Verbod op discriminatie transgenders

03-07-2018 | De Tweede Kamer stemde op dinsdag in grote meerderheid voor een wettelijk verbod op discriminatie van transgender- en intersekse personen. "Dit is geweldig nieuws voor transgender- en intersekse personen in Nederland," stelt COC-voorzitter Tanja Ineke. "De voor hen zo belangrijke expliciete wettelijke bescherming is nu binnen handbereik. Er is straks geen misverstand meer mogelijk: werkgevers, scholen, zorgverleners en anderen mogen transgender- en intersekse personen niet discrimineren!" VVD, CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdA, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, 50PLUS, DENK en Forum voor Democratie stemden dinsdag vóór het discriminatieverbod. Alleen PVV en SGP stemden tegen het voorstel. De Eerste Kamer beslist naar verwachting later dit jaar over het wetsvoorstel.

Op dit moment is er in Nederland niet één wettelijke bepaling die transgender- en intersekse personen expliciet tegen discriminatie beschermt. 40 procent van de transgender personen wordt op het werk gediscrimineerd, een derde wordt op zijn minst elke maand beledigd en 43 procent kreeg het afgelopen jaar te maken met geweld. Intersekse personen ondervinden problemen bij participatie in opleiding, werk en vrije tijd. De wet expliciteert dat onder discriminatie van geslacht ook vallen: discriminatie op grond van geslachtskenmerken (vrouwelijke en/of manlijke lichaamskenmerken), genderidentiteit (of je je vrouw of man voelt) en genderexpressie (of je je masculien of feminien gedraagt). Daarmee worden transgender personen en intersekse personen expliciet beschermd tegen discriminatie. Na goedkeuring van de Eerste Kamer wordt het nieuwe discriminatieverbod opgenomen in artikel 1 van de Algemene wet gelijke behandeling (Awgb).

De Tweede Kamer stemde dinsdag ook voor een motie van SP-Kamerlid Jasper van Dijk. Daarin wordt de regering gevraagd om te onderzoeken of de term 'homoseksuele gerichtheid' uit het discriminatieverbod in de Awgb kan worden vervangen door 'seksuele gerichtheid'. Het COC had daar op aangedrongen om te verduidelijken dat ook discriminatie van lesbiennes, biseksuelen, panseksuelen en aseksuelen verboden is.

Let op: Voor het gebruik van alle interactieve onderdelen, waaronder het reageren op een artikel, gelden deze Algemene Voorwaarden!

Deel dit artikel:  

Reacties:

mal | 03-07-2018

Artikel 1 van onze grondwet er maar weer even bijgehaald:

Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

LIjkt me toch dat er al geen twijfel mogelijk was. Tenzij we Artikel 1 niet serious hoeven te nemen. De kennelijke perceptie dat je expliciet genoemd moet worden leidt alleen tot verdere uitholling van Artikel 1 waarin de frase "op welke grond dan ook" door dit soort expliciteringen helemaal niets meer betekend.

En omdat het COC in hun domme politieke correctheid uiteraard vergeet de religies expliciet te vermelden in het rijtje "werkgevers, scholen, zorgverleners", zullen deze zich volgens de logica van het COC zelf, vanwege het ontbreken van een expliciete vermelding ongetwijfeld uitgezonderd mogen voelen van dit verbod.


Ruud | 03-07-2018

@mal. Helemaal mee eens. COC heeft bestaansrecht al vele jaren geleden verloren. Is al jaren alleen een vehikel van mevrouw Tanja Ineke (of mag ik haar/het nu ook geen mevrouw meer noemen omdat anders bepaalde mensen zich gediscrimineerd voelen) die iedere gelegenheid aangrijpt om te laten zien wat voor een "gutmensch" ze wel niet is.
Dit soort onzin werkt voor de doorsnee homo/lesbo alleen in het nadeel.


Joop | 03-07-2018

@Ruud, als jij dit allemaal onzin vindt, dan mogen mensen homoseksualiteit toch ook gewoon onzin vinden? En de doorsnee homo/lesbo? Laat me toch niet lachen. Alsof je als "doorsnee" homo de juiste weg bewandelt (afgezien wat je onder doorsnee verstaat).


Probleem | 04-07-2018

Als het over het COC gaat, kan ik niet eens de juiste cynische toon meer vinden. En, als je me kent, dat zčgt wat!


mal | 04-07-2018

@Joop: Mensen mogen homoseksualiteit ook best onzin vinden, precies zoals jij (waarschijnlijk) het idee dat alleen een man en vrouw sex mogen/kunnen hebben onzin vindt.

Ze mogen je echter niet anders behandelen op die grond, dat is wat Artikel 1 zegt.


Joop | 04-07-2018

@Mal, als er in had gestaan discriminatie op welke grond dan ook is verboden zou ik het met je eens zijn. Maar zolang godsdienst, geslacht, ras etc.. expliciet genoemd wordt is het prima om dan ook andere ' gevoelige ' zaken te benoemden.


Reageer

Naam:
Reactie:

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over een verborgen doch zeer populaire homoparel aan de Spaanse zuidkust. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de 'fantastische' reacties die je als columnist mag ontvangen. | klik hier

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij deze zomer bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Gay op TV

17:35 | Neighbours

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

21:00 | Eastenders

00:00 | MVS

Sjoerd Sjoerdsma

Sjoerd Sjoerdsma schrijft in zijn nieuwste bijdrage over zelfmoord onder homojongeren en het standpunt van de SGP.

Recent uit de kast!

| Bert & Ernie (poppenstel)

| Abrahm DeVine (zwemmer)

| Tadd Fujikawa (golfer)

| Garrett Clayton (acteur)

| Max Bemis (zanger)

| Derek Chadwick (acteur)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl Onderzoek

Heb jij jezelf ooit gefilmd (of laten filmen) terwijl je seks had?

Nee

Ja

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven