update | Druk op homofobe sultan neemt toe

06-04-2019 | Overal in de wereld werd afgelopen week met ontzetting gereageerd toen de sultan van Brunei aankondigde dat vanaf 3 april homoseksuelen in zijn land zullen worden gestenigd. Met het invoeren van deze strenge shariawetgeving wil sultan Hassanal Bolkiah homoseksualiteit "uitschakelen". Er werd direct opgeroepen tot een boycot van de wereldwijde Dorchester hotelketen van de sultan. Zangeres Dua Lipa, maar ook Ellen DeGeneres, Elton John, George Clooney en Claudia de Breij riepen op de hotels niet meer te bezoeken. Inmiddels heeft de leiding van Deutsche Bank, met wereldwijd meer dan 100.000 werknemers, zich aangesloten bij deze boycot. De Duitse minister van Buitenlandse zaken heeft de ambassadeur van Brunei officieel ontboden en een aantal Duitse bedrijven, waaronder Lufthansa en Volkswagen, heroverwegen nu zakelijke belangen in het land.

Niet alleen in Duitsland wordt met woord en daad protest aan getekend tegen de ontwikkelingen in Brunei, veel mensenrechtenorganisaties, de Verenigde Naties en het Europees Parlement hebben eveneens hun ongenoegen uitgesproken. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het bezorgd is en dat sommige van de straffen niet in overeenstemming met internationale mensenrechtenverplichtingen zijn. "We zijn fel gekant tegen mensenrechtenschendingen en straffen tegen de lhbti-gemeenschap," aldus het ministerie. De overheden van Oostenrijk, Australië en Canada deden vergelijkbare, officiële uitspraken. Een aantal reisorganisaties, waaronder het Belgische Dewi, hebben laten weten de internationale toerismebeurs ATF die in januari 2020 op het programma staat in Brunei te boycotten.

Een petitie waarin de Universiteit van Oxford wordt opgeroepen het eredoctoraat van de sultan van Brunei te vernietigen is al zo vaak ondertekend dat wordt aangenomen dat het eredoctoraat hem spoedig zal worden ontnomen. Enkele andere Universiteiten, waaronder die van Aberdeen, hebben bevestigd hetzelfde te doen. Toch zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Mark Field, deze week nog dat de Sultan een goede vriend is van Groot-Brittannië. De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, is het niet met hem eens en heeft alle contacten en zakelijke contracten met Brunei en de sultan opgeschort. Veel evenementen die gepland stonden in het Dorchester Hotel London, waaronder de uitreiking van de TV Choice Awards, zijn afgelast en homoactivisten hielden een protestactie tijdens een hight tea afgelopen week (foto). TripAdvisor heeft zijn site gesloten voor nieuwe reviews van de hotelketen van de sultan en alle pagina's op Instagram en Facebook zijn offline gehaald.

Update 08-04 | De sultan van Brunei werd in 2013 bij een staatsbezoek door de koningin benoemd tot Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw, maar Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66) wil dat hij deze onderscheiding gedwongen inlevert. "Terwijl lhbti's bedreigd worden met steniging loopt de sultan met onze koninklijke eretekens op zijn borst," aldus Sjoerdsma. Hij wil bovendien dat minister Blok de ambassadeur van Brunei vraagt de shariawetten in te trekken.

GaySite.nl berichtte ook:
06-05-2019 | Doodstraf homo's voorlopig opgeschort

Deel dit artikel:  

Reacties:

Peter | 06-04-2019

Het vermogen van de man wordt geschat op ā‚¬15 miljard.
Ik schat zo in dat het hem allemaal een rotzorg zal zijn.


Joop | 06-04-2019

Het is natuurlijk een krachtig en prachtig signaal dat velen afgeven. Daar ben ik wel blij om. Toch heb ik wel wat vraagtekens waarom dit bij dit land zo veel reactie oproept. Er zijn nog legio landen waar LGBTI de doodstraf krijgen. Saudi Arabiƫ bijvoorbeeld. Waarom doen we daar dan nog wel zaken mee? Ik heb ook nog geen reactie gezien van het koningshuis, die ook nauw bevriend schijnen te zijn met deze sultan.


En Nederland? | 06-04-2019

Over de Nederlandse overheid lees ik hier niks. Die zullen wel weer pas na de bevrijding in koor roepen dat ze allemaal in het verzet zaten.


sebastiaan | 06-04-2019

goed bezig . ze moeten alle landen boycotten waar de LGHBTI de doodstraf krijgen . die jongens waren goed bezig in het hotel.


@ En nederland? | 06-04-2019

Is hevig geschokt (zoals altijd).... en niet bij machte ook maar een zinnige maatregel te bedenken


WJ@Joop | 06-04-2019

Dat je niets van de Oranjes heb gehoord is normaal, die hoorde je ook niet toen er haast dertig duizend onschuldige mensen levend in zee werden geholpen , en waarvan de vader van onze huidige vorstin wetenschap had. Trouwens Nederland voetbalde er gewoon door, terwijl er onder in het stadion mensen werden vermoord en gemarteld.
Daarom mocht hij niet bij het huwelijk van zijn dochter aanwezig zijn, toch reisde onze fijne huidige koning steeds op en neer naar zijn foute familie, nooit commentaar van de Nederlanders op gehoord.
Plannen voor deze moorden werden in werkkamer naast die van Zorreguita gepland, maar ook hij wist er zogenaamd niets van. De moeder van de huidige vorstin is nog erger want die schreef schreef Videla een bedankbrief voor deze politieke ingreep ( lees moordpartij) want hij had het land gered van de rooie.
Dat ook nu de Oranjes zich weer stil houden komt omdat ze bij bezoeken aan deze despoot vele dozen met prachtige juwelen krijgen, en ach dan kijk je even de ander kant op net zoals Benard en Juliana die te gast bij Hitler waren de ander kant opkeken. Toch.

Prettig avond verder Joop.


Sultan is gestoo | 07-04-2019

Hassanal Bolkiah is erg krankzinnig.


Nico | 07-04-2019

G E L O O F = H A A T (Z A A I E N)


@Nico | 07-04-2019

En Nederlander zijn is zeggen dat wij niet fout waren maar de buren.


Maria Sharia | 07-04-2019

Hoop dat die sultan nooit een voet op NL bodem zet, maar vrees dat hij op termijn door onze oh zo vredelievende Oranjes zelf hartelijk wordt uitgenodigd voor een staatsbezoek hier met alle egards. Over mensenrechten wordt angstvallig maar even gezwegen.
God verhoede.


Tja | 07-04-2019

het wel of niet praten over mensenrechten is niet aan het konklijkhuis. Daar is de regering (Rutte) verantwoordelijk voor die we zelf democraties gekozen hebben voor de derde maal dus niet zeiken. Als corrupte VVD-er moet hij eerst ze olie aandelen in dat staaje veilig stellen. Dus ff mondje dicht..waait wel weer over...


Jan2 | 07-04-2019

De VVD begint een gevaarlijke partij te worden. Ik kan legio voorbeelden opnoemen maar daar begin ik niet meer aan. Homorechten is bij de VVD een vies woord aan het worden. Voorbeelden te over. De VVD heeft in essentie niks met de LHBTIQ gemeenschap al pretenderen ze van wel.


Tja | 07-04-2019

Vreemd is de wereld toch, onze vorst brengt een bezoek aan het COC om de gays een hart onder de riem te steken of was het maar een zoethoudertje, en op hetzelfde moment is hij intiem bevriend met de Sultan van Brunei die gays dood wil stenigen.

En dat wist onze vorst WA ook wel , want de wetten lagen al zeer lang op tafel, maar de Shell aandelen van zijn moeder onze ex vorstin moeten natuurlijk wel beschermd worden.


Ridder | 07-04-2019

Zou er nog iemand met trots en eer de onderscheiding van Ridder G(r)ootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw willen dragen? Ikke niet. Geef die maar weg op de kermis. Dat is waardeloos blik geworden. Ik zou het een belediging vinden om zoiets nog kado te krijgen. En heb grote vragen bij de mensenkennis van de lui die die rommel uitreiken.


phoenix | 07-04-2019

goed gezegd @joop en @ jan / @tja. de oranjes waren hartstikke fout vroeger. vermoorde ook veel onschuldige mensen en ook martelen. de VVD en rutte is zeker een gevaarlijke corrupte partij. geven niks om homo`s alleen maar om de miljonairs , geld en macht. en de armen maar uitkleden . en alles schofterig duur te maken in ons land. en werken tot je dood. en als ze straks nog gaan regeren samen met de FVD word het helemaal afzien. dan mag je helemaal geen mening meer hebben word gelijk de kop ingedrukt. waar gaat het heen met dit land


phoenix | 07-04-2019

bedoelde goed gezegd
@ WJ@joop


Willem | 07-04-2019

Het land is voor een groot deel afhankelijk van de expertise van expats, voor het vinden van olie of gas. Stop met het sturen van deze experts en verleen ook geen visums voor studenten in de olie-en gas industrie. Dit moet dan wel wereldwijd ondersteund worden. Hiermee tref je het land keihard.


@Willem | 07-04-2019

Het zou nog beter zijn als we meer energie steken in energie-onafhankelijk te worden. Er zit een oneindige warmtebron in de aarde, als je een gaatje boort dat diep genoeg is. De zon en de wind geven heel veel meer energie dan we ooit op zouden kunnen maken.

Er komt veel ellende van het afschaffen van het kolonialisme (op zich prachtig natuurlijk) en olie maar ook gas-afhankelijkheid. Zowel bij ons als in zulke landen zelf. Je kunt energie onafhankelijk zijn zelfs zien als een bijna extreem rechtse gedachte. Als we bij die gasten nooit olie hadden hoeven kopen dan had die malloot ook geen 15 miljard gehad. Dan had die dikkerd van Saudi ook niet vrolijk lopen journalistje slopen.

Met daar te kopen hebben we het monster zelf gecreƫerd. Het heeft ook nooit tot betere omstandigheden geleid voor mensen die daar wonen. Daarmee riskeren ze liever hun leven in zinkende bootjes om naar ons te komen. Wat in de meeste van die landen loopt er een sultan of een koning of een prins die alles in zijn zak steekt terwijl de rest kan rotten en voer de sharia maar in dan. Amputeren en stenigen van het eigen volk.

Je moet daar niet meer willen kopen. We voeden het zelf. Tot aan het terrorisme aan toe.

We staan met onze techniek zo goed dat we er spoedig voor altijd afscheid van kunnen nemen. Die energie-afhankelijkheid.

We kunnen op dat vlak niet genoeg gas geven. En nogmaals, dat is zo rechts gedacht als de pest. Gewoon geen zaken meer mee hoeven doen. En er dus ook niet meer voor bukken met koninklijke onderscheidingen en zo.

Zulke culturen hebben weinig of niks te bieden. Maar ze hebben iets waar wij afhankelijk van zijn. We zijn dus eigenlijk met olie vrolijk terug-gekoloniseerd.

Wordt tijd dat we zelf meer werk maken van onze vrijheid en onafhankelijkheid. Want de pistolen waar ze mee schieten die sta jij te financieren bij de benzinepomp.


@Willem | 08-04-2019

Allah = Olie

Geen olie meer nodig, bid dan maar voor Allah.


Bananenrepubliek | 08-04-2019

Waarom denk je dat die gaskraan in Gruun wordt dichtgedraaid? Dat is echt niet alleen vanwege de scheefgezakte huizen met dito scheuren! In Drenthe en ook op sommige kleine gasvelden in Noord-Holland zijn juist de kranen verder opengedraaid. NL heeft allang een miljardendeal gesloten voor Russisch gas, ja van Gazprom. De leidingen liggen er al. En dat maakt ons nog meer afhankelijk van het (Midden-) oosten.


@Bananen | 08-04-2019

Ik kan het niet rechtser formuleren. Maar als iedereen eens ophoudt met zeiken over windmolenuitzichten. Zonnepanelen omarmt. Electrisch gaat rijden ook als dat nog een beetje duurder is in aanschaf. Dat is de beste dikke vinger die je sultans en ook russische presidenten kunt geven.

Dat Groen Linkse miljeugelul en CO2 uitstotenpaniek, daar gaat het helemaal niet over. Het gaat over toedeledokie zeggen tegen al die landen.


ErUit | 08-04-2019

Nederland is een van de dichts bevolkte landen ter wereld,maar blijven maar importeren,Denemarken ,groter dan Nederland doet het prima met zes miljoen inwoners en wij moeten met ze achttien miljoen hier leven,ja dan hou je die olie landen wel te vriend want wie kan er nu zonder auto,lopen doen we niet meer.


Noek | 08-04-2019

Perez Hilton heeft vandaag de zoon van de sultan van Brunei geout. Perez zegt uit eigen ervaring zeker te weten dat Prins Azim homo is...
Grappig nieuws als het waar is....


@ErUit | 09-04-2019

Koningin Juliana moest 3 keer van de regering zeggen dat Nederland te vol werd en Nederlanders maar eens na moesten denken om te gaan emigreren, tien miljoen werd te vol zei de vorstin een paar keer. Nu haast 18 miljoen inwoners.

De Nederlanders moesten maar gaan emigreren (lees oprotten), en nu halen ze alles binnen, meest gevaarlijke types en met ziektes van heb ik jou daar.

Te schandalig voor woorden !


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de serie Pose; homo-zijn in New York in de jaren 80 van de vorige eeuw. | klik hier

Gay op TV

20:10 | Thuis

20:30 | Modern Family

20:30 | Chateau Meiland

20:35 | Het Uur Van De Wolf | Erwin Olaf

21:00 | Eastenders

00:00 | MVS

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Daniel Howell (youtuber)

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven