van Oeganda.

Update | De EU-buitenlandchef Federica Mogherini heeft vandaag laten weten dat de Europese Unie zich grote zorgen maakt over de positie van lhbt's in Tanzania. Zij heeft daarom vorige week al EU-ambassadeur Roeland van der Geer teruggeroepen naar Brussel voor overleg. De Nederlander is in Tanzania gestationeerd om onder meer de inzet van Europese ontwikkelingsgelden te coördineren. Een ultiem middel om het Afrikaanse land de mensenrechten te laten respecteren is het bevriezen van de Europese ontwikkelingsgelden. De EU hoopt echter dat alle signalen die het nu afgeeft voldoende is om Tanzania duidelijk te maken dat het ook de rechten van lhbt's dient te respecteren.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Kees | 15-11-2018

Waarom horen we nooit iets van Nederland als het om dit principi√ęle beslissingen gaat?


Emilius | 15-11-2018

nederland kan wel veel geld geven aan andere landen. maar hun eigen bevolking uitbijten. met extreme hoge zorgverzekeringen. en extreme hoge belastingen. nederland moet eens voor hun eigen volk , arme en dakloze mensen opkomen.


Jasper | 15-11-2018

Links zal wel tegen zijn en de subsidie verhogen. Links gaat hand in hand met homohaat ( met de import van moslims )


Nico | 15-11-2018

Het hele land zit vol met al die altijd zo liefhebbende gelovigen. Zowel moslims als christenen.


Sankties | 16-11-2018

Zie je wel: het kan óók met sankties. Dank je wel, Denemark. Jullie hebben tenminste de kloten om voorwaarden aan jullie gulheid te stellen.


Slaap lekker | 16-11-2018

En Nederland slaapt lekker door, en gaat belastinggeld massaal verkwisten in homofobe buitenlanden met bijbehorend staatsbezoek. Ondertussen wordt hier alles, maar dan ook werkelijk alles, duurder.


Vreemd ? | 16-11-2018

Nederland verkwansel ook miljoenen aan homo hatende moslims die hier met honderdduizenden Nederland binnen komen, daar hoor ik maar weinig over.
Dit jaar haast 108.000 en inmiddels 140 moskee√ęn welke worden gesubsidieerd, en juist daar word homo haat ge√Įndoctrineerd bij de 5 kinderen per gezin.

Niet met het beroemde Nederlandse vingers naar ander landen wijzen als er homo haat word geactiveerd, gebeurt hier dagelijks op veel grotere schaal.
Berlijn heeft de noodklok al geluid en dat was gay city van Europa.

Gewoon doorslapen hoor, voor je het weet ben je zelf slachtoffer.


Vreemd ? | 16-11-2018

As-Soennah haalt toch weer prediker in huis die vrouwengeweld predikte

UpdateDe As-Soennah moskee in Den Haag, die deze week nog betwiste dat zij aanzet tot geweld tegen vrouwen, haalt vandaag tóch weer een prediker in huis die geweld tegen vrouwen goedkeurt.

Binnenkort keuren ze homo haat ook goed, eerst vrouwen en vrouwen besnijdenis,
daarna oproepen homo's te stenigen.


Joop | 16-11-2018

Denemarken toont tenminste ballen! Was het in het verleden ook al niet eens Denemarken die zwaar de klos was in de islamitische wereld? Geen enkele steun kregen ze toen van laf Europa en laf Nederland. En nu weer lopen ze voorop. Nederland zwijgt liever. Dat deden ze ook in voor de 2e WO. Ze dachten dat wanneer ze zouden zwijgen ze gespaard werden door de Duitsers. Hoe na√Įef kan een regering zijn. Niks geleerd, Nederland sukkelt wel verder.


WillemJ | 16-11-2018

Helemaal met Joop eens, in 1939 tot 1945 hebben de Nederlanders massaal de Joden verraden aan de politie welke hun adressen door gaven aan de Duits nazi's, daarom zijn er vanuit Nederland de meeste Joden afgevoerd, ook de ambtenaren werkte ijverig mee met het Joden verraden en ook homo's werden verraden.
Dat is een zeer zwarte bladzijde in onze geschiedenis boekjes, we moesten ons schamen, maar zelf nu linkt men de van de nieuwe vijanden die reeds met over één miljoen in ons land zijn binnen gedrongen.

Wees maar goed op je hoede, want de boventop van nederland kiest weer de kant van de vijand zoals Joop zo goed heet verwoord, en zo is het heren.


WillenJ | 16-11-2018

Correctie ( Likt men ) ..... de


Sem | 17-11-2018

Maar zonder gekheid: dit goede voorbeeld van Denemarken verdient direct navolging door de andere Europese landen.

Nederland heeft de mond vol over principes maar de liefde voor de homo allang ingeruild voor liefde voor de Islam.

Kijk hoe de PvdA, de SP en Groenlinks hebben gestemd TEGEN de motie om islamkritiek mogelijk te maken.


{eter | 21-11-2018

Kun je als Nederlander asiel aanvragen in Denemarken? Gewoon omdat je je schaamt voor de Nederlander overheid en je je veel meer verbonden voelt met Denemarken?


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de verkiezingen voor het Europees parlement, vriendschap en FvD | klik hier

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over het Eurovisie Songfestival. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Gay op TV

23:35 | The Graham Norton Show

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven