COC boos over actieplan tegen geweld

03-04-2019 | COC, TNN en NNID zijn boos over het ambitieloze 'actieplan' tegen anti-lhbti geweld dat minister Grapperhaus (Veiligheid) op 2 april naar de Tweede Kamer stuurde. De belangenorganisaties vragen de Kamer om Grapperhaus hierover op het matje te roepen en verdergaande maatregelen tegen geweld te eisen. Inmiddels is bekend geworden dat binnenkort een debat zal plaatsvinden over dit onderwerp met de minister van Veiligheid. Een datum is nog niet bekend.  

De belangenorganisaties hadden de regering gevraagd om een actieplan tegen anti-lhbti geweld omdat veel lhbti's te maken krijgen met geweld om wie ze zijn. Jaarlijks worden minder dan tien daders voor lhbti-discriminatie veroordeeld. In het actieplan dat de regering op 2 april naar de Kamer stuurde, worden nauwelijks nieuwe maatregelen tegen anti-lhbti geweld aangekondigd. "Mensen krijgen klappen, worden gepest en uitgescholden en de regering laat alles bij het oude. Dat is diep teleurstellend," aldus de voorzitters van COC, TNN en NNID in een boze reactie. "Er zijn stevige maatregelen nodig, en we vragen de Tweede Kamer om daar alsnog voor te zorgen."

De belangenorganisaties willen onder meer dat de politie altijd werk maakt van discriminatiezaken. Het Openbaar Ministerie zou bij discriminatie altijd een hogere straf moeten eisen. In de basisopleiding van agenten en officieren van justitie zou er verplicht en structureel aandacht moeten zijn voor de aanpak van discriminatie, niet slechts vrijblijvende informatie. Ook zouden de wettelijke straffen op alle vormen van discriminatie moeten worden verhoogd, zo vinden de organisaties.

In Nederland krijgen zeven op de tien lhbti's in hun leven te maken met fysiek of verbaal geweld om wie ze zijn. Onder transgender personen liggen de cijfers hoger. Het gaat om honderdduizenden Nederlanders. Jaarlijks doen tussen de duizend en vijftienhonderd mensen hiervan melding of aangifte. Het komt regelmatig voor dat de politie aangiften van lhbti-discriminatie niet in behandeling neemt. De rechter veroordeelt jaarlijks minder dan tien daders voor lhbti-discriminatie, vaak tot een lage boete of een korte taakstraf.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Zinloos | 03-04-2019

Grapperwaus is minister van inmiddels Justitie en Veiligheid. Wat voorheen Veiligheid en Justie heette. Wat de nodige miljoenen kost om Justitie voor Veiligheid te zetten.

Wat je echter ziet, in vrijwel alle uitspraken van rechters, waar zware mishandeling van homo's speelde en dat door hele groepen daders volkomen duidelijk werd gemaakt (tot ze daar voor de rechter over konden liegen), dat de rechters het feit dat er weer eens een homo werd mishandeld, zo van tafel veegden. En de rechter is onafhankelijk. De minister, van wat het nou weer is, kan die geen aanwijzingen geven. Want dan krijg je Poolse toestanden.

Ondertussen is er een berg jurisprudentie gemaakt die toekomstige rechters ook ruim baan geeft om homomishandeling te ontkennen. Het woord homo is zelfs door een rechter als normaal alledaags scheldwoord bevestigd. Als je homo roept terwijl je iemand tandenloos slaat is dus voor de rechtbank geen verzwarende factor. Ook niet als het slachtoffer homo is en klontjeklaar om die reden als slachtoffer uitgekozen is.

Het probleem is dat de minister daar niet kan bijsturen. Want de rechter is onafhankelijk. Enkel de tweede kamer kan dat doen met nieuwe wetgeving. En dat zijn 150 gehaktballen die geen kudt nog kloten om homo's geven. Maar wel democratisch gekozen zijn.

Er gaat dus niks veranderen. Mishandeling van homos bestaat formeel niet. Al gebeurt het elke dag. De rechter trekt lekker aan zijn pik, de tweede kamer ook, de politie jankt dat ze zelf nog veel meer mishandeld worden. En het COC gaat liever de homo-jezus brengen in donker Afrika brengen. Waarop de SGP de kans vrij ziet om nog eens goed na te trappen. En huis aan huis handtekeningen gaat ophalen. Straffeloos.


Karel | 03-04-2019

We moeten natuurlijk niet te naar doen tegen al die homohaters die voor het grootste gedeelte uit landen met een zwaar achterlijke cultuur komen.


Huib | 03-04-2019

Stem 23 mei tegen Europa met zijn open grenzen.


@Huib | 03-04-2019

Ik denk dat om qua beschaving terug te krijgen we Europa juist nodig hebben. Want een voorbeeldland zijn we al een decenniaatje of twee niet meer. Als je dan stemt om de voor- en achterdeur ook nog dicht te smijten dan ben je dubbeldom.


Peter | 04-04-2019

Rechters zijn onafhankelijk. In principe is dat goed. Maar wie toetst de rechtspraak eigenlijk? De rechters zelf?
Dat de politie vaak een aangifte niet wil behandelen is een grote schande. Men legt blijkbaar de prioriteit elders.
Ik ben bang dat "zinloos" gelijk heeft, er gaat niets of weinig veranderen.


Mark | 04-04-2019

in het artikel staat dat er jaarlijks honderdduizenden te maken krijgen met discriminatie maar dat er slechts rond de 1500 aangifte of melding doen. Ligt het dan niet aan de groep zelf? Hoe meer aangiftes, hoe meer registratie, hoe meer onderkenning van de problemen. Zelf heb ik te maken gehad met geweld en ik heb er wel aangifte van gedaan. Was niet makkelijk maar wel nodig! Daders zijn nooit gepakt maar ik had ook geen idee wie het waren. Dan wordt het lastig.


Cees | 05-04-2019

Tja Mark, zo is het maar net. Dit illustreert wel precies waarom er ook niets tegen te beginnen valt, Veel daders weten dondersgoed hoe ze onder een strafzaak uit moeten komen en als ze al worden gepakt komen ze weg met een betekenisloze (taak)straf. Ik begrijp inmiddels wel waarom lang niet iedereen aangifte doet van dit geweld. Overigens ben ik het wel met je eens dat het beter is om dat wel te doen, al is het maar omdat het probleem daarmee inzichtelijker wordt. Verder zou het zeker helpen als de straffren voor dit geweld een stuk hoger worden. En dat is toch echt een politieke keuze. Ik ben het helemaal met het COC eens dat we de strijd met dit tandeloze 'actieplan' niet gaan winnen.


Mwah | 08-04-2019

In plaats van "boos" te worden, waar ze subsidie voor krijgen zolang ze maar niet te gek doen, zou het COC misschien de minister ook eens uit kunnen leggen wat de consequenties zullen zijn van bijna geen flikker doen. En er maar een beetje omheen wauwelen. Dat dan de fine fleur van de maatschappij ook eens aan emigreren gaat denken bijvoorbeeld. En dat als dat verrassend bevalt, ze ook niet meer terugkomen.

Ik kwam net aan op een Spaans station. En zie twee jonge mannen innig omhelst staan. Echt wel heel innig. Blij dat ze elkaar weer zagen. En dat kan daar/hier dus wel gewoon.

Dus "boos" zijn is niet genoeg. Grapperhaus is een dikke vette prutser die zo een betere wereld niet relevant genoeg vindt.


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de serie Pose; homo-zijn in New York in de jaren 80 van de vorige eeuw. | klik hier

Gay op TV

20:35 | Het Uur Van De Wolf | Erwin Olaf

21:00 | Eastenders

00:00 | MVS

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Daniel Howell (youtuber)

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven