Weg is vrij voor meerouderschap en draagmoederschap

22-03-2019 | De weg is vrij voor een meerouderschaps- en draagmoederschapswet. Dat schrijven COC Nederland en Meer dan Gewenst vandaag in een persbericht. Uit vijf onderzoeksrapporten die minister Dekker (Rechtsbescherming) en minister Van Engelshoven (Emancipatie) naar de Tweede Kamer hebben gestuurd blijkt volgens de organisaties dat niets meer in de weg staat om meerouderschap en draagmoederschap nog dit voorjaar wettelijk te regelen. "We roepen kabinet en Kamer op om geen dag langer te wachten met wetgeving, in het belang van kinderen die geboren worden dankzij de hulp van een draagmoeder of die opgroeien in meeroudergezinnen," aldus COC en Meer dan Gewenst.   

Minister Dekker vroeg vijf commissies en organisaties begin 2018 om advies over wetgeving op het gebied van meerouderschap, draagmoederschap en andere zaken uit het advies van de Staatscommissie Herijking ouderschap uit 2016. Hij gaf hen daarvoor een jaar de tijd. De commissies en organisaties onderzochten welke wetswijzigingen er op hun gebied wenselijk, noodzakelijk of mogelijk zijn wanneer meerouderschaps- en draagmoederschapswetgeving wordt ingevoerd. Ze stellen nu een reeks praktische oplossingen voor.

In het regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie werd bepaald dat meerouderschap en draagmoederschap nader onderzocht zouden worden. Pas daarná zou de regering beginnen met wetgeving. Meer dan Gewenst en het COC protesteerden tegen het uitstel als gevolg van de nieuwe onderzoeken. Volgens de belangenorganisaties had de regering al lang aan wetgeving kunnen beginnen. Onder het motto 'Meerouderschap nu!' riepen COC en Meer dan Gewenst het kabinet afgelopen zomer op om haast te maken met wetgeving. Langs de route van grachtenparade van Pride Amsterdam hingen spandoeken, er voer een boot mee met regenbooggezinnen van Meer dan Gewenst, er stond een open brief in de Volkskrant.

Minister Dekker en minister Van Engelshoven schrijven dat ze in het voorjaar hun standpunt over meerouderschap en draagmoederschap naar de Kamer sturen. Wanneer begonnen zal worden met wetgeving is nog steeds onduidelijk.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Cees | 22-03-2019

Die wetgeving gaat er vast en zeker niet komen zolang er een kabinet zit met CDA en ChristenUnie erin. En in een volgend kabinet zal het Forum voor Democratie waarschijnlijk een grote rol gaan spelen, dus dan weet je het wel. Jammer dat dit niet al veel eerder goed geregeld is. Maar zo gaat dat met wel meer dingen in dit land, helaas.


Peter | 22-03-2019

Waarom blijven wachten op de regering? De 2e Kamer kan zelf ook met initiatief wetgeving komen.
Maar ik verwacht dat ook daar de animo niet groot is.


Roulette | 22-03-2019

Het gaat meer roulette worden. Vroeger had je nog grote stromingen in de politiek. Het scheelt nu niet veel meer of er zitten straks in de tweede kamer 149 kamerleden van allemaal een verschillende partij. En die ene die dan twee zetels heeft is de grootste.

Dan wordt het allemaal gelegenheidsroulette. En dan komen er wel dingen door nog, alleen het onderhandelen gaat een eeuwigheid duren. Terwijl de wereld gewoon doordraait. Het is nu al roepen om bestuurlijke verantwoordelijkheid. Maar niemand hoeft zich daar echt nog wat van aan te trekken in de politiek. Het excuus voor doorschuiven en niks doen ligt al in de verkiezingsuitslagen. Op het hele LGBTQI+ verhaal moet je dus ook geen grote verwachtingen hebben. Want voor de huidige on-onderlegde politieke generatie blijft dat knutselen met waardeloos materiaal. Het gaat nog minder thema van betekenis zijn.


Roulette | 22-03-2019

Het is niet verbazend dat nashville verklaringen, of katholieke misbruik schandalen, juist nu naar boven komen. Geen betere tijd denkbaar voor zulk volk om schoon schip te maken. Die moslim gaat het verschil tussen een kameel en een friese stamkoe diep van binnen altijd wel blijven aanvoelen. Onze betonrot is al begonnen voor die tijd. En die komt nu naar buiten.


@FreekDeJonge | 23-03-2019

Ik snap wat je wilde zeggen bij het boekenbal. Maar de betonrot komt ook uit jouw voorland. Uit jouw oud applaus. De boe roepers hadden meer gelijk. Een echte wetenschapper heeft ook meer aan kritiek dan aan een bul en een toga. Voor de wetenschap dan. Voor zichzelf is doorgaans juist andersom.

Knal er eens een paar penalties achteraan met alles wat je geleerd hebt? Of was dat allemaal maar theater?


@ roulette | 24-03-2019

ten eerste: er zitten 150 leden in de 2e Kamer. Sinds D'66 in het kabinet zit moeten al dit soort idiote zaken niet alleen aan de orde worden gebracht maar moet er ook (te) veel publiciteit worden gegeven hieraan. Wie weet worden die kinderen uit "multi-ouder gezinnen" straks wel psychische patienten omdat zij echt nergens bij horen en alleen vawege de achterlijke "ik moet mentaliteit" van hun ouders waarvan zij niet eens weten wie hun echte ouder is... maar ja, dit mag ik eigenlijk niet zeggen natuurlijk....


Afknapper | 25-03-2019

ZZZzzzz..... gay en kinderen. Gaap. Kan men zich niet met iets zinnigers bezighouden dan met die schreeuwende, luiersvolschijtende, vaginapoppetjes? Zie je daar een lekkere vent op zijn fiets langskomen... mooie kop... maar achterop zo’n achterlijk kinderzitje... knap je godverdomme toch totaal af!
#overbevolking


@ afknapper | 25-03-2019

Misschien kun je je het niet voorstellen maar ooit ben jij ook een kind geweest. Natuurlijk het liefste jongetje in de klas en thuis... denken doe je alleen maar tussen je benen en niet met je hersens... en beschaving, laat maar. Dat vloeken is toch nergens voor nodig...


@ Afknapperd | 25-03-2019

Helemaal gelijk, meid, al dat heterogedoe, moet er ook niets van hebben. Gay = gay.


@ @ Afknapperd | 25-03-2019

Gay = gay en dus ga je lekker in je roze driehokje zitten... Het is geen geloof dat je overal moet opdringen..


No Religie | 25-03-2019

Religieuzen ,zouden eens moeten denken dat hun god misschien veel meer homo,s geboren laat worden om de overbevolking te stoppen,want die gaan maar door om meer kinderen te laten geboren worden,is goed voor nieuwe klanten ,denken ze .


@ No Religie | 25-03-2019

Wat heeft dit met draagmoederschap te maken? Dat draagmoederschap zorgt er juist voor dat er nog veel meer mensen komen op deze overbevolkte aarde. Snap niet dat een partij als D'66 die het milieu hoog in het vaandel heeft staan, hieraan meewerkt en zelfs het voortouw neemt...


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de serie Pose; homo-zijn in New York in de jaren 80 van de vorige eeuw. | klik hier

Gay op TV

16:50 | Neighbours

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Grey's Anatomy

20:30 | Eastenders

21:00 | Holby City

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Daniel Howell (youtuber)

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven