Zorgen over vruchtbaarheidsbehandeling lesbiennes

02-03-2019 | Al meer dan twaalfduizend mensen tekenden de afgelopen dagen de petitie voor behoud van de vergoeding van KID voor vrouwenstellen en singles. De petitie werd woensdag gestart door stichting Meer dan Gewenst en COC Nederland. De petitie kan nog steeds hier ondertekend worden. Zowel de PvdA als D66 hebben bij minister Bruins (medische zorg) direct om opheldering gevraagd. Mogelijk komt dit aanstaande dinsdag aan bod tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. In de afgelopen jaren werden KID-behandelingen voor vrouwenstellen en singles steeds vergoed uit de basisverzekering, maar minister Bruins wil dat voortaan alleen nog toestaan als er sprake is van een 'medische indicatie'. Sociale redenen waar lesbische vrouwen tot op heden een beroep op konden doen zoals het 'ontbreken van een mannelijke partner' is volgens de minister geen medische indicatie. De minister volgt daarmee het oordeel van het Zorginstituut Nederland (ZiN).

Het COC en Meer dan Gewenst betreuren het standpunt van minister Bruins om vruchtbaarheidsproblematiek van lesbische vrouwen niet te categoriseren als medische indicatie en hen daarmee de vergoeding voor kunstmatige inseminatie te ontzeggen. "Er is daarmee sprake van indirecte discriminatie omdat lesbische vrouwen, single of in een relatie, elkaar niet kunnen bevruchten en er medische hulp nodig is bij het inbrengen van het donorzaad. Er is dus wel degelijk sprake van een medische noodzaak," aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug.

Ook de Nederlandse Vereniging van Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) is het niet eens met de opvattingen van het Zorginstituut. Volgens de NVOG is er sprake van rechtsongelijkheid omdat bij heteroseksuele vrouwen die zelf niks mankeren, maar waarvan de mannelijke partner met een vruchtbaarheidsprobleem kampt, de behandeling wél wordt vergoed. Ook maakt de NVOG zich zorgen over de toegankelijkheid en veiligheid van de zorg als alleenstaande en lesbische vrouwen geen beroep meer kunnen doen op gynaecologen voor een KID-behandeling. Meer dan Gewenst, de stichting voor roze ouderschap, maakt zich ernstig zorgen en dringt erop aan de vergoeding te handhaven. Woordvoerder Sara Coster: "Dit is een grote stap terug, we zijn juist al jaren bezig zaken beter en gelijkwaardiger te regelen. Terugdraaien van de vergoeding kan tevens leiden tot het in de hand werken van schimmige situaties."

Het COC vindt dat het hoe dan ook mogelijk moet blijven voor lesbische vrouwen om een vergoeding te krijgen voor een KID-behandeling. "Het kan niet zo zijn dat zorgverzekeraars vrouwenparen met een kinderwens in de kou laten staan door hen geen toegang te geven tot medische hulp," aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Joop | 02-03-2019

En ook dit voorstel komt weer van een rechtse partij. Een partij die erg goed voor de rijken zorgt, subsidies verstrekt aan een zeer kleine vermogende groep mensen in de maatschappij om met zeer veel korting een electrische auto aan te schaffen, iets wat voor Jan Modaal niet is weg gelegd, en vervolgens wel mensen uitsluit voor een KID behandeling.


Hans | 02-03-2019

Waar hebben we het nou over? Dit is een behandeling van 160 euro, dus hoezo kunnen een vrouwen dat niet zelf betalen? Als je dat niet kan missen kun je ook geen kind onderhouden. En ja, het is jammer, maar KID die niet medisch noodzakelijk is die moet je zelf betalen, ik krijg mijn condooms toch ook niet gratis? Een kind willen is geen ziekte, en ziektekosten zijn er om ziektes te behandelen. Mensen die kinderen nemen mogen blij zijn dat ze die hele zwangerschap vergoed krijgen.


Totaal | 02-03-2019

Hoe vaak komt zo een behandeling eigenlijk voor per jaar? Als het hele land geen zin meer heeft om een wip te maken en de bevruchting liever door de dokter laat doen kan ik me er misschien wat bij voorstellen, wat de minister ervan vindt.
Verder zijn het van die randgevallen in de zorg. De pil voor tienermeisjes kun je eronder vatten. Het recht om tieten van de zorgverzekering te krijgen. Maar ook het laatste spuitje morfine om opoe henen te helpen kun je als een "luxe" uitgaaf bestempelen en niet vergoeden. Want de stricte "medische" noodzaak ontbreekt.

Het is ook typisch ouderwets "doktersdenken". Zolang je nergens aan dood gaat moet je niet zeiken. Ook typisch doktersdenken is dat als de dokter een kwakkie door een rietje blaast, dat er dan ineens allemaal testjes eerst gedaan moeten worden en zo. Want het moet wel een kwaliteitskwakkie zijn. Van al die testjes kun je je afvragen of men die niet beter zelf kan kiezen en dus betalen. Eventueel.

Er zijn twee redenen om wel te vergoeden. Ten eerste is er een sterk verband met het welzijn. Ten tweede krijgt de staat er een mooie nieuwe verse belastingbetaler bij. Die alle gemaakte kosten later dubbel en dwars komt terugbrengen. Met name boekhoudkundig ontbreekt de logica dus totaal. (Kun je nagaan hoe slecht zelfs rechts bij ons nog kan rekenen!!!!!! Nog een generatie rechts verder en ze weten ook niet eens meer wat winst is.)


Overigens | 02-03-2019

Kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat in deze kwestie het feit dat het vaak om lesbische stellen gaat, en de opvattingen van de reli's in de politiek hier een rol bij spelen. Het zou best eens "politiek wisselgeld" kunnen zijn naar reli-partijen. want het zijn toch maar potten. Die hebben maatschappelijk geen functie.


@Joop | 03-03-2019

Ze kunnen toch ook gewoon sperma vragen aan een vriend of asielzoeker, en dan zelf met een spuit inbrengen ben je zo zwanger. Zijn genoeg buurmannen die graag een portie willen afleveren, trouwens asielzoekers komen seks te kort dus vraag en aanbod. Zitten prachtige mannen tussen dus mooie kinderen welke gelijk moslim kunnen worden .


Marc | 03-03-2019

Groot gelijk die minister. Waarom moet je hobby door de staat worden betaald? Op het journaal een 44 jarige alleenstaande moeder die ' de ware ' niet gevonden had. Tja gek h├Ę, met je bloemetjesjurk, truttenkapsel en 50 kilo overgewicht.


Peter | 03-03-2019

Zou hier nou zoveel geld in omgaan dat er daarom redenen zijn daarop te bezuinigen? Om hoeveel behandelingen gaat het nou eigenlijk.
De minister zou moeten bezuinigen op al die lagen management in de gezondheidszorg, dat zou pas wat euri opleveren. Op de vaak onnodige onderzoeken, het door specialisten doorverwijzen naar elkaar. Hoppa weer een consult etc. etc.


Mark | 03-03-2019

Waarom is het krijgen van kinderen, of het zwanger raken, "medische noodzaak". Adopteer een kind ipv er nog een op de wereld te zetten. Het continue knutselen om kinderen te krijgen - want ik heb recht op een kind - moet gewoon eens stoppen. Accepteer dat je geen kinderen kunt krijgen. BTW wat moeten alle mannenstellen dan, die kunnen sowieso niet zwanger raken...


Joop | 03-03-2019

sperma vragen aan een asielzoeker, accepteer maar dat je geen kinderen kan krijgen, waar hebben we het over het is maar 160 euro dus zelf dokken, hobby die niet betaald moet worden door de overheid...zomaar even een paar opmerkingen van een aantal lui die zelf altijd schreeuwen om aandacht en zich zo achtergesteld voelen in de maatschappij. Mijn conclusie: Wat een stel walgelijke egoïstische homo's komen hier toch op deze site. Onverdraagzaam en laag niveau.


@ Joop | 03-03-2019

Waarom noem je mensen die hier reageren egoïstisch? Dat is meer van toepassing op die lesbo's die op kosten van de maatschappij zonodig zwanger willen raken. Ik vind, net als anderen, dat ze dat best zelf kunnen betalen. Ik schreeuw niet, voel mij niet achtergesteld enz. maar misschien is dat omdat ik mij niet in die lekkere slachtofferrol.


Mark | 04-03-2019

@joop : ik heb een autowens dus die ga jij betalen.


harrie | 04-03-2019

Misschien is dit nu juist de natuur die meer homo,s en lesbische mensen geboren laat worden,tegen de grote bevolkingsgroei,we willen alles groener maar we zijn met te veel mensen.Er zijn genoeg kinderen die geadopteerd kunnen worden en denk kinderen hebben geen keus geboren te willen worden.


Vraag | 04-03-2019

Er blijkt een sexuele ori├źntatie te bestaan die samen enorm gelukkig kunnen zijn, maar waarbij voor snikkels geen plek is in bed. Zulke dames kunnen gezinsverbanden aangaan waarbij een kind een prima plek in een veilig huisje kan vinden.

Nu de stomme vraag dan. Kan het weigeren om dameskoppels te helpen zwanger te worden niet opgevat worden als een lesbo-genezingstherapie? Met het idee, of je laat je maar "normaal" neuken en zwanger blaffen, of je betaalt behandelingen het zelf maar?

Ik durf de minister van impliciete genezingstherapie te beschuldigen. Dus die mag met dit voorstel wat mij betreft opgepakt en opgesloten worden. Want die dwingt bepaalde religeuze mores op aan mensen, en dient de grootste staats- en vrijheidsvijand en vijand van de grondwet. Religies. En genezingstherapie├źn.

Het dwingt gelukkige dameskoppels tot vrijwillige verkrachting om een gezin te stichten. De minister zegt gewoon, laat je maar es een keer normaal doorpalen, dat kost niks.


@ vraag | 04-03-2019

Wat een enorm gezwets en vooral, hoe discriminerend... als ik als mannenstel een kind wil, dan kan ik geen draagmoeder "inhuren" want dat is wettelijk gezien verboden. Ik moet dus gaan adopteren en dat kost mij bakken met geld. Wie gaat dat betalen? Echt geen zorgverzekeraar hoor, mag ik zelf doen. Als 2 vrouwen het vergoed krijgen, dan is dat discriminerend.. daarbij er zijn mensen genoeg, meer dan genoeg zelfs.


Peter @ vraag | 04-03-2019

Ondanks mijn eerste reactie.... nadenkend.... ben ik het met jou eens.
Ik gun elke vrouw een kind. En als dat handelingen voor nodig zijn door een arts, prima. Mag ook betaald worden. Of de vrouw nou hetero is met een man die geen kind kan maken, een single vrouw, lesbisch stel..... prima.
Maar ik/wij mannen? Ik had ook ooit een kinderwens. Als ik het door willen zetten was dat mijn verantwoording. Er was geen mogelijkheid beroep te doen op financien van een ander.
Dus waar is dan de rechtsgelijkheid?
Nogmaals, ik gun elke vrouw haar kind.
Maar moet dat door de hele samenleving betaald worden?


vraag@Peter | 05-03-2019

Mooi. Maar ik ga nog wat verder. Ik gun elk kind een lief huis om in op te kunnen groeien.

Ik gun een lesbische vrouw niet dat een minister dan vindt dat ze zich maar gratis door moet laten palen.

Ik zou het zo kunnen. Maar dan gaan er twee mensen nachtmerries aan overhouden. Of beter gezegd, dan gaan er twee mensen tegen hun natuur in moeten gaan.

Ministers die daar hun schouders bij optrekken zijn baggerministers. "Doe es normaal" roept de minister president er dan nog overheen. Het is wel duidelijk wat voor soort normaal er dan bedoeld wordt.

En wat er in de politiek de hoofzang speelt. Potten en flikkers, het levert momenteel te veel spanningen op in de maatschappij. Beter maar net doen of ze niet bestaan. Slecht voor de polls.


Drama | 07-03-2019

Als ik ├ę├ęn keer klaarkom, dan zit daar genoeg in om heel Afrika mee zwanger te maken. Met vijf keer, heel China of India.

Ik smeer het gewoon aan een handdoek, en die gaat de wasmachine in. Met Ariel van de Albert Heijn. De 1+2 aanbieding.

Hoe egoistisch kun je niet leven.

Drama!


Drama | 07-03-2019

Had ik mijn zaad maar nuttig gebruikt. Dat er dan binnen drie weken voor niemand meer genoeg te eten was geweest, of schoon water, dat is niet mijn zorg. Want ik ben in staat om het leven te geven en het leven moet het daarna maar zelf uitzoeken.

Ik vraag vergiffenis voor al het verspilde zaad. U hebt gelijk. Ik heb gezondigd tegen de natuur.


Reageer

Naam:
Reactie:

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over het Eurovisie Songfestival. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de verkiezingen voor het Europees parlement, vriendschap en FvD | klik hier

Gay op TV

14:00 | Million Dollar Listing: LA

16:50 | Neighbours

18:15 | SpangaS

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Eastenders

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

GaySite.nl Onderzoek

De Europese Verkiezingen staan voor de deur. Op welke partij ga jij stemmen?

VVD

SP

Forum voor Democratie

PvdA

GroenLinks

50+

PVV

Denk

Christen Unie

Ik ga niet stemmen

CDA

Partij voor de Dieren

D66

SGP

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven