De Roze Polder | PrEPperdepep, hoera!

14-07-2018 | Als kind van de jaren tachtig zit de angst voor aids en hiv er bij mij diep ingeramd ('no pun intended'). In 1988 liep ik als 25-jarig mannetje rond in de Castro in San Francisco en ik zag de verschrikkingen. Prachtige jongens die binnen een paar maanden eerst veranderden in lopende lijken en daarna al snel in echte. We wisten niet veel, maar een ding wisten we toen al wel: alleen veilige seks kon ons redden.

Sinds die tijd zit dat 'altijd, maar dan ook echt altijd veilig' diep verankerd in mijn systeem. Geen makkelijke oplossingen of slappe praatjes, nee, altijd veilig. Hoeveel je ook gesnoven, geslikt of gezopen had. Iedereen die een condoom gebruikte was okay, de bare backers waren hufters. De wereld was overzichtelijk en vrij eenvoudig te navigeren. Veilige seks was zowel de regel als de lakmoestest.

En nu is er PrEP.

Nu kun je een pil slikken waardoor je geen hiv meer kunt krijgen. En die pil gaat, voor het grootste deel, worden vergoed. Geen geklungel meer met condooms of pijnlijke gesprekken met je broek al op je knieën, gewoon lekker je gang gaan. Alsof de laatste 35 jaar niet hebben bestaan. Dat klinkt fantastisch en dat is het waarschijnlijk ook. Maar, toch voelt het voor mij niet als een bevrijding. Ik voel geen hoera-stemming. Sterker nog: ik krijg er eigenlijk een heel ongemakkelijk gevoel van.

Ben ik gewoon een vastgeroeste ouwe lul die moeite heeft met verandering? Zou zomaar kunnen. Dat 'altijd veilig' is zo verknoopt met wie en wat ik ben, dat het me moeite kost dat los te laten. Toch denk ik niet dat dat helemaal het geval is. Het is natuurlijk altijd moeilijk jezelf te beoordelen, maar ik geloof oprecht dat ik niet zo'n oude hond ben, die je geen nieuwe trucjes meer kunt leren.

De homowereld was, op dit gebied in ieder geval, altijd simpel. Veilige seks was de norm. Nu is het ingewikkelder geworden. Al lijkt dat misschien niet zo. Het lijkt misschien juist eenvoudiger geworden: slik PrEP en je hoeft je geen zorgen meer te maken. Maar, wat als iemand zegt dat hij PrEP slikt en dat niet doet? Hoe check je dat? Kun je het zien? Kun je het ruiken? Wat als iedereen zegt dat hij PrEP slikt, maar dat niet doet? Of het een dagje is vergeten? Of twee daagjes? Of drie? Uit de gezondheidszorg weet ik dat 'therapietrouw' extreem moeilijk is. Waarom zouden homo's hier beter in zijn dan andere bevolkingsgroepen?

En het grote voordeel van condooms is dat ze niet alleen hiv tegenhouden, maar ook een batterij andere soa's. Die krijgen nu weer vrij spel, volgens mij. Natuurlijk zijn daar dan ook weer handige pilletjes voor, maar hoe vaak kun je die slikken tot je resistent wordt tegen antibiotica? Ik ben geen medicus en de echte medici zullen hier ook wel weer iets op gaan verzinnen, maar ik word er onzeker van.

De laatste 35 jaar had ik geen vragen. Nu heb ik er tientallen. En niet veel zin op zoek te gaan naar antwoorden.

Moeten we PrEP dan niet vergoeden? Tuurlijk wel. 800 hiv-besmettingen per jaar is echt te veel. En blijkbaar krijgen we dat getal met condooms niet naar nul. Het is een schande dat de vergoeding zo lang op zich liet wachten. De VVD lag dwars en verdient straf.

Maar, als jullie het niet erg vinden, ga ik me eerst maar eens echt verdiepen in deze kwestie en sla ik die PrEP-pil nog even over. Ik hou het wel op condooms. Ik heb al moeite genoeg met het elke dag slikken van mijn hooikoortspil.

De Roze Polder is een periodieke column op GaySite.nl door Jos en gaat over alles wat hem bezig houdt.

 

Deel dit artikel:  

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Gay Woordenboek Quiz

Taal is een wonderlijk ding. En zeker 'onze eigen homotaal' kent een aantal vreemde woorden en begrippen. Doe nu de Gay Woordenboek Quiz en test je 'homowoordenschat'!

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over homoseksualiteit in Azië. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de Amerikaanse haat-poster die 23 mei naar Amsterdam komt. | klik hier

Gay op TV

17:35 | Neighbours

18:10 | The Real O'Neals

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Grey's Anatomy

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

| Matt Pacifici (ex-voetballer)

| Anthony Bowens (worstelaar)

Volg GaySite.nl ook via

GaySite.nl Onderzoek

Slik jij PrEP?

Ja

Wat is dat?

Nee

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven