Politiek vóór start directe PrEP-zorg

06-03-2019 | De Tweede Kamer wil niet tot de zomer wachten met het leveren van PrEP-zorg. De Kamer nam hierover een motie aan van D66 en GroenLinks. Eerder trokken Aidsfonds, samen met COC Nederland en diverse andere organisaties al aan de bel en riepen op tot een noodregeling voor eerder starten van de begeleiding bij het slikken van de hiv-preventiepil PrEP. Jaarlijks komen er in Nederland meer dan duizend hiv-infecties bij. Een groot deel hiervan kan voorkomen worden door gebruik van PrEP. Het kabinet is van plan om vanaf aankomende zomer te beginnen met de verstrekking en begeleiding van PrEP via de GGD, maar wacht daarvoor een aanbestedingsprocedure af. Dat betekent dat huidige gebruikers geen begeleiding krijgen wat verstrekkende gevolgen kan hebben. "Onacceptabel" wat GroenLinks Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet betreft. Daarom deed zij samen met D66 een voorstel om per direct begeleiding te bieden. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde dat voorstel.

Mark Vermeulen, directeur Aidsfonds-Soa Aids Nederland: "Mensen willen zich terecht beschermen tegen hiv. Maar niet iedereen die nu PrEP gebruikt heeft toegang tot medische begeleiding die essentieel is. Bovendien staan mensen die PrEP willen gebruiken op wachtlijsten bij de GGD. Zij die dan zelf maar beginnen met het slikken van PrEP, en dat zonder de juiste begeleiding en zorg doen, lopen het risico toch hiv op te lopen. Ook mensen op de GGD-wachtlijsten lopen dat risico. Dat is schrijnend. Het is hoogst dringend dat de GGD-en nu kunnen starten met de PrEP-zorg en daar de middelen voor krijgen van de minister."

Een ruime meerderheid stemde vóór de motie: VVD, D66, GroenLinks, SP, PvdA, PvdD, 50PLUS, DENK en FvD. Tegen de motie stemden PVV, CDA, ChristenUnie en SGP. De uitspraak van de Kamer is belangrijk, omdat de opbouw van de begeleiding en de zorg die bij PrEP noodzakelijk is, nu onmiddellijk kan starten. Mensen die PrEP gebruiken moeten o.a. getest worden op hiv, nierfunctie, regelmatig een soa-test doen en gemonitord worden.

Deel dit artikel:  

Reacties:

vraag | 06-03-2019

word dit dan allemaal vergoed ook die bijkomende testen als nierfunctie etc ?
en mag het dan ook anoniem zoals bij reguliere soatests bij ggd?


vraag | 06-03-2019

word dit dan allemaal vergoed ook die bijkomende testen als nierfunctie , hypC etc ?
en mag het dan ook anoniem zoals bij reguliere soatests bij ggd?


Peter | 06-03-2019

testen nierfuncties, en soa test via GGD hoef je niet zelf te betalen.


Tja | 06-03-2019

Algehele viespeuk scan bij de neuk-politie. En dan mag je gratis pillen.

Nobel vak hoor, dokter zijn.


Mark | 06-03-2019

Het is belachelijk om Prep gratis te gaan verstrekken: een vrijbrief om bare sex te hebben. Is het gebruik van een condoom nou zo moeilijk? HIV / Aids is nog steeds niet te genezen, de bijwerkingen op lange termijn van Prep zijn niet bekend. De zorgkosten zijn niet meer op te brengen... en eigen verantwoordelijkheid hoef je niet meer te nemen. Over n jaar of 2 neemt het aantal HIV-besmettingen flink toe, net als soa's.. gek he?


@Mark | 06-03-2019

Van welke paus mag het nou weer niet dan joh, dat bare sex? Hetero's kunnen er op los raggen wat ze willen. Maar homo's, oh jee, vies, goor, enkel in drie lagen plastic verpakt, en eigenlijk liever helemaal nooit meer. Dat vindt de dokter ook, want die weet zeker te menen dat je kont een uitgang is en geen ingang. En je mond is alleen een ingang voor gebakjes op verjaardagsfeestjes. Waar je altijd maar weer moet verklaren dat je het toch wel veilig doet, maar dan nòg met een scheef oog wordt aangekeken.

Hòe ik het doe gaat niemand wat aan. Ook jou niet Mark. Ook jouw kerk stopt bij je tuinhekje. Ik ben niet gediend van zulke opvoedkunde.


@ @ mark | 06-03-2019

Waarom haal je de kerk erbij? Ik heb m niet genoemd net zoals ik hetero's er niet in betrek. Het gaat mij erom dat het aan iedereen prep gaan verstrekken een vrijbrief is voor bare sex. Niet denken maar neuken... en zo zit jij waarschijnlijk ook in elkaar getuige je laatste zin.


@@@mark | 07-03-2019

Doe niet zo preuts! @mark heeft wel degelijk gelijk. Even losstaande van het feit dat kerk en opvoedkunde bij mark (1) niet genoemd wordt, moet een ieder voor zichzelf weten waar hij zijn leuter insteekt, dat gaat niemand anders wat aan, zelfs als dat zonder condoom of met Prep is. Het is helemaal niet wetenschappelijk bewezen dat Prep een vrijbrief is om je een slag in de rondte bare te neuken! De laatste zin van mark is ook nergens op gebaseerd. Wishful thinking!
Kom eerst eens met de feiten, en verspreidt geen fake-nieuws!


Huisarts | 07-03-2019

De huisarts is blijkbaar niet op de hoogte. Ik wilde een PreP medicijnen bij de huisarts. Hij zei dat ik bij de GGD moet zijn, maar de GGD heeft me gemaild dat ik beter bij de huisarts kan zijn.
Ik begrijp helemaal niks van :-/


Borrel! | 07-03-2019

Even mijn leverfunctie testen.


Reet Kussen | 07-03-2019

Er zijn drie beroepsgroepen die mijn reet kunnen kussen:

1. Advocaten
2. Dokters
3. Politici

Geestelijken. Die gaan nog. Dan maar stiekem.


@@@@ Mark. | 07-03-2019

Ik doe verre van preuts maar ben wel verantwoordelijk bezig met mijn gezondheid. Kijk eens op bullchat: daar wordt continue aangegeven dat prep wordt gebruikt en bare dus gewoon kan. Daar hoef je geen wetenschappelijk onderzoek voor te doen, gewoon ff rondkijken is voldoende. Maar, mocht je toch met HIV besmet raken, wat misschien toch kan gebeuren, of een andere soa: betaal je dan de kosten lekker zelf? Nee, dat dacht ik ook al... en ingeval van HIV, wat ik je niet gun: weiger dan alle remmers...


Vraag | 07-03-2019

Is er nog iemand in staat om de liefde te bedrijven?

Mag zoiets nog wel?

Van de buren bijvoorbeeld?


@mark | 08-03-2019

Wat weet je dat goed! Zeker ook actief op genoemde chat? Die laatste zin wens ik jou ook toe! Toedeledoki!!!


Kroatië | 08-03-2019

Daar zijn vandaag de vrouwen de straat op gegaan om tegen de gynaecologen te protesteren. Want elke vrouw heeft een gynaecoloog. Liefst elke maand even laten kijken. Een anaecoloog bestaat niet. Maar hoe wij het soms doen is vies.

Dokters & Verstand Van Zaken.


Interessant | 10-03-2019

Met het Prep onderzoek zie je dat meer dan 80% geen Prep gebruikt of er zelfs nog nooit van gehoord heeft. Voorzichtige conclusie: De aids onderzoekers van toen, met "dokter" Coutinho voorop, hebben toen eens met drie vaste darkroom bewoners gesproken, en gelijk maar de conclusie getrokken dat alle homo's zo leefden. Waar we allemaal tot op de dag van vandaag nog last van hebben. Nog het meeste zij onder ons die ooit eens een keer een ongelukje meegemaakt hebben.


Luckeystrike | 25-03-2019

Klinkt goed maar laten we niet te makkelijk over denken. Hou rekening met bijwerkingen en de ggd moet toegankelijk blijven voor soa testen van niet prep gebruikers. Daar zijn inmiddels al wachtlijsten. Uit ervaring is dat onze politiek voor de zorg hanteerd meer (zorgpremie) voor minder (langere wachtlijsten).


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de verkiezingen voor het Europees parlement, vriendschap en FvD | klik hier

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over het Eurovisie Songfestival. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Gay op TV

16:50 | Neighbours

18:15 | SpangaS

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Modern Family

21:00 | Eastenders

00:00 | MVS

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven