Geen strafvermindering voor homofobe daders

30-07-2018 | Gay panic defense, het rechtvaardigen van een (levens)delict omdat je slachtoffer homoseksuele avances maakt, lijkt uit het wetboek van strafrecht van de Verenigde Staten te verdwijnen. Al vele jaren krijgen daders van haatmisdrijven tegen homoseksuelen strafvermindering in de VS omdat hun slachtoffers hen 'probeerden te verleiden'.

In de recente geschiedenis van de Amerikaanse rechtspraak zijn vele tientallen voorbeelden te vinden van daders die de zogenoemde 'Gay panic defense' met succes aanvoerden ter verdediging. Bekend voorbeeld is de rechtszaak rond de moord op de 21-jarige Matthew Shepard twintig jaar geleden. De daders kregen aanzienlijke strafvermindering toen hun advocaat aanvoerde dat Matthew hen probeerde te verleiden. Maar er zijn veel meer voorbeelden waaruit blijkt dat homofobe daders weg komen met een lagere straf omdat ze aanvoerden dat ze door het homoseksuele slachtoffer werden verleid.

Op initiatief van de Matthew Shepard Foundation hebben enkele Democratische senatoren zich uitgesproken vóór afschaffing van de Gay panic defense. "Het aanvallen, en zelfs moorden omdat iemand homoseksueel is, is geen verdediging, maar een haatmisdrijf," aldus senator Joe Kennedy in de Amerikaanse media. "De juridische achterdeurtjes die onze wetten kennen om homofobe daders te beschermen en hun vreselijke daden af te zwakken moeten direct worden geëlimineerd."

De senatoren hopen de komende weken op meer steun zodat de wet zal worden aangepast. Op dit moment is het alleen in de staten Californië, Illinois en Rhode Island niet mogelijk een beroep te doen op de gewraakte wet. Met steun van een politieke meerderheid hopen de senatoren en de Matthew Shepard Foundation dat binnenkort de wet in heel de VS wordt aangepast zodat alle daders van homofobe misdrijven een reële straf krijgen zonder kans op strafvermindering.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Vagina Paniek | 30-07-2018

Ik heb vaak hele opdringerige geile ranzige respectloze heterodames achter me aan die de betekenis van net woord ‘nee’ niet kennen. (“Je hebt gewoon een goede vrouw nodig!”) Stel je voor dat ik die had afgemaakt. Ik was dan Nederland’s grootste seriemoordenaar. Ook al raak ik van vaginas en borsten in totale paniek en ren gillend en kokhalzend weg. Het werkt echt niet dames. Ik hou van mijn zesde levensjaar al erg overtuigd van jongens en mannen.


qw | 30-07-2018

Vagina Paniek slaat de spijker op de kop. Na gebrek aan aandacht volgt parate aanval.


K*tsmoes | 30-07-2018

In NL zoiets als uitlokking. Wordt door hetero's aangevoerd bij verkrachting wanneer de verkrachte in te korte rokjes en te strakke truitjes rondhuppelde. Drag queens: caveat! Het spel v/d verleiding heeft z'n grenzen. Zet je retespleet niet te wijd open.


Fatsoenlijk | 30-07-2018

Uitlokking? Mensen hebben gewoon je space te respecteren en met je fikken van je af te blijven. Verkrachten laten we maar aan de bontkraagjes over. Die slaan namelijk op tilt wanneer ze wat vlees zien en kunnen zich dan niet inhouden. Ik kan me nog gied aan de treinen naar Zandvoort herinneren waar nassaal vrouwen aan hun tieten en vaginas werden gepakt door bontkraagjes. En een oasr jaar geleden met oud-en-nieuw in Keulen... dat waren ook bontkraagjes. Fatsoenlijke Nederlanders doen dat niet.


Nico | 30-07-2018

Nu die achterlijke idioot van een Trump aan de macht is vrees ik dat dit wetsvoorstel het niet gaat halen!


Joop | 30-07-2018

Goed dat die wet aangepast gaat worden. Het is toch een giller dat die watjes in Amerika in paniek raken van een homo, hahaha, hoe meer ik hoor over dat land hoe minder serieus ik ze nog neem.


@Joop | 30-07-2018

Dat heb ik nou precies met Nederlanders helemaal. Dat is geen staat meer, maar een in ontbinding verkerende staat staat. Lullig. Ik heb nooit iemand besmet en bij de grens afgerekend, en ook nog die 80 pagina's lange vragenlijst ingevuld van de belastingdienst over wat meneertje wel niet zomaar brutaal van plan was, en wat en hoe. Meeste blanco gelaten want ging geen ruk aan.

Proost vanonder een zonnige palmboom. Die krengen staan overal. Af en toe gewoon saai. Weer een palmboom.

Doe je als laatste het licht uit, Joop? Want je bedoelt het goed natuurlijk.


Van at5.nl | 03-08-2018

"Burgemeester Femke Halsema zal aankomende zaterdag meevaren op de gemeenteboot tijdens de Canal Parade.

Ook ambtenaren van de gemeente zullen meevaren. Er zullen zo'n tachtig boten op de grachten te zien zijn tijdens de Canal Parade.

Ook minister vaart mee
Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), zal ook meevaren en doet dat op de Goede Tijden, Slechte Tijden-boot. Ook kunnen toeschouwers genieten van een unieke Amsterdam/New York-boot."

Gewoon de actualiteit straal negeren en lekker aan boord stappen. En dan nog op een RTL boot. Jongens, ik vind het zonde van mijn literaire talenten om daar nog verder commentaar op te leveren.


Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Gay Woordenboek Quiz

Taal is een wonderlijk ding. En zeker 'onze eigen homotaal' kent een aantal vreemde woorden en begrippen. Doe nu de Gay Woordenboek Quiz en test je 'homowoordenschat'!

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over homoseksualiteit in Azië. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de Amerikaanse haat-poster die 23 mei naar Amsterdam komt. | klik hier

Gay op TV

17:35 | Neighbours

18:10 | The Real O'Neals

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Grey's Anatomy

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

| Matt Pacifici (ex-voetballer)

| Anthony Bowens (worstelaar)

Volg GaySite.nl ook via

GaySite.nl Onderzoek

Slik jij PrEP?

Ja

Wat is dat?

Nee

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven