Pijnlijke confrontatie met homofobe landen

01-03-2019 | Begin deze week vond in Egypte de eerste officiële top tussen de Europese Unie en de Arabische Liga plaats. Tijdens de besprekingen die de vijftig naties met elkaar hadden vond een zeer opvallend moment plaats toen Xavier Bettel, de premier van Luxemburg en openlijk homoseksueel, de leiders van een aantal staten op een persoonlijke manier confronteerde met het gebrek aan mensenrechten in hun land. "Ik ben getrouwd met een man en in veel landen hier aanwezig loop ik het risico op een celstraf of zelfs wordt mijn man en ik de doodstraf in het vooruitzicht gesteld," aldus de 45-jarige Bettel. Volgens een Duitse journalist viel er vervolgens een ijzige en langdurige stilte in de vergaderzaal.

De Arabische Liga is een organisatie van 22 Arabische landen die in 1945 werd opgericht om samenwerking tussen de lidstaten te bevorderen en de gemeenschappelijke belangen te behartigen. In 18 landen is homoseksualiteit wettelijk verboden, drie landen (Saudi-Arabië, Jemen en Soedan) kennen zelfs de doodstraf op homoseksualiteit. In een gezamenlijke verklaring na de top staat te lezen dat alle deelnemende landen onderstrepen ze dat ze internationale wetten over mensenrechten "hoog willen houden".

De premier van Luxemburg laat in een reactie weten dat hij tijdens de besprekingen in de Egyptische badplaats Sharm al-Sheikh rond het thema mensenrechten "niet anders kon dan de rechten van homoseksuelen ter spraken te brengen". Xavier Bettel (foto rechts) is sinds 2013 premier van Luxemburg. In mei 2015 trouwde hij met zijn vriend Gauthier Destenay (foto links) en werd zo de eerste Europese regeringsleider die in het huwelijk trad met iemand van hetzelfde geslacht.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Soms | 01-03-2019

Soms moet je maar één speld laten vallen op het juiste moment. En een hele zaal hoort hem vallen als hij neerkomt.

Heel indrukwekkend. Een land om weer eens een spaarrekening open te doen.


Cees | 01-03-2019

In een woord geweldig! Van dit soort mensen kunnen er niet genoeg zijn.


Sjors | 01-03-2019

Geweldig, wat een super moment. Ik krijg er kippenvel van. Dit is een staatsman. Hij heeft 100% gelijk.


qw | 01-03-2019

En Gauthier Destenay vervult zonder meer alle functies van first gentleman (nationale feestdag, internationale bijeenkomsten zoals Navo te Brussel, ontvangsten, enz…). Google "First Gentleman". Al mijn felicitaties en bewondering.


Peter | 01-03-2019

Ik vind het moedig. Hoedje af.


Nico | 01-03-2019

Al die kut geloven zijn kampioen in haatzaaien!


WillenJ | 01-03-2019

Heb vanaf het eerst moment diep respect voor deze man gehad hoe hij in Luxemburg naar buiten trad met zijn relatie en later hun huwelijk, iedereen loopt met het stel weg.
Dit soort mannen doet meer voor onze emancipatie dan tientallen gay pride;s


Tjah | 01-03-2019

In Nederland lees je tussen vele rehels door dat men zo onverschillig is dat de waarde vam homo's in de maatschappij niet bestaat.

Wat deze premier zei draagt ook bij aan alle mensenrechten. Vrouwenrechten. En veel meer. Ons kippenhok in Den Haag kan daar echt niet aan tippen. En met de nieuwe partijen gaat het er ook niet beter op worden. Daar zijn homo's zowiezo geen thema voor.


Ruud | 01-03-2019

Bij de meeste onderwerpen staan er binnen de kortste keren 40 reacties of meer, nu kan haast niemand even een compliment geven, misschien toch heel veel jaloezie dat het zo'n moois stel is. Dit terwijl de kranten vol staan over dit zeer mooie homo stel, en hij heeft het gemaakt !!


Emiel | 02-03-2019

dat is een goede premier van Luxemburg. om de waarheid recht in de gezicht te zeggen tegen sommige gestoorde leiders van de wereld. dat zal die slappe zak van een rutte nooit doen. die geeft niks om homo`s.


Verhuizen! | 02-03-2019

Want een drijvend luchtbed badeendje is zich al aan het warm trappelen om de muziek in te zetten. Met een hand over zijn geweten. In de zon.

Wegwezen. Het gaat niet beter worden.


Moerasland | 03-03-2019

Van ons nationaal lachebekje hoef je niks te verwachten. Die brilsmurf is tenslotte al een karikatuur van zichzelf. De rest van dat kliekje in Den Haag is vooral met zichzelf bezig en elkaar interessante baantjes toe te schuiven of uit te schelden. Arm Nederland, wat kan je toch afglijden.... :-(


@Moerasland | 04-03-2019

Mooi export product voor Nederland: afglijmiddel.


Gay King | 06-03-2019

Marokkaans koningshuis verbiedt onthullend artikel verdwijning Lalla Salma’
2 uur geleden in ENTERTAINMENT

Waar is de Marokkaanse prinses Lalla Salma? Deze vraag houdt de media de laatste tijd weer bezig, nadat ze schitterde van afwezigheid bij de officiële staatsbezoeken van de Spaanse koning Felipe en diens vrouw Letizia en van de Britse prins Harry met zijn vrouw Meghan. En nu het Marokkaanse koningshuis naar verluidt de publicatie van een artikel over de geaardheid van de koning heeft verboden, is dat extra voer voor de geruchtenmachine.


Oud nieuws wist iedereen al.


@Gay King | 08-03-2019

En? Al nieuws? Is ze al gevonden? Niet dat het me vreselijk veel kan schelen, want in een land waar niemand vrij is, wat kan mij zo een kutprinces dan nog schelen. Die heeft het dan tenminste nog even leuk gehad. Ze was beter uitgehuwelijkt geweest naar Europa. Daar had ze rechten gehad.


Reageer

Naam:
Reactie:

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over het Eurovisie Songfestival. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de verkiezingen voor het Europees parlement, vriendschap en FvD | klik hier

Gay op TV

14:00 | Million Dollar Listing: LA

16:50 | Neighbours

18:15 | SpangaS

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Eastenders

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

GaySite.nl Onderzoek

De Europese Verkiezingen staan voor de deur. Op welke partij ga jij stemmen?

PvdA

D66

VVD

CDA

PVV

SGP

Christen Unie

Forum voor Democratie

50+

GroenLinks

Denk

Ik ga niet stemmen

Partij voor de Dieren

SP

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven