update | Geen hoger beroep in Dordtse mishandelingszaak

16-11-2018 | Het Openbaar Ministerie heeft donderdag laten weten dat het geen hoger beroep zal aantekenen in de Dordtse mishandelingszaak. De dertien daders in de Dordtse zaak lokten in april enkele homoseksuele mannen via dating app Grindr in de val, scholden ze uit en mishandelden ze. De rechter veroordeelde de daders op 1 november tot werkstraffen van maximaal 200 uur en voorwaardelijke celstraffen of jeugddetentie van één tot drie maanden. Homofobie was volgens de rechter echter niet bewezen.

"Dit is verbijsterend," zegt COC-voorzitter Tanja Ineke over het besluit van het OM. "Als in elkaar slaan en uitschelden voor 'kankerflikker' al geen homofobie meer is, wat dan nog wel? Het OM had voet bij stuk moeten houden: het gaat hier om homofobie. Dat ze dat niet doen, neem ik ze bijzonder kwalijk." COC Nederland overweegt zich dan ook op een protestactie.

De Rotterdamse rechter oordeelde op 1 november dat er in de Dordtse mishandelingszaak geen sprake zou zijn van homofobie, terwijl de daders hun slachtoffer uitscholden voor 'flikker' en 'kankerhomo' De rechter noemde de scheldwoorden "illustratief voor het dagelijks taalgebruik". Het COC vond dat schandalig en riep het Openbaar Ministerie op om in hoger beroep te gaan. Nu blijkt dat het OM aan die oproep geen gehoor geeft. Uit de persverklaring die het Openbaar Ministerie donderdag uitbracht, wordt niet duidelijk waarom men zich heeft bedacht en de daders niet langer voor homofobie wil laten bestraffen. In de strafeis stelde het OM nog dat de daders er op uit waren om homo's in elkaar te slaan.

Het was niet de eerste keer dat een rechter oordeelde dat van homofobie geen sprake zou zijn terwijl de slachtoffers werden uitgescholden. In de zaak van twee homomannen die in Arnhem werden mishandeld en uitgescholden voor 'homo' en 'flikker' oordeelde de rechter eerder dit jaar dat discriminatie geen rol speelde. Vorig jaar gaf de Amsterdamse rechter een soortgelijk oordeel in een zaak waar het slachtoffer was uitgescholden voor 'dirty faggot'.

Update | Activistencollectief #IKBENHETZAT en COC Nederland protesteren dinsdag bij de Tweede Kamer tegen anti-lhbti-geweld en het gebrek aan actie van justitie daartegen. De organisaties, en slachtoffers van geweld, overhandigen de kamerleden een oproep tot actie. De protestmanifestatie is op dinsdag om 13.30 uur op het Plein voor de Tweede Kamer in Den Haag. Klik hier voor meer info.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Vrijbrief | 16-11-2018

Om voorlopig het openbaar ministerie als bevooroordeeld te zien. Wie je bespuugt mag je terug spugen.


Cees | 17-11-2018

Ongelofelijk dom van het OM en niet meer dan terecht dat hier tegen geprotesteerd wordt: aankomende dinsdagmiddag op het plein van de Tweede Kamer vanaf 13.30.
Onze minister van V&J moet maar eens over de brug komen met een deugdelijk plan van aanpak, zoals een zeer ruime meerderheid van de Tweede Kamer in april van dit jaar heeft aangegeven. Het wordt de hoogste tijd dat anti-homegeweld de aanpak krijgt die het verdient. We zijn het inderdaad SPUUGZAT!


@Cees | 18-11-2018

Die van het OM zijn dan nog op die plek gezet wegens diploma's. En vermoede wijsheid. Zo een minister is gewoon de gehaktbal die vooraan in de rij stond na de uitslag van de verkiezingen. Een beetje stom lachen in een camera en klaar. Daar verwacht ik veel minder van nog.

Het OM stelt me meer teleur. Want daar kom je niet zomaar bij, ook niet als je het nationaal songfestival gewonnen hebt. Of zelfs niet het WK. Je zou daar wat voor moeten kunnen. En ergens een geweten hebben. En enig besef van rekenschap geven, zelfs als het in dit geval verstandiger was om maar niet in beroep te gaan. Of hebben alle homo's polio tegenwoordig of zo?


@Cees | 18-11-2018

Alñs er dinsdag maar bar weinig mensen komen, dat is dat ook een teken van hoeveel het nog de moeite vinden. Hoe de vlag van het vertrouwen erbij staat dat iemand zelfs maar van plan is om zo een protest tot zich te nemen. Als je minister bent en ze nemen niet eens meer een snipperdag op om tegen je te protesteren, wie staat er dan voor lul?


Vecht terug. | 18-11-2018

Leer een vechtsport: krav maga leert je niet alleen jezelf te verdedingen maar je belagers ook UIT TE SCHAKELEN, en je leert er om ALLES in te zetten om dit te bereiken, heb altijd dingen bij je die legaal zijn maar ingezet kunnen worden als wapens (grote ringen, grote gespen, high heels, een bus haarlak, etc.) Leer je omgeving te scannen en zet alles in wat e rom je heen is: tafels op terrasjes, asbakken, losse stoeptegels, zand (als je op een cruisingplaats bent en een klootzak een hand zand in zijn ogen smijt, dan zal,hij niet erg blij zijn), een stok, fietsslot, etc. Wees verstandig: probeer van te voren alle mogelijke opties voor uit te zien en vluchtmogelijkheden te bedenken (uitgangen, ramen, etc. Spreek dus op plekken af die je kent.) Altijd je koppie erbij houden en wees op je hoede: er kan altijd iets gebeuren... en hou daar rekening mee. Ga niet onder de drugs of dronken ergens heen. Je hebt dan slechte een slechte reflex en co-ördinatie en bent zo makkelijk een doelwit. Je reaktievermogen kun je zelf ontwikkelen. Leer te anticiperen op elk level. Dta is een goede levens-skill. Wees geen slachtoffer: ga je onder, neem een klootzak met je mee. Wees vindingrijk en creatief.


Dordrecht? | 27-11-2018

Was kut, is kut bleef kut, kon nooit in de buurt van kut komen en is dus nog steeds kut. Het meest kutte aan Dordrecht is dat het zelf niet in staat is om ooit nog eens boven kut uit te stijgen. Ik denk dat ze een collecte voor het Rooie Kruis nog kunnen verkutten. Zet Dordrecht in een reality show van John de Mol en er kijken er 10. (Wel leuk voor John om dat eens mee te maken! Inspireert!) Dordrecht. Als ik aan iets heel besmettelijks zou sterven en heel gevaarlijks, dan zou ik er misschien begraven willen worden. Dat ze daar tenminste iets hebben om over te lullen. Verder is het gewoon een oort van polder Afrika achter Rotterdam. Als ze daar een Hema of een Blokker hebben dan zou ik me al verbazen. Zelfs die synode van Dordrecht moet gewoon destijds de goodkoopste Van der Vlak zijn geweest om even een synode te houden.

Dordrecht. Die moeten homo's jagen om nog eens in het nieuws te komen. Wat een kut stad moet dat niet zijn. Als daar zelfs nog iemand burgemeester van wil zijn, dan weet je het al.


Dordrecht? | 27-11-2018

De meesten van Ghana hebben dan nog een grote lul. Zelfs daar kan Dordrecht niet aan tippen.


Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

Gay op TV

15:40 | Will & Grace

16:50 | Neighbours

19:00 | Anger Management

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Modern Family

20:30 | Chateau Meiland

21:00 | Eastenders

00:00 | MVS

Op vakantie met Grindr

Niet alle landen in de wereld zijn zo open en vrij als Nederland. Lees hier 3 handige tips voor veilig Grindr-gebruik in binnen- en buitenland.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Dotan (zanger)

| Diplo (DJ)

| Julianne Hough (actrice)

| Juan Pablo Di Pace (acteur)

| Lil Nas X (rapper)

| Willow Smith (dochter van)

Volg GaySite.nl ook via

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven